Tehnicile criminalistice moderne au dezlegat o teorie a conspirației care a persistat timp de aproape două secole cu privire la un prinț european dispărut, Kaspar Hauser, potrivit unei cercetări științifice recente.
În anul 1828, un tânăr „pe jumătate sălbatic” în vârstă de 16 ani a șocat Europa când a apărut în mod inexplicabil în Nürnberg, un oraș din Germania. Băiatul, aflat într-o stare deplorabilă, purta două scrisori care relatau o poveste captivantă: fusese crescut într-o temniță întunecată și rece, ținut prizonier de un „om misterios”.
Kaspar Hauser susţinea că este un prinț european dispărut
În ciuda dificultăților sale de vorbire, tânărul și-a scris numele: Kaspar Hauser. Acest simplu act a declanșat un val de speculații cu privire la originea sa, speculații care au crescut rapid în intensitate.
În mai puțin de un an, o teorie fascinantă a luat amploare. Susținătorii acestei teorii afirmau că Hauser era, de fapt, fiul Marelui Duce Carl de Baden, un teritoriu din sudul Germaniei, și că ar fi fost moștenitorul de drept al tronului.[sursa]
Conform istoriei oficiale, singurul fiu al Marelui Duce a murit ca bebeluș în 1812. Dar apariția lui Hauser a alimentat suspiciuni că adevăratul prinț ar fi fost răpit și înlocuit cu un copil pe moarte, în încercarea de a manipula linia de succesiune.
Cinci ani mai târziu, misterul din jurul lui Hauser a căpătat o turnură tragică: tânărul a fost înjunghiat mortal, un eveniment care a intensificat și mai mult misterul său, inspirând sute de articole, cărți, filme și piese de teatru de-a lungul decadelor.
„Acesta este considerat unul dintre cele mai mari mistere istorice ale secolului al XIX-lea.”, a afirmat geneticianul Turi King într-un podcast recent. King este cunoscută pentru contribuția sa la identificarea rămășițelor regelui Richard al III-lea în 2014, un alt caz de mare notorietate.
Câțiva ani în urmă, King a fost invitată să se alăture unei echipe internaționale de oameni de știință care își propunea să rezolve, o dată pentru totdeauna, enigma lui Kaspar Hauser, comparând mostrele de păr și sânge atribuite lui cu ADN-ul descendenților Casei de Baden.
Încercările anterioare de a clarifica acest mister au produs rezultate contradictorii, iar autenticitatea petelor de sânge prelevate din lenjeria lui Hauser în ziua în care a fost înjunghiat a fost pusă sub semnul întrebării.
Ce a dezvălui analiza ADN despre Kaspar Hauser
„După moarte, ADN-ul se degradează în fragmente din ce în ce mai mici, până când nu mai rămâne nimic de secvențiat. Tehnologiile de analiză a ADN-ului disponibile în anii 1990 și la începutul anilor 2000 funcționau bine pentru fragmentele mai lungi de ADN, dar nu au oferit rezultate fiabile atunci când s-a încercat analiza mostrelor prelevate din obiectele atribuite lui Hauser.”, a explicat Turi King, care activează în prezent la Universitatea din Bath.[sursa]
Folosind mostre de sânge și păr, King și echipa sa au reanalizat ADN-ul mitocondrial al lui Hauser, moștenit pe linie maternă, folosind tehnici moderne de secvențiere.
„ADN-ul lui Kaspar Hauser a fost consistent în toate probele de păr și a corespuns cu analiza probei de sânge realizată în anii 1990.”, a precizat King. Aceasta este prima confirmare solidă a autenticității acestor mostre.
Cu toate acestea, când cercetătorii au comparat ADN-ul mitocondrial al lui Hauser cu cel al presupuselor sale surori regale și al descendenților acestora, nu au identificat nicio potrivire.
Echipa a concluzionat că genele lui Hauser erau „clar diferite de linia mitocondrială a Casei Baden”. În consecință, acest rezultat „exclude o relație maternă” și, implicit, respinge „teoria unui prinţ european dispărut” care a fost atât de larg răspândită.[sursa]
„Din păcate, datele noastre nu ne pot spune încă cine a fost cu adevărat Kaspar Hauser. Tipul său de ADN mitocondrial este unul Westeurasian, dar nu-l putem asocia cu o regiune geografică specifică.”, a afirmat King.
Astfel, fără o legătură regală, originile lui Hauser rămân un mister profund. Este posibil să nu aflăm niciodată de unde a venit cu adevărat acest tânăr enigmatic.
Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou: