Datale colectate de companiile de securitate cibernetică arată că la fiecare două săptămâni apare o nouă înșelătorie sau un nou tip de hacking. Fie că vorbim despre un hacker profesionist, fie că e un amator dornic să-şi testeze noile abilităţi pentru a vedea dacă, într-adevăr, funcţionează, prejudiciile cauzate se ridică la zeci de milioane de dolari.
Poate fi vorba despre un apel telefonic venit de nicăieri, un mesaj emoţionant fraudulos sau un link dubios într-un e-mail primit de la un prinţ nigerian dornic să facă bine unui necunoscut, însă un lucru e cert: escrocheriile par să devină din ce în ce mai sofisticate. Acest lucru face mult mai greu să ne dăm seama ce este de fapt autentic şi ce este ţeapă.
Unii escroci sunt atât de convingători, încât trebuie să fim cu adevărat în gardă pentru a ne asigura că nu devenim victimele celui mai recent hacker.
Şi cine ar putea să ne dea mai bine sfaturi despre cum să ne ferim de acest tip de activitate criminală decât un hacker profesionist?[sursa]
Kieran Burge este consultant de securitate la compania Prism Infosec și are misiunea de a testa securitatea cibernetică a întreprinderilor și de a căuta, în esență, orice slăbiciune care ar putea fi exploatată.
Hackerul a dezvăluit unele dintre cele mai mari greșeli pe care le facem cu toții online, iar unele dintre acestea vă vor șoca serios.
Greşeli pe care le facem cu toţii, expuse de un hacker profesionist
Utilizarea de software neactualizat
Una dintre cele mai mari greșeli pe care le putem face este să nu ne actualizăm dispozitivele.
Este atât de ușor să amânăm o actualizare, mai ales atunci când apare acea căsuță cu „amintește-mi mâine”.
Dar software-ul neactualizat este un punct slab atunci când vine vorba de protejarea dispozitivelor dumneavoastră, a declarat Kieran Burge: „Software-ul neactualizat este o problemă foarte mare, deoarece, dacă software-ul a fost actualizat, este probabil pentru că există o problemă de securitate.” Ceea ce este oarecum logic.
Reutilizarea parolelor
Un alt pas greșit este folosirea aceleiași parole pentru toate aplicațiile, ceea ce este întotdeauna tentant. La urma urmei, având o singură parolă, este mai ușor de reținut.
Dar acest lucru vă expune unui risc uriaș, deoarece, odată ce parola este spartă pe un cont, un hacker poate avea acces, în esență, la toate conturile dumneavoastră.
„Indiferent de site-ul căruia îi dai informații, nu știi ce vor face cu acele informații sau cum le vor proteja.”, a spus Burge.
Partajarea excesivă online
Dacă distribuiți prea multe informații online – de exemplu, pe rețelele de socializare – în esență, le furnizați hackerilor informații.
Burge a explicat că hackerii pot răscoli site-urile de socializare pentru a căuta detalii care ar putea oferi indicii pentru nume de utilizator și pentru parole.
Există, de asemenea, o metodă destul de înfricoșătoare numită „sim-jacking”, prin care infractorii găsesc informații precum data nașterii și adresa dumneavoastră.
„Odată ce ai toate aceste informații, poți folosi tehnici de inginerie socială pentru a suna la furnizorul de telefonie mobilă și a-l convinge să transfere numărul de telefonie mobilă pe o nouă cartelă SIM.”, a spus Burge.
Acest lucru este deosebit de periculos, deoarece multe conturi folosesc numerele noastre de telefon mobil pentru autentificarea cu mai mulți factori.
Utilizarea rețelelor Wi-Fi publice
Cu toții ne-am conectat la un Wi-Fi public la un restaurant sau la aeroport, mai ales când suntem într-o ţară străină şi vrem să facem economie la date. Dar dacă faceți acest lucru în mod regulat, ar putea fi timpul să vă reconsiderați opţiunile.
Acest lucru se datorează faptului că, de cele mai multe ori, rețelele publice nu sunt protejate și datele nu sunt criptate.
„Cineva ar putea fi așezat în afara unei rețele WiFi publice și ar putea asculta pur și simplu ceea ce se trimite. Ar putea fi în cafenea sau ar putea folosi hardware specializat pentru a crește raza de acțiune la care poate asculta rețeaua.”, a explicat Burge.
Daţi clic pe linkuri dubioase
Pare un lucru evident, dar hackerii pot fi foarte isteți și ne pot prinde când ne așteptăm mai puțin.
Asigurați-vă că verificați întotdeauna înainte de a da clic pe orice link, chiar dacă pare legitim sau pare să provină dintr-o sursă autentică.
Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou: