Olivia Farnsworth s-a născut în anul 2009, în Marea Britanie, iar la prima vedere pare un copil normal. Totuşi, aceasta este cunoscută în lume drept fetiţa care nu simte durere, foame sau nevoia de somn.
După cum afirmă mama sa, Olivia este „o fetiţă de fier”, în timp ce alţii o numesc de-a dreptul „un copil bionic”. Dar ce o face atât de specială?
Oliviei îi lipseşte cromozomul 6, care reprezintă între 5,5% și 6% din totalul de ADN din celulele organismului uman. Printre funcţiile acestuia se numără şi capacitatea de a resimţi diferite nevoi sau dureri.
Lipsa cromozomului 6 nu reprezintă un caz extrem de rar, existând mai multe persoane în lume care nu au acest cromozom.
Cu toate acestea, ceea ce face unic cazul Oliviei, este faptul că fetiţa este singura persoană cunoscută din lume care nu simte niciunul dintre cele simptome majore ale lipsei acestui cromozom, respectiv durere, foame sau nevoia de somn.
Cu toate acestea, fetiţa nu este indestructibilă. Organismul său cedează acţiunilor mecanice, însă nu la fel ca oricare alt organism. Cu toate acestea, fetiţa se poate răni grav fără să-şi dea seama de acest lucru.[sursa]
Pericolele la care este expusă Olivia Farnsworth
Întrucât există momente în care Olivia Farnsworth poate să nu fie conştientă de faptul că s-ar putea răni în urma unor acţiuni, aceasta trebuie să acorde atenţie în plus activităţilor pe care le desfăşoară. Încă de când era bebeluş, Olivia nu a plâns la fel cum o fac ceilalţi copii.
1. Nu simte oboseala
La vârsta de 9 luni, Olivia Farnsworth şi-a dat seama că poate sta trează, fără să închidă un ochi toată noaptea. Nu avea nevoie de poveşti pentru adormit copiii, întrucât nu simţea nevoia de a dormi.
După trei zile şi trei nopţi în care a stat de veghe, părinţii au dus-o la medic. Din lipsă de soluţii, i-au fost prescrise medicamente pentru somn. Altfel, probabil că fetiţa nu mai dormea din acel moment.
2. Nu îi este foame
Oliviei nu-i plăcea mâncarea pentru bebeluşi. Atunci când mama sa i-a dat un milkshake, parcă s-a îndrăgostit de gustul acestei băuturi. Din acel moment, milkshake-ul era singurul aliment pe care îl accepta. Atunci când nu primea unul, Olivia astepta. Şi putea aştepta fără probleme până când organismul ei ar fi cedat, întrucât fetiţa nu simţea nevoia de foame, ci doar îi plăcea gustul.
3. Nu simte durere
Pe când avea doar 6 ani, şi-a rupt buza de jos în urma unei căzături. Doctorii au fost nevoiţi să o opereze pentru a i-o prinde la loc. Întrucât nu schiţa niciun gest de durere, Oliviei nu i-a fost administrat anestezic, fiind cusută pe viu.
La vârsta de 7 ani, Olivia se afla la o plimbare alături de mama sa. La un moment dat, s-a smuls brusc din mâna mamei şi a fugit pe o stradă, fiind lovită în plin de o maşină. A fost aruncată la circa 30 de metri pe şosea.
Mama sa era în stare de şoc. Însă şocul mai mare a fost resimţit de toţi cei care au fost martori la accident, inclusiv de şoferul maşinii care a lovit-o, atunci când Olivia s-a ridicat de pe asfalt şi, fără să verse vreo lacrimă, a mers către mama sa întrebând-o „ce s-a întâmplat?”.
Viaţa Oliviei în prezent
În prezent, Olivia Farnsworth locuieşte alături de părinţi în oraşul Huddersfield, din Marea Britanie. Fetiţa doarme câte 6 ore pe noapte, luând medicamente în acest sens.
Întrucât a mai crescut, a înţeles că are nevoie de alimente pentru a putea trăi, deşi în continuare nu simte senzaţia de foame. A renunţat la dieta sa care se baza doar pe milkshake-uri şi acceptă să mănânce şi alte produse, deşi are perioade lungi în care se alimentează doar cu un singur tip de mâncare, care este pe gustul său la momentul respectiv.
Părinţii Oliviei o duc la medic regulat pentru controale. Întrucât nu-şi poate da seama de simptomele bolilor, fetiţa trebuie consultată periodic.
Ceea ce-i rezervă viitorul Oliviei este un mister. Putem spera doar că unicitatea sa va duce la descoperiri medicale şi ştiinţifice folositoare pentru întreaga omenire.
Urmăriţi în materialul video de mai jos un reportaj despre Olivia Farnsworth, fetiţa care nu simte durere
Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou: