Mască de piatră veche de 9.000 de ani din zorii societăților antice, descoperită de cercetători

Noutăţi

O mască de piatră, foarte rară, veche de 9.000 de ani, din perioada Neolitică, a fost prezentată de Muzeul Israelului din Ierusalim. Acest artefact remarcabil a fost recuperat de Unitatea de Combatere a Jafurilor din cadrul Autorității Israeliene pentru Antichități (IAA) și transferat ulterior Departamentului de Arheologie al Administrației Civile din Iudeea și Samaria pentru studiu detaliat.

Obiectul a fost descoperit inițial în Hebron, în Cisiordania, de către jefuitori. Acesta provine dintr-o perioadă crucială din istoria umanității: tranziția de la o existență nomadă de vânători-culegători la o societate sedentară bazată pe agricultură.

Redescoperirea măștii

Recuperarea măștii s-a datorat eforturilor tenace ale Unității de prevenire a furtului de antichități a IAA. Aceasta este o unitate specializată dedicată prevenirii jafurilor din siturile arheologice și recuperării antichităților furate. Aceasta a primit informații conform cărora o mască rară din piatră a fost excavată ilegal la începutul anului 2018. În urma informării, unitatea a recuperat rapid masca de la hoți.[sursa]

mască de piatră veche de 9.000 de ani
O astfel de mască de piatră indică preocupările religioase ale strămoşilor noştri şi trecerea de la vânători-culegători la agricultori

Potrivit publicaţiei Times of Israel de la acea vreme, ancheta a indicat că „situl arheologic probabil în care a fost găsită inițial masca se află în regiunea Pnei Hever din sudul Har Hevron” din Dealurile Hebron, nu departe de deșertul Iudeii.

Masca este făcută din calcar și a fost netezită și modelată cu mare măiestrie. Seamănă cu o față umană și are detalii precum pomeții și chiar dinții, care o fac mai reală. Finisajul măștii este foarte impresionant, mai ales având în vedere faptul că a fost realizată doar cu unelte de bază, ceea ce demonstrează că societatea care a produs-o avea meșteșugari sofisticați.

Pe marginile artefactului există patru găuri, care au fost probabil folosite pentru a o lega în jurul capului unei persoane, astfel încât să poată fi purtată în cadrul unei ceremonii, sau pentru a fi atașată de un stâlp și expusă în public.

• CITEŞTE ŞI:  O comoară îngropată alături de Armata de Teracotă ar putea confirma o legendă incredibilă

A fost efectuat un studiu preliminar al măștii, iar stilul și caracteristicile sale „atestă că masca are o vechime de 9.000 de ani”, potrivit publicaţiei Israel National News. Aceasta înseamnă că artefactul provine dintr-o perioadă a neoliticului în care societățile se transformau rapid. Obiectul a fost dezgropat într-o locație în care alte măști de piatră au fost descoperite în trecut, deși doar alte 15 măști de piatră din această perioadă au fost descoperite.[sursa]

mască de piatră veche de 9.000 de ani
Masca are o vechime de circa 9.000 de ani

O mască de piatră rară și dezvoltarea unei noi civilizații

Publicația Jerusalem Post îl citează pe cel mai important arheolog israelian, Omry Barzilai, afirmând că „măștile de piatră sunt legate de revoluția agricolă”.[sursa]

Această perioadă a fost cea în care societățile din Epoca de Piatră au început să își abandoneze stilul de viață de vânător-culegător și să adopte un stil de viață mai sedentar. Această perioadă a fost caracterizată de o creștere spectaculoasă a activităților religioase, inclusiv a ritualurilor și a artei sacre. În această perioadă, în regiune, s-a acordat o importanță deosebită chipului uman, iar experții leagă acest lucru de dezvoltarea cultelor și practicilor de venerare a strămoșilor.

Au fost găsite multe cranii umane îngropate sub podelele locuințelor private din această perioadă și de mai târziu. Există, de asemenea, dovezi că grupurile au tencuit și decorat cranii și le-au făcut să pară vii, ca parte a unor ritualuri. 

Asemănarea măștii recuperate cu un chip uman înseamnă că aceasta era probabil legată de dorința de a comemora sau onora rudele și membrii de familie morți și era folosită în ritualuri asociate cu venerarea strămoșilor.

Importanța măștii recuperate

Capacitatea de a localiza originea măștii este foarte importantă, deoarece arată că Dealurile Hebron și pustiul iudaic au fost un centru pentru fabricarea și utilizarea acestor măști.

• CITEŞTE ŞI:  Cât timp trăiesc găinile? Cât a trăit cel mai mult o găină

Locul în care a fost dezgropată masca va face acum obiectul unei săpături arheologice, iar acest lucru „ne poate ajuta să înțelegem cultura materială, lumea cotidiană în care a fost produsă masca”, a relatat Times of Israel.

Până în prezent au fost descoperite doar 15 măști similare. Marea majoritate a acestora se află în colecții private și nu pot fi studiate de experți.  Această mască nu este importantă doar în sine, ci oferă experților posibilitatea de a înțelege o fază importantă a civilizației umane. De asemenea, ne permite să înțelegem mai bine viziunea asupra lumii a strămoșilor noștri antici, care se străduiau să se acomodeze cu apariția unei noi societăți și a unui nou mod de viață.


Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Pe aceeaşi temă

CE MAI CITESC ALŢII

delfini

25 de curiozităţi despre delfini: nu beau apă şi nu dorm niciodată

0
Delfinii sunt mamifere cetacee marine înrudite cu balenele și marsuinii. Există peste 40 de specii de delfini, împărţite în 17 genuri diferite. Delfinii sunt răspândiți...
sappho

Sappho, cea mai mare poetă a antichităţii şi prima lesbiană din istorie. A fost...

0
Născută în anul 630 î.Hr. (potrivit altor surse în ultimul sfert al secolului al VII-lea î.Hr.), Sappho (Safo) era originară din orașul Mytilene, insula...
craterul batagay

„Poarta către lumea subterană” a Siberiei crește vertiginos în fiecare an: craterul Batagay

0
Craterul Batagay, o crăpătură de un kilometru, aflată în Siberia, care formează cel mai mare crater de permafrost din lume, „crește în mod activ”...

Articole recomandate

Articole recomandate

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide
Share via