Un aisberg mai mare decât Bucureștiul s-a desprins de pe platoul de gheață din Antarctica

Noutăţi

Un aisberg mai mare decât Bucureștiul s-a desprins de pe platforma de gheață Brunt din Antarctica, iar aceasta nu este o ştire tocmai bună.

Această bucată de gheață de 380 de kilometri pătrați s-a despărțit de platformă în dimineața zilei de 20 mai 2024, după ce o fisură care a apărut în urmă cu câteva săptămâni s-a transformat treptat într-o prăpastie de 14 kilometri lungime.

Aceasta s-a format în unghi drept față de fisura existentă, denumită Fisura Halloween, numită în mod corespunzător având în vedere că a fost descoperită la 31 octombrie 2016. Din păcate, noul aisberg nu a primit un nume la fel de înfricoșător.[sursa]

Un aisberg mai mare decât Bucureștiul
A-83 a devenit un aisberg mai mare decât Bucureştiul

A-83, un aisberg mai mare decât Bucureştiul

Noul singur de gheață urmează să fie numit oficial „A-83”, deși British Antarctic Survey (BAS), care a monitorizat ruptura, a apelat la rețelele de socializare pentru a cere oamenilor să vină cu un nume ceva mai interesant, chiar dacă neoficial.

A-83 este, de asemenea, al treilea aisberg major care se desprinde de pe platforma de gheață Brunt în ultimii patru ani. Un aisberg de mărimea Londrei s-a desprins în luna ianuarie a anului trecut, după o ruptură „mai mică”, de mărimea Los Angeles-ului, cu doi ani înainte.

Din fericire, BAS a mutat de mult timp stația de cercetare Halley, aflată în apropiere, unde oamenii de știință supraveghează platoul de gheață, după ce o fisură mare, cunoscută sub numele de Chasm-1, s-a trezit brusc din adormire și a început să se lărgească.

Deși schimbările climatice pot afecta platformele de gheață, oamenii de știință spun că această serie de rupturi nu are legătură cu acestea – deși ar putea avea un impact asupra mediului local.

• CITEŞTE ŞI:  Bătălia de la Gaugamela, lupta prin care Alexandru cel Mare a îngenuncheat Imperiul Persan

„Această prăbușire era așteptată încă de la apariția Fisurii Halloween, în urmă cu opt ani, și reduce suprafața totală a platoului de gheață la cea mai mică întindere de când a început monitorizarea.”, a declarat într-un comunicat glaciologul BAS Dr. Oliver Marsh.

„Ruperea aisbergurilor face parte din comportamentul natural al platformelor de gheață, dar provoacă adesea schimbări mari în geometria platformei de gheață și poate avea un impact asupra circulației oceanice locale.”, a mai spus geologul.

Deși nu se crede că ar fi rezultatul schimbărilor climatice, profesorul Adrian Luckman de la Universitatea Swansea a calificat totuși seria de rupturi drept „îngrijorătoare”.

„Platourile de gheață plutitoare din Antarctica cresc treptat prin plutirea gheții și se micșorează episodic prin prăbușirea aisbergurilor. Echilibrul dintre aceste două procese are un impact asupra capacității lor de a reține gheața pe uscat. Prin urmare, este îngrijorător faptul că, chiar și în acest sector relativ rece al Antarcticii, au avut loc acum trei prăbuşiri mari de aisberguri în ultimii 3-4 ani.”, a mai explicat profesorul Luckman.

Cu toate acestea, se speră că datele de pe platoul de gheață Brunt îi vor ajuta pe oamenii de știință să înțeleagă procesul de prăbuşire și mai detaliat și, se speră, să fie mai ușor de prezis cum se vor schimba platformele de gheață în viitor.


Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Pe aceeaşi temă

CE MAI CITESC ALŢII

gheorghe leonida

Gheorghe Leonida, sculptorul român care a creat capul statuii Hristos Mântuitorul din Rio de Janeiro,...

0
Cel mai emblematic monument al orașului Rio de Janeiro, Brazilia, admirat de oameni din întreaga lume, are o legătură specială cu România. Chipul impunătoarei...
Feodor Dostoievski

Feodor Dostoievski: viaţa fascinantă a unuia dintre cei mai mari scriitori din istorie

10
Feodor Dostoievski a fost unul dintre cei mai mari scriitori ruşi, dar şi unul dintre cei mai importanţi scriitori din istoria omenirii, operele sale...
thales din milet

Thales din Milet, filosoful considerat părintele ştiinţelor

0
Thales din Milet a fost un filozof grec din epoca presocratică, fiind considerat "părintele ştiinţelor". Acesta a contribuit la dezvoltarea matematicii, astronomiei şi filozofiei...

Articole recomandate

Articole recomandate

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide
Share via