Cum apar deșerturile? Majoritatea manualelor universitare definesc un deșert ca o zonă care primește mai puțin de 250 de milimetri de precipitații anual. Astfel, cel mai mare deşert al lumii nu este Sahara, după cum vom vedea în cuprinsul acestui articol. Dar ce cauzează această lipsă de precipitații în aceste regiuni deşertice uscate?
Geografic, multe deșerturi se găsesc pe părțile vestice ale continentelor sau, în cazul deșerturilor Sahara, Arabia și Gobi, departe de coastă, în interiorul Eurasiei. Aceste deșerturi sunt situate sub părțile estice ale celulelor subtropicale majore de înaltă presiune.
Aceste mari „roți” de vânt spiralează în sensul acelor de ceasornic în emisfera nordică și în sens invers în emisfera sudică, în zonele subtropicale de deasupra oceanelor. Comportamentul lor influențează, însă, și continentele apropiate.[sursa]
Cum apar deșerturile
Deșerturile au temperaturi medii anuale ridicate, de obicei peste 20°C. Temperaturile extreme pot varia de la -40°C noaptea la peste 40°C ziua.
Aerul umed de lângă Ecuator se ridică, se răcește și se condensează în nori și ploaie. Pe măsură ce acest aer se deplasează spre poli, eliberează mare parte din umezeală. Atunci când curentul de aer revine spre Ecuator, coboară, se comprimă și se încălzește, reducând și mai mult umiditatea relativă. În aceste condiții, norii și ploaia sunt rare, iar vântul accelerează evaporarea la suprafață, făcând regiunile de dedesubt extrem de aride. Astfel, deșerturile devin uscate.
Deșerturile sunt adesea expuse unor vânturi puternice, care pot eroda solul și pot transporta nisipul pe distanțe mari. Nisipul transportat se depune apoi în diferite forme, inclusiv dune. Dunele pot fi de diferite dimensiuni și forme, de la mici dune de nisip la dune masive care pot atinge sute de metri înălțime.
Când ne gândim la un deșert, ne imaginăm nisip și dune, dar deșerturile pot apărea și în zone reci. Deșerturile reci, precum Atacama din Chile și unele din Asia Centrală (cum ar fi Karakum din Turkmenistan), pot scădea frecvent sub punctul de îngheț în lunile mai reci.
Care este cel mai mare deșert din lume? Un deșert enorm, cu „nisipuri” formate din apă, se întinde în Antarctica. Regiunile sale de coastă primesc aproximativ 200 de mm de precipitații pe an, iar interiorul doar 50 mm.
Mulți consideră deşertul Sahara, care se întinde pe 8,6 milioane de kilometri pătrați, cel mai mare deșert din lume. Totuși, cu o suprafaţă de 14,2 milioane de kilometri pătrați, Antarctica, cu câmpiile sale de gheață, poate fi argumentată ca fiind cel mai mare deșert din lume.
Formarea deșerturilor, aşadar este un proces continuu, influențat de o serie de factori interconectați. Lipsa de precipitații, temperaturile ridicate, vânturile puternice și vegetația rară sunt factori cheie care contribuie la formarea și menținerea deșerturilor.
Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou: