Care este cel mai important lucru de care ai nevoie pentru a trăi și a lucra pe Lună? Energia. Pentru viitorul program Artemis al NASA, alimentarea cu energie electrică a bazelor lunare este o prioritate absolută. Din acest motiv, NASA are în plan să plaseze un reactor nuclear pe Lună.
Acesta este motivul pentru care NASA a creat proiectul de alimentare cu energie de suprafață prin fisiune. Ideea este de a dezvolta concepte pentru un mic reactor de fisiune nucleară care să genereze electricitate pe suprafața lunară. Evident, mai întâi omenirea trebuie să ajungă din nou pe Luna.
Proiectul tocmai și-a încheiat faza inițială, începută în anul 2022, care a constat în trei contracte de 5 milioane de dolari cu parteneri comerciali pentru a dezvolta modele de reactoare de fisiune. NASA a selectat Lockheed Martin din Bethesda, Westinghouse din Cranberry, și IX din Houston, fiecare pentru o atribuire de 12 luni în faza I pentru a dezvolta în continuare proiecte preliminare.
Fiecare partener a fost însărcinat să ofere un proiect de reactor și sisteme de conversie a energiei, de respingere a căldurii și de gestionare și distribuție a energiei.[sursa]
Bineînțeles, partenerii trebuiau să furnizeze costuri estimate pentru sistemele și planurile lor de dezvoltare. Obiectivul final era crearea unui sistem care să poată susține bazele lunare timp de un deceniu. Proiectele ar fi servit, de asemenea, drept căi pentru planificarea și construirea unor sisteme similare pe Marte.
Sistemele de alimentare fac diferența dintre succes și eșec în orice misiune. În cazul Lunii și al planetei Marte, este diferența dintre viață și moarte. Energia nucleară este calea cea mai probabilă pentru a satisface nevoile energetice pe termen lung.
„Este necesară o demonstrație a unei surse de energie nucleară pe Lună pentru a arăta că este o opțiune sigură, curată și fiabilă.”, a declarat Trudy Kortes, director de program în cadrul Direcției pentru Misiuni de Tehnologie Spațială a NASA.
„Noaptea lunară este o provocare din punct de vedere tehnic, astfel încât existența unei surse de energie precum acest reactor nuclear, care funcționează independent de Soare, reprezintă o opțiune favorabilă pentru explorarea pe termen lung și eforturile științifice pe Lună.”, a mai spus Kortes.
De ce vrea NASA să plaseze un reactor nuclear pe Lună
Să recunoaștem, a trăi și a lucra pe Lună prezintă o mulțime de provocări. Energia sigură și curată ajută la depășirea multor pericole cu care se vor confrunta exploratorii lunari. Energia solară oferă o sursă de energie fiabilă pentru a menține lucrurile în funcțiune.
Dar, cel puțin jumătate din timp, rețelele de energie solară vor fi în întuneric în timpul nopții lunare. Asta nu înseamnă că energia solară nu va fi folosită. Dar, este important să avem o altă sursă de energie. Aici sunt utile reactoarele de fisiune.
NASA și alte agenții ar putea amplasa reactoare nucleare în locurile care își petrec timpul în umbră parțială sau totală. În multe cazuri, în aceleași regiuni există rezervoare de gheață in situ.
Avantajul reactoarelor nucleare este că pot funcționa cu normă întreagă, indiferent dacă există sau nu lumină solară. Acesta este un mare avantaj pentru nevoile de energie în timpul nopții lunare de 14 nopți.
Trebuie să subliniem faptul că NASA nu spune că pe Lună vor fi folosite numai generatoare cu fisiune nucleară. O combinație de instalații solare și nucleare va asigura probabil necesarul de electricitate al habitatelor și al laboratoarelor științifice.[sursa]
Specificațiile reactoarelor pentru Lună
În cererea sa de propuneri pentru continuarea lucrărilor de proiectare, NASA a dorit să vadă planuri pentru reactoare care să dureze cel puțin un deceniu fără intervenție umană. Acest lucru reduce orice amenințare din cauza expunerii accidentale la radiații și permite exploratorilor lunari să se concentreze asupra sarcinilor lor principale de știință și explorare.
Specificațiile pentru proiectarea reactorului specifică faptul că acesta trebuie să fie sub șase tone metrice și să producă 40 de kilowați de energie. Acest lucru este suficient pentru a demonstra capacitatea sistemului și pentru a furniza energie pentru habitate, rețele și experimente științifice. Dacă ați amplasa același reactor pe Pământ, într-un cartier obișnuit, ar fi suficient pentru a alimenta 33 de case.
Agenția a conceput cerințele pentru a fi deschise și flexibile, astfel încât fiecare companie să se simtă liberă să exploreze noi direcții în ceea ce privește proiectele pe care le prezintă.
„A existat o varietate sănătoasă de abordări; toate au fost foarte unice unele față de altele. Nu le-am dat intenționat o mulțime de cerințe pentru că am vrut ca ei să gândească în perspectivă.”, a declarat Lindsay Kaldon, managerul proiectului Fission Surface Power de la Centrul de Cercetare Glenn al NASA din Cleveland.
Acum, cu ajutorul feedback-ului din partea partenerilor comerciali, NASA începe să lucreze la o solicitare de ofertă pentru faza II, care urmează să fie implementată în anul 2025. După aceea, agenția se așteaptă la livrarea unui sistem care să fie utilizat pe Lună la începutul anilor 2030. În viitorul îndepărtat, după ce sistemele vor fi trecut prin „botezul focului” pe Lună, NASA va reproiecta probabil un reactor cu fisiune nucleară special pentru utilizarea pe Marte.
Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou: