Cu siguranță, aricii reprezintă una dintre cele mai interesante și enigmatice creaturi din lumea animală. Cu ţepi ascuțiți și un stil de viaţă nocturn, aceste mici mamifere au fascinat oamenii de-a lungul istoriei. În acest articol, vom explora o serie de curiozități despre arici, dezvăluind aspecte neobișnuite ale vieții lor, caracteristici fizice, precum și impactul lor asupra ecosistemului.
25 de curiozităţi despre arici
1. Ariciul este un mamifer mic care aparține ordinului insectivorelor, adică se hrănesc cu insecte şi alte nevertebrate. Aricii au o lungime a corpului de până la 33 de cm, iar greutatea lor variază de la 200g-2.000g, în funcţie de specie. Până în prezent, au fost identificate 17 specii de arici, grupate în 5 genuri.
2. Deşi au fost clasificaţi ca insectivore, aricii sunt totuși mamifere omnivore. Ei mănâncă insecte, melci, broaște, șerpi, ouă de păsări, hoituri de animale, ciuperci, rădăcini ale unor ierburi, fructe de pădure, pepeni verzi și pepeni galbeni.[sursa]
3. Aricii au membre mici și puternice, membrele posterioare fiind puțin mai mari și musculoase ca cele anterioare. Membrele au câte 5 degete, unde primul și ultimul deget sunt mai mici în comparație cu celelalte degete și nu au gheare. Au niște ochi mici și o ureche externă slab dezvoltată.
4. Contrar concepției populare, ţepii sau acele ariciilor nu sunt făcute din material osos, ci sunt fire de păr modificate, rigide și ascuțite, alcătuite din cheratină. Pe corpul unui arici se regăsesc până la 15.000 de astfel de ţepi. Aricii pot avea diferite culori ale țepilor, în funcție de specie și de mediu. Cele mai comune culori sunt maro, negru sau alb. Unele specii pot avea chiar țepi albaștri sau roșii.
5. Aricii se reproduc în sezonul cald, adică din mai până în august. Perioada de gestație durează 35-55 zile. De obicei se nasc între 2-9 pui. Aceştia sunt acoperiți cu țepi moi la naștere. În câteva săptămâni, puii își dezvoltă propriii țepi caracteristici. Aricii sunt animale solitare care formează cupluri doar în perioada împerecherii. După împerechere, masculii părăsesc pentru totdeauna femelele şi nu se preocupă de soarta puilor.
6. La prima vedere, având trupul de forma unei pere, ariciul pare un animal lent şi greoi. Cu toate acestea, odată pornit la vânătoare, dovedeşte o iuţeală şi rezistenţă neaşteptate. Poate alerga chiar cu viteza de 10 kilometri pe oră, o performanţă notabilă pentru un animal de talia şi mai ales cu conformaţia şi proporţiile corporale ale ariciului.
7. Pentru talia lor, aricii au o durată de viaţă surprinzător de mare. Dacă în natură trăiesc între 4-7 ani, în condiţii de captivitate şi îngrijire atentă ariciul poate trăi între 10-16 ani.
8. Datorită unei musculaturi specializate, sunt capabili să se ghemuiască foarte mult, până când iau forma aproximativă a unei sfere. Pielea largă a ariciului se extinde, acoperind inclusiv capul şi expunând toţi ţepii care, în această poziţie de apărare, sunt orientaţi spre exterior. Acesta este mecanismul de bază folosit de arici pentru apărare.
9. Ca și alte specii, aricii au evoluat pentru a avea o rezistență sporită la veninul de șarpe. Pe lângă protecția oferită de ţepi, aricii pot tolera mai mult venin datorită unei proteine numită erinacin, care se regăseşte în sistemul lor muscular.
10. Aricii pot comunica între ei prin sunete variate, cum ar fi fluierat, șuierat, chițăit sau scâncit. Ei folosesc aceste sunete pentru a-și exprima starea de spirit, a-și atrage partenerii sau a-și avertiza rivali.
11. Aricii pot fi afectați de diverse boli sau paraziți, cum ar fi puricii, căpușele, viermii intestinali sau ciupercile. Aceste mici mamifere pot suferi și de obezitate, diabet sau cancer. De aceea, este important să se asigure o îngrijire adecvată și o dietă echilibrată pentru aricii domestici.
12. Ariciul european este cea mai mare specie. Ajungând la o lungime de circa 33 cm și cântărind peste 2 kg, Cartea Recordurilor Guinness consideră aricii europeni ca fiind atât cea mai mare, cât și cea mai grea specie. De obicei, aricii europeni sunt mai comuni în sălbăticie. Unele țări, cum ar fi Germania, interzic domesticirea lor – ca atare, nu pot fi ținuți ca animale de companie.
Aricii pigmei africani sunt cei mai mici arici din lume. Cu o lungime de 18-20 cm, aricii pigmei africani sunt cele mai mici specii de arici din lume. Acești arici sunt atât de mici încât ajung de dimensiunea unui grapefruit odată ce se ghemuiesc. Totodată, aceasta este specia cea mai comună când vine vorba de ţinut aricii ca animale de companie.
13. Aricii au un simț al echilibrului foarte bun, care îi ajută să se mențină pe poziție atunci când se ghemuiesc sau când se rostogolesc. Ei pot rezista la căderi de la înălțimi mici fără să se rănească, ţepii având un rol atenuant.
14. Ariciul este unul dintre animalele care îşi petrec iarna hibernând. Înainte de hibernare, care începe de obicei din luna octombrie (sau chiar septembrie, dacă toamna s-a dovedit aspră în anul respectiv), ajunge să-şi dubleze greutatea prin acumulări de grăsime. Încă din perioada verii mănâncă în exces pentru a intra în condiţia optimă care să-i permită să hiberneze până în lunile martie-aprilie, când redevine activ.
15. Aricii pot fi găsiți în grădini, stepe, silvostepe, savane, păduri rare și, uneori, pe terenuri cultivate. Ei sunt prezenți în zonele temperate și calde din Europa, în Africa – în afară de Sahara – și în zonele temperate și calde ale Asiei. În secolul al XIX-lea în Noua Zeelandă a fost introdus cu succes ariciul european.
16. Deoarece aricii trăiesc cel mai adesea în desișuri sau păduri, arbuștii și gardurile vii din grădină reprezintă un loc atractiv pentru ei. Animalul se va stabili rapid în interiorul tufișurilor, unde se va putea ascunde de soare și de dușmani în timpul zilei. De aici li se trage şi numele, în engleză arici traducându-se ca hedgehog („hedge” înseamnă „gard viu”).
17. Aricilor le este dificil să doarmă profund din cauza potenţialilor prădători, astfel că sunt adesea într-o stare de alertă parțială atunci când se odihnesc. Astfel, perioada de refacere este mai lungă şi are loc, de obicei, pe timp de zi.
18. Aricii au un sistem imunitar foarte puternic, care îi protejează de multe boli infecțioase. Ei pot supraviețui la temperaturi extreme, atât foarte reci, cât și foarte calde. De asemenea, pot rezista și la lipsa de apă pentru perioade lungi de timp.
19. Este un mit faptul că aricii nu pot înota. În unele cazuri, aricii pot înota până la 2 km pe noapte în căutarea hranei. Cu toate acestea, aricii se scaldă în apă mai degrabă din plăcere decât din necesitate.
20. În unele culturi, aricii sunt considerați animale magice sau aducătoare de noroc, dar și subiecte ale diferitelor mituri și legende. Datorită ţepilor lor ascuțiți și abilității de a se transforma într-o sferă ţepoasă pentru protecție, aricii au fost adesea văzuți ca simboluri ale protecției în diferite culturi. Se crede că prezic norocul și îndepărtează răul. În unele părți ale lumii, se crede că ar trebui să ai grijă să nu rănești sau să omori un arici, deoarece acest lucru ar putea atrage ghinion sau blestem.
21. În trecut, anumite părți ale aricilor, cum ar fi organele lor interne sau spinii mărunțiţi, au fost folosite în medicina tradițională pentru diverse scopuri. Se credea că acestea au proprietăți vindecătoare sau magice.
22. În literatură și mitologie, aricii au jucat adesea roluri interesante. De exemplu, în multe basme şi poveşti aricii sunt personaje magice sau animale inteligente care ajută sau sfidează eroii și eroinile. Astfel de povești au contribuit la consolidarea imaginii aricilor ca ființe misterioase și intrigante.
23. Aricii au un ritm circadian diferit de cel al oamenilor. Ei sunt activi mai ales noaptea și dorm ziua. Au nevoie de cel puțin 10 ore de somn pe zi pentru a fi sănătoși iar organismul să le funcţioneze în mod normal.
24. Aricii au un miros caracteristic, care este dat de glandele lor sudoripare și sebacee. Acest miros poate varia în funcție de dietă, stres sau hormoni. Unii oameni consideră mirosul aricilor plăcut sau neutru, în timp ce alții îl consideră neplăcut sau puternic.
25. În ciuda faptului că unii oameni aleg să alunge sau chiar să ucidă aricii când ajung pe proprietăţile lor, crezând că le distrug culturile sau le mănâncă păsările, aricii sunt animale foarte utile în grădină. Aceştia se hrănesc cu insecte și alţi dăunători care pot afecta plantele. Ei pot consuma într-o noapte până la 200 de grame de insecte, melci, limacși, viermi, șoareci, coropâșnițe, cărăbuși și larvele acestora. Astfel, aricii contribuie la menținerea unui echilibru ecologic și la prevenirea bolilor și pagubelor produse de aceste organisme. Pentru a atrage aricii în grădină, este bine să le oferi un adăpost călduros și sigur, unde să se poată ascunde și să hiberneze. Poți folosi o cutie de lemn sau de carton, cu o gaură de intrare și cu un strat de paie sau frunze uscate în interior. Poți amplasa adăpostul într-un loc ferit de umezeală și de prădători, cum ar fi câinii sau pisicile.
Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou: