Câte furnici sunt pe Pământ? Ei bine, după cum intuiţi, răspunsul nu poate fi unul exact. Dar cert este că toate furnicile de pe Pământ cântăresc mai mult decât păsările sălbatice și mamiferele la un loc.
Oricine a avut vreodată o infestare cu furnici știe cât de insidios și rapid pot acapara o bucătărie sau o casă. Umila furnică este unul dintre cele mai de succes și dominante animale de pe planetă. Aceste mici vietăţi sunt hiperorganizate și au dezvoltat o interacțiune strânsă cu totul, de la plante la ciuperci, la alte insecte și vertebrate mai mari.
Biologul american Edward O. Wilson le-a numit „lucrurile mici care conduc lumea”. „Furnicile reprezintă două treimi din biomasa tuturor insectelor. Există milioane de specii de organisme și nu știm aproape nimic despre ele.”, scria Wilson în 1990 în cartea The Ants, scrisă împreună cu Bert Hölldobler.
În termeni simpli, ele sunt peste tot. Datorită omniprezenței lor, oamenii de știință s-au întrebat mult timp câte dintre aceste insecte cu șase picioare există pe această planetă și care ar fi greutatea lor totală.
Câte furnici sunt pe Pământ
Un studiu publicat astăzi în revista Proceedings of the National Academy of Sciences of the USA are un potențial răspuns. Noua cercetare de la Universitatea din Hong Kong estimează că pe Pământ trăiesc 20 de cvadrilioane (sau 20 × 1015 sau 20.000 000.000.000.000.000) de furnici. Estimările anterioare, inclusiv cea a faimoșilor Hölldobler și Wilson, au variat între 1015 și 1016 indivizi și au fost, în esență, presupuneri fundamentate, deoarece un set de date global și reprezentativ nu a fost disponibil în timp ce aceștia își desfășurau cercetările. În acest nou studiu, numărul total de furnici de pe Pământ este estimat a fi de 2 până la 20 de ori mai mare.[sursa]
Această echipă internațională de cercetători a adunat date privind furnicile terestre și arboricole (care trăiesc în copaci) din 465 de studii, acoperind continente, biomi și habitate majore. Acest set gigantic de date globale a durat șase ani și se extinde asupra eforturilor anterioare de a stabili exact câte furnici există pe această planetă.
„Timp de decenii, cercetătorii din domeniul furnicilor au fost incredibil de ocupați cu studierea comunităților de furnici din întreaga lume. Ei au colectat mii de mostre de furnici pentru a identifica speciile și, adesea, au numărat și toate furnicile atunci când și-au publicat rezultatele în articole științifice. Am reușit să compilăm astfel de date din aproape 500 de studii diferite din întreaga lume și scrise în multe limbi diferite. În acest fel, am reușit să cuantificăm densitatea furnicilor în diferite părți ale globului și, de asemenea, să estimăm numărul total de furnici de pe Pământ.”, a declarat coautorul principal Patrick Schultheiss, în prezent cercetător principal temporar la Universitatea din Würzburg din Germania.
Insectele sunt incredibil de importante ca ingineri ai ecosistemelor în multe biomuri și tipuri de ecosisteme, cum ar fi pădurile tropicale, pășunile și deșerturile. Acestea răscolesc și aerisesc solul, ceea ce permite apei și oxigenului să ajungă la rădăcinile plantelor. Tot ele răspândesc semințe pentru a crește noi plante, mănâncă o mare varietate de materiale organice și, de asemenea, oferă hrană pentru alți prădători.[sursa]
Acest număr de furnici de pe Pământ corespunde cu o biomasă de aproximativ 12 megatone de carbon uscat.
„Estimarea noastră a populației globale de furnici este de 20 × 1015 indivizi. Acesta este un 20 cu 15 zerouri, ceea ce este greu de apreciat. În termeni de biomasă, toate furnicile de pe Pământ cântăresc mai mult decât toate păsările sălbatice și mamiferele la un loc, sau aproximativ 20% din biomasa umană.”, a spus co-autorul principal Sabine Nooten, acum cercetător la Universitatea din Würzburg într-o declarație.
Furnicile nu sunt peste tot la fel
Studiul a constatat, de asemenea, că furnicile sunt distribuite neuniform pe suprafața terestră a globului. De obicei, regiunile tropicale adăpostesc mai multe furnici decât regiunile non-tropicale, dar acest lucru depinde și de ecosistemul local.
Echipa de cercetare a fost destul de surprinsă, deoarece majoritatea oamenilor de știință nu merg să numere individual numărul de furnici, ci se străduiesc să răspundă în general la întrebări privind biodiversitatea, procesele ecologice și evoluția. Numărul de furnici este adesea raportat ca o măsură a dimensiunii eșantionului.
Cercetătorii au fost, de asemenea, surprinşi de faptul că lista finală nu acoperea toate locurile de pe planetă. Potrivit lui Schultheiss și Nooten, există zone ale lumii (Africa Centrală sau unele părți ale Asiei) unde nu au aproape nicio informație de acest tip.
„Sperăm că acest studiu crește gradul de conștientizare cu privire la cât de importante sunt furnicile la scară globală. Sperăm, de asemenea, să inspirăm oamenii de știință și alți cetățeni să meargă acolo și să studieze furnicile în părțile lumii despre care știm cel mai puțin. Numărarea furnicilor prin metode standard nu este dificilă, dar studiul nostru a arătat că și datele de bază pot fi incredibil de informative. În cele din urmă, avem nevoie de astfel de seturi de date globale pentru a ne ajuta să înțelegem ce ar trebui sau ce trebuie să protejăm.”, au declarat autorii studiului.
Cu acest set de date globale în mână, următorul pas al echipei este să investigheze de ce unele părți ale lumii au mai multe furnici decât altele. Cercetătorii speculează că acest lucru se datorează climei, utilizării umane a terenurilor sau altor caracteristici de mediu.
Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou: