De la dispariția dinozaurilor, mamiferele au prosperat. Fără semenii lor solzoși, numărul lor a explodat, s-au diversificat și au devenit mai mari. Dar cât de mari? Care a fost cel mai mare mamifer care a păşit vreodată pe Pământ?
Știm că balena albastră este cel mai mare mamifer din toate timpurile. De fapt, probabil este și cel mai masiv animal care a trăit vreodată, măsurând în jur de 30 de metri și cântărind până la 20 de tone. Dar cum rămâne cu mamiferele care au umblat pe Pământ?
În prezent, elefantul african este considerat cel mai mare mamifer terestru în viață (și totodată cel mai mare animal care trăieşte pe uscat) din lume. Având o lungime de 7 metri și o înălțime de 3,7 metri, acești giganți existenți cântăresc de obicei între 4 și 7 tone și au, de asemenea, cel mai greu creier și nas dintre toate mamiferele terestre.
Nu e rău. Dar nu se pot lupta pentru titlul de cel mai mare mamifer terestru din toate timpurile.[sursa]
Care a fost cel mai mare mamifer care a trăit pe uscat
Această coroană îi aparține defunctului Paraceratherium, un rinocer masiv, fără coarne, cu un gât lung ca de girafă.
Descoperiți mai ales în Asia, în China, Mongolia, Kazahstan și Pakistan, în timpul epocii Oligocenului timpuriu spre sfârșitul epocii Oligocenului (acum 34-23 milioane de ani), acești mastodonți îl eclipsează pe cel mai mare rinocer pe care îl avem astăzi: rinocerul alb din sud, care poate atinge 4,2 metri lungime, 1,85 metri înălțime și cântărește 3,6 tone.
Între timp, se crede că Paraceratherium avea o lungime totală de 7,4 metri și o înălțime a umerilor de 4,8 metri, ceea ce îl face cel mai masiv mamifer care a pășit vreodată pe Pământ.
De asemenea, se crede că acest Goliat preistoric ar fi cântărit aproximativ 17 tone, adică de aproape cinci ori mai mult decât omologul său actual – pe baza estimărilor unui schelet parțial reconstruit aflat în Muzeul American de Istorie Naturală.
În anul 2021, o nouă specie de rinocer gigant dispărut, Paraceratherium linxiaense, a fost descoperită în Tibet. Datând de acum 26,5 milioane de ani, fosilele includeau un craniu complet conservat, precum și o mandibulă și vertebre de la un alt individ.
„Craniul avea o lungime de peste un metru. Era foarte rar ca un craniu de asemenea dimensiuni să fie conservat.”, a declarat la vremea respectivă pentru CNN Deng Tao, autorul principal al unui studiu care a prezentat descoperirile.
Alţi posibili candidaţi
Cu toate acestea, domnia lui Paraceratherium ca fiind cel mai mare mamifer terestru nu este incontestabilă. Din cauza caracterului incomplet al fosilelor descoperite, nu este posibil să se știe cu siguranță cât de mari au crescut acești rinoceri antici. De asemenea, se confruntă cu o concurență acerbă din partea altor titani dispăruți.
De exemplu, unii spun că elefantul cu coada dreaptă Palaeoloxodon, care a trăit în urmă cu aproximativ 700.000-50.000 de ani, era chiar mai mare decât Paraceratherium, cântărind până la 22 de tone. Totuși, această afirmație s-a bazat doar pe un fragment de femur, așa că este respinsă de alții. Alte estimări care utilizează oase mai complete ale membrelor de la elefanți tineri plasează greutatea lui Palaeoloxodon la o valoare mai modestă de 13-15 tone.
Se crede că mamutul Borson, care a locuit în unele părți ale Eurasiei acum 5 până la 2,5 milioane de ani, ar fi cântărit în jur de 15-16 tone, ceea ce ar fi dat o șansă uriașului nostru rinocer.
Indiferent de dezbateri, niciunul dintre acești grei nu se apropie de cel mai mare animal care a pășit vreodată pe Pământ.
Nu este un mamifer, dar Patagotitan mayorum era incontestabil mamut, având o lungime de 37 de metri și o greutate echivalentă cu cea a 10 elefanți africani. Iar cei de talia lui Paraceratherium nu ar fi putut avea niciodată asemenea dimensiuni.
Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou: