Un băiat de 13 ani care se afla într-o drumeție în Haifa a descoperit un inel vechi de 1800 de ani din epoca romană cu o reprezentare a zeiței Minerva, zeița războiului și a înțelepciunii.
Adolescentul care făcea drumeții în nordul Israelului a descoperit pe neașteptate un inel vechi de 1800 de ani, decorat cu o gravură a unei zeițe romane care ține în mână o sabie și o suliță.
Acest inel vechi de 1800 de ani o înfăţişează pe zeiţa Minerva
Inelul, care pare a fi făcut din bronz, o înfățișează pe zeiţa Minerva, echivalentul roman al zeiței grecești Atena, purtând doar o cască.[sursa]
Minerva, care era populară în regiune în perioada romană, era „considerată, printre altele, zeița războiului și a strategiei militare, precum și zeița înțelepciunii”, au declarat Nir Distelfeld, inspector la Unitatea de Prevenire a Furturilor a Autorității Israeliene pentru Antichități (IAA), și Eitan Klein, de la Unitatea de Prevenire a Furturilor de Antichități a IAA.
Un băiat pe nume Yair Whiteson, în vârstă de 13 ani, a găsit inelul în timp ce se plimba cu tatăl său în Haifa. Cei doi se plimbau în apropierea unei cariere antice de pe Muntele Carmel când Yair, căruia îi place să colecționeze roci și fosile interesante, a observat un „mic obiect verde” pe sol.
„Era corodat și, la început, am crezut că era doar un șurub ruginit. M-am gândit să-l încălzesc, dar apoi, din fericire, am înțeles că era un inel. Acasă, am văzut că avea o imagine pe el. La prima vedere, am crezut că este un războinic.”, a declarat tânărul Yair.
Familia sa a luat legătura cu IAA, care a transferat apoi artefactul la Departamentul Tezaurelor Naționale din Israel.
Cercetătorii au explicat că micul inel a aparținut probabil unei femei sau unei fete din perioada romană târzie (secolele II-III d.Hr.). Acesta a fost găsit în Khirbet Shalala, un sit arheologic situat pe un deal din apropierea carierei care conține rămășițele unei ferme din perioada romană.
Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou: