Un element din ochii tăi poate dezvălui dacă ești expus riscului de moarte prematură

Noutăţi

Un element din ochii tăi poate dezvălui dacă ești expus riscului de moarte prematură. Astfel, o scanare rapidă și nedureroasă a globului ocular uman ar putea ajuta cândva medicii să identifice „persoanele cu o rată de îmbătrânire rapidă”, care prezintă un risc mai mare de mortalitate prematură.

Îmbătrânirea are în mod evident un impact asupra corpului fiecăruia, dar doar pentru că două persoane au același număr de ani la activ nu înseamnă că au același ritm de degradare fizică.

Examinarea în profunzime a ochilor unei persoane ar putea fi o modalitate mult mai bună de a măsura vârsta biologică reală a acesteia, iar acest lucru ar putea oferi o imagine asupra sănătății viitoare a pacienților.

În anul 2022, cercetătorii au dezvăluit un model de învățare automată care a fost învățat să prezică numărul de ani de viață ai unei persoane prin simpla examinare a retinei, care este țesutul din spatele ochiului.

Algoritmul este atât de precis, încât ar putea prezice vârsta a aproape 47.000 de adulți de vârstă mijlocie și vârstnici cu o marjă de eroare de 3,5 ani.[sursa]

expus riscului de moarte prematură

Algoritmul poate identifica individul expus riscului de moarte prematură

La puțin peste un deceniu de la scanarea acestor retine, 1.871 de persoane au murit, iar cei care aveau retine cu aspect mai bătrân erau mai predispuși să se încadreze în acest grup.

De exemplu, dacă algoritmul a prezis că retina unei persoane era cu un an mai bătrână decât vârsta reală a acesteia, riscul ca aceasta să moară din orice cauză în următorii 11 ani a crescut cu 2%. În același timp, riscul lor de deces dintr-o altă cauză decât boli cardiovasculare sau cancer a crescut cu 3%.

• CITEŞTE ŞI:  50 de curiozităţi despre Dunăre, fluviul strâns legat de istoria României

Constatările sunt pur observaționale, ceea ce înseamnă că încă nu se știe ce determină această relație la nivel biologic.

Cu toate acestea, rezultatele vin în sprijinul dovezilor tot mai numeroase că retina este foarte sensibilă la efectele negative ale îmbătrânirii. Deoarece acest țesut vizibil găzduiește atât vase de sânge, cât și nervi, ne-ar putea oferi informații importante despre sănătatea vasculară și cerebrală a unui individ.

Studii anterioare au sugerat că celulele din spatele ochiului uman ne pot ajuta să prezicem apariția bolilor cardiovasculare, a bolilor renale și a altor semne de îmbătrânire. Dar acesta a fost primul studiu care a prezentat „diferența de vârstă a retinei” ca fiind un predictor puternic al mortalității în ansamblu.

„Asocierea semnificativă dintre decalajul de vârstă a retinei și mortalitatea non-cardiovasculară/non-cancerigenă, împreună cu dovezile din ce în ce mai numeroase ale legăturii dintre ochi și creier, poate susține ideea că retina este «fereastra» bolilor neurologice.”, au scris autorii în studiul lor.[sursa]

Deoarece doar 20 de persoane din studiu au murit din cauza demenței, autorii nu au putut face legătura între această afecțiune specifică a creierului și sănătatea retinei.

De asemenea, ei subliniază că decesele legate de boli cardiovasculare au scăzut în ultimii ani, deoarece medicina continuă să prevină ceea ce ar fi fost cândva evenimente fatale.

Acest lucru înseamnă că sănătatea retinei ar putea fi în continuare o perspectivă importantă pentru sănătatea cardiovasculară, în ciuda faptului că nu a fost legată de mortalitatea cardiovasculară.

Studii anterioare, de exemplu, au arătat că fotografiile retinei pot ajuta la prezicerea factorilor de risc cardiovascular.

„Acest ansamblu de lucrări susține ipoteza că retina joacă un rol important în procesul de îmbătrânire și este sensibilă la daunele cumulative ale îmbătrânirii care cresc riscul de mortalitate.”, au concluzionat autorii.

• CITEŞTE ŞI:  Vera Gedroits, prinţesa doctoriţă care a schimbat medicina de război. Povestea sa fascinantă este prea puţin cunoscută

Alți factori de predicție existenți ai vârstei biologice, cum ar fi neuroimagistica, ceasul de metilare a ADN-ului și ceasul de îmbătrânire a transcriptomului (ansamblul tuturor transcripțiilor ARN la un individ sau la o populație de celule), nu sunt la fel de preciși precum pare a fi diferența de vârstă a retinei. Aceste metode pot fi, de asemenea, costisitoare, consumatoare de timp și invazive.

Retina, în schimb, poate fi scanată cu ușurință în mai puțin de 5 minute. Dacă putem afla mai multe despre modul în care acest strat de țesut este conectat la restul corpului, medicii ar putea avea un nou instrument excelent în mâinile lor.


Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Pe aceeaşi temă

CE MAI CITESC ALŢII

cine a distrus biblioteca din alexandria

Cine a distrus Biblioteca din Alexandria: trei teorii despre distrugerea unui centru cultural al...

0
Biblioteca din Alexandria a reprezentat unul dintre cele mai remarcabile proiecte culturale ale lumii antice. Fondată în secolul al III-lea î.Hr. de către dinastia...
locuri interzise seiful apocalipsei

5 locuri interzise pe care nu ai voie să le vizitezi

0
Zona 51 nu este singurul loc care este ținut secret. De fapt, lumea este plină de locuri bine păzite de gardieni sau soldaţi înarmaţi,...
Picturile rupestre de la Lascaux

Picturile rupestre de la Lascaux, artă preistorică, veche de 17.000 de ani

0
Picturile rupestre de la Lascaux reprezintă un ansamblu de artă paleolitică, descoperite în peştera Lascaux, situată în sud-vestul Franței, în apropiere de satul Montignac,...

Articole recomandate

Articole recomandate

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide
Share via