Avรขnd o pฤrere foarte bunฤ despre el รฎnsuศi ศi fiind convins cฤ era destinat sฤ devinฤ un mare conducฤtor, faraonul Ramses al II-lea a dorit ca lumea sฤ รฎศi aminteascฤ de el mult timp dupฤ moartea sa. Dorinศa sa a fost รฎndeplinitฤ, iar Ramses al II-lea este astฤzi recunoscut pe scarฤ largฤ ca fiind cel mai mare ศi mai puternic faraon din istoria Egiptului antic.
Dar ce fapte mฤreศe a sฤvรขrศit Ramses al II-lea pentru a cรขศtiga respectul lumii moderne?
Faraonul Ramses al II-lea s-a nฤscut รฎn anul 1303 รฎ.Hr., iar la vรขrsta de 14 ani a fost numit Prinศ Regent de cฤtre tatฤl sฤu Seti I. Ramses al II-lea a fost fiul faraonului Seti I ศi al marii Soศii Regale Tuya, avรขnd doi fraศi. Fratele mai mare, Nebchasetnebet, era succesorul direct al lui Seti I, dar acesta a decedat la o vรขrstฤ fragedฤ. De asemenea, a avut o sorฤ pe nume Tia.
Ramses al II-lea, reprezentant al celei de-a 19-a dinastii a Egiptului (1292-1190 รฎ.Hr.), a urcat pe tron la 31 mai 1279 รฎ.Hr. la vรขrsta de 25 de ani. Seti I รฎl ศinea รฎn mare respect pe tรขnฤrul sฤu prinศ, iar Ramses al II-lea a primit de timpuriu o casฤ regalฤ ศi un harem. Cรขnd era tรขnฤr, Ramses ศi-a รฎnsoศit tatฤl รฎn campaniile รฎmpotriva hitiศilor din Siria. Aceastฤ experienศฤ i-a oferit o pregฤtire militarฤ solidฤ pentru a deveni urmฤtorul rege al Egiptului.[sursa]
Bฤtฤlia de la Kadesh – cea mai mare realizare militarฤ a faraonului Ramses al II-lea
Atunci cรขnd Ramses al II-lea a devenit faraon, datoria sa a fost aceea de a rezolva „efort disperat ศi prelungit de a reafirma pentru Egipt acea poziศie dominantฤ รฎn Asia de Vest pe care o deศinuse ศi obศinuse sub al treilea Thothmes. Cรขnd Mautenar, adversarul lui Seti, a murit, locul sฤu sฤ fi fost luat de fratele sฤu, Khita-sir, un monarh curajos ศi รฎntreprinzฤtor.
รn ciuda termenilor alianศei, hitiศii au rฤmas alฤturi de Egipt, iar Khita-sir a รฎnceput o serie de intrigi cu naศiunile care se รฎnvecineazฤ cu Siria Superioarฤ. El a format o confederaศie care avea ca scop sฤ se opunฤ progresului egipteanilor ศi, dacฤ era posibil, sฤ รฎi alunge din Asia.”, dupฤ cu aratฤ scriitorul George Rawlinson.
„Relaศiile cu hitiศii de la frontierele siriene ale Egiptului au fost departe de a fi prietenoase รฎn prima parte a domniei lui Ramses. รn timpul lui Seti, Egiptul รฎศi pฤstrase influenศa asupra porturilor de pe coasta sudicฤ a coastei feniciene, รฎn timp ce hitiศii pฤstrau oraศul Kadesh din nord. รn anul 4 al domniei lui Ramses, รฎnsฤ, a avut loc o revoltฤ รฎn Levant, iar รฎn primฤvara anului 5 (1275 รฎ.Hr.), noul rege a fost nevoit sฤ mobilizeze o armatฤ.”, conform scriitorului Peter Clayton.
Faraonul Ramses al II-lea nu a pierdut timpul stรขnd sฤ se รฎntrebe cum sฤ procedeze. Se aศtepta ca el sฤ controleze revolta ศi sฤ transforme Egiptul รฎntr-un regat dominant ศi puternic. A condus mai multe expediศii militare รฎn Levant, reafirmรขnd controlul egiptean asupra Canaanului ศi, spre sud, รฎn Nubia.
Cel mai important eveniment istoric militar al sฤu a fost Bฤtฤlia de la Kadesh, cea รฎn care a luptat รฎmpotriva regelui hitit Muwatallish.
Faraonul ศi-a condus armata mai micฤ, de doar 20.000 de oameni, รฎmpotriva armatei hitite mai numeroase, de 50.000 de oameni. Aceastฤ bฤtฤlie oribilฤ ศi mortalฤ a fost imortalizatฤ รฎn piatrฤ ศi nicio acลฃiune militarฤ nu a avut mai mult ecou รฎn inscripศiile egiptene decรขt Bฤtฤlia de la Kadesh. Inscripศii glorificatoare care laudฤ curajul faraonului Ramses al II-lea pot fi gฤsite pe pereศii templelor de la Karnak, Luxor, Abydos, Abu Simbel ศi Derr.
Deศi bฤtฤlia de la Kadesh nu a fost una decisivฤ, faraonul Ramses al II-lea s-a รฎntors acasฤ ca un mare erou. Mai tรขrziu, avea sฤ รฎncheie unul dintre primele tratate de pace majore din istorie cu hitiศii. Acest lucru a ajutat la stabilirea unei frontiere nordice paศnice pe toatฤ durata lungii sale domnii, care avea sฤ dureze vreme de 67 de ani.
Faraonul Ramses al II-lea ศi numeroasele sale soศii ศi copii
Niciun faraon din istoria Egiptului nu a avut atรขศia copii ca Ramses al II-lea. Deศi numฤrul exact nu este cunoscut, istoricii cred cฤ Ramses al II-lea a avut รฎntre 48-50 de fii ศi รฎntre 40-53 de fiice. A avut o viaศฤ remarcabil de lungฤ ศi a murit la vรขrsta de 90 sau poate 91 de ani. Acest lucru รฎnseamnฤ cฤ a supravieศuit mai mult decรขt multe dintre soศiile ศi copiii sฤi.
รnainte ca tatฤl sฤu, Seti I, sฤ moarฤ, tรขnฤrul Ramses ลi-a luat douฤ soศii principale, pe Nefertari Meritmut ศi pe Istnofret. Regina Nefertari i-a oferit primul fiu. รn momentul uniunii lor, ea avea 13 ani, iar faraonul 15 ani. Cuplul a avut patru fii ศi fiice, sau poate chiar mai mulศi. Ramses cel Mare, aลa cum a fost numit faraonul, a fost cฤsฤtorit cu regina Nefertari timp de 24 de ani, pรขnฤ la moartea acesteia. A fost soศia lui preferatฤ, iar mormรขntul ei bogat decorat din Valea Reginelor atestฤ importanศa ei รฎn viaศa celor mai mari faraoni din istoria Egiptului.
Urmรขnd obiceiul regal, Ramses ศi-a luat multe dintre soลฃiile pe care le-a avut de-a lungul timpului din familia sa apropiatฤ.
Informaศiile obศinute din tฤbliศele de argilฤ din Hattusa, capitala Imperiului Hitit, aratฤ cฤ, รฎn 1246, regele hitit Hattusilis al III-lea i-a oferit una dintre fiicele sale mai tinere lui Ramses al II-lea ca soศie. Mai tรขrziu, รฎn 1239, fiica cea mare a lui Hattuilis s-a alฤturat surorii sale รฎn Egipt ศi s-a cฤsฤtorit cu faraonul. Numele ei egiptean a fost Maathorneferure.
Ramses cel Mare, un mare constructor
Ramses al II-lea a construit un numฤr mare de temple รฎn Egipt ศi รฎn Nubia. Nu s-a sfiit niciodatฤ sฤ รฎศi asume meritele pentru monumente pe care nu le-a construit.
Faraonul a adฤugat „numele sฤu pe monumentele ศi statuile altor regi รฎncฤ din timpul Regatului Mijlociu, astfel รฎncรขt, รฎn zilele noastre, majoritatea cartuศelor vฤzute pe aproape orice monument proclamฤ doar tronul sฤu.”, aratฤ egiptologul Peter Clayton.
Ce l-a รฎmpins pe Ramses sฤ construiascฤ atรขtea monumente รฎn onoarea lui, mai multe decรขt oricare alt predecesor al sฤu? Pentru a rฤspunde la aceastฤ รฎntrebare, รฎn primul rรขnd, trebuie sฤ รฎnศelegem conceptul de monumente egiptene. Acestea nu au fost concepute ca monumente arhitecturale, ci ca o legฤturฤ directฤ รฎntre semizeu ศi divinitate. Prin ridicarea templelor, faraonul satisfฤcea nevoile zeilor, fฤcรขndu-le astfel un serviciu. Iar dacฤ zeii erau fericiศi ศi poporul Egiptului era fericit, iar meritele pentru aceastฤ fericire รฎi revenea faraonului, รฎn calitatea sa de persoanฤ semi-divinฤ, faraonul constituia legฤtura รฎntre popor ศi divinitate.
Ramses, deศi era considerat a fi o fiinศฤ semi-divinฤ, afiศa nesiguranศฤ ศi vanitฤศi omeneศti. El a dorit sฤ arate poporului sฤu ศi zeilor cฤ este demn de statutul sฤu divin ศi cฤ este mai bun decรขt predecesorii sฤi. รn acest scop a umplut Egiptul de inscripศii cu titlurile, victorile ศi meritele sale ca suveran ศi ca semizeu. De altfel, pe o inscripศie din perioada sa sunt menศionate urmฤtoarele: „Fฤ cunoscute faptele tale รฎn รฎntreaga lume, astfel รฎncรขt toศi sฤ te gratuleze”.
Cu toate acestea, nu se poate nega faptul cฤ Ramses al II-lea a fost un constructor veritabil, ale cฤrui temple le admirฤm astฤzi cu plฤcere. „El a dezvoltat marile temple de la Karnak ศi Luxor, a completat templul mortuar al tatฤlui sฤu Seti de la Gourna (Teba) ศi, de asemenea, templul sฤu de la Abydos, ศi a construit templul sฤu din apropiere, la Abydos.”, mai aratฤ Peter Clayton.
De asemenea, Ramses cel Mare a fondat o nouฤ capitalฤ, denumitฤ Pi-Ramesse, รฎn estul Deltei, care a rฤmas reศedinศa regalฤ pe tot parcursul perioadei ramesside.
Mormรขntul principalei sale soศii, Nefertari, de la Teba, este unul dintre cele mai bine conservate morminte regale. Mormรขntul multora dintre fiii sฤi a fost descoperit recent รฎn Valea Regilor.
Moartea lui Ramses al II-lea
รnainte sฤ moarฤ, Ramses suferea de grave probleme dentare ศi de asemenea, avea probleme cu circulaศia sรขngelui, din pricina arteritei. Ramses a murit la Pi-Ramses pe data de 1 septembrie 1213 รฎ.Hr., domnind peste Egipt aproape 67 de ani. Rฤspรขndirea veลtii despre moartea faraonului a umplut Egiptul de lacrimi ศi durere. Cei mai mulศi dintre contemporanii sฤi nu cunoscuserฤ un alt suveran ศi credeau cฤ lumea se va sfรขrศi odatฤ cu moartea acestuia.
Ceremonia de mumificare a durat ศaptezeci de zile, conform tradiศiei. Dupฤ finalizarea ceremoniilor de mumificare, mumia lui Ramses a fost condusฤ pe ultimul drum de un cortegiu funerar naval pe Nil, pรขnฤ la Teba, รฎn fruntea cortegiului fiind nava succesorului sฤu Merenptah. Mumia a fost depusฤ รฎn mormรขntul sฤpat รฎn stรขncile din Valea Regilor. Dupฤ depunerea mumiei ศi a comorilor รฎn mormรขnt, intrarea mormรฎntului a fost sigilatฤ.
Se mai pot spune multe despre faraonul Ramses al II-lea, ale cฤrui monumente ศi statui gigantice ne amintesc de mฤreศia celui mai faimos rege al Egiptului, ale cฤrui poveศti dฤinuie ศi astฤzi, este cert cฤ acesta a ลtiut sฤ-ลi consolideze poziลฃia ลi sฤ se promoveze รฎn memoria colectivฤ drept cel mai mare faraon care a trฤit, dincolo de orice mari realizฤri a รฎntreprins.
Abonaลฃi-vฤ la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci cรขnd publicฤm un articol nou: