Lagos este cel mai mare oraș din Nigeria, populaţia din întreaga zonă metropolitană depăşind 21 de milioane de persoane. La marginea acestei metropole se află Makoko, mahalaua plutitoare în care trăiesc peste 150.000 de suflete.
Lagos este principalul centru comercial și industrial al Nigeriei şi al doilea oraș ca mărime din Africa, după Cairo, din Egipt.
Makoko este un sat pescăresc construit pe apă la marginea lagunei Lagosului, în Nigeria. Bazele satului au fost puse în urma cu aproximativ 200 de ani. Comunitatea este supranumită „Veneţia Nigeriei”, însă condiţiile de trai sunt departe de cele ale celebrului oraş italian.
Întreaga infrastructură este construită astfel încât să plutească pe apa al cărei nivel amenință mereu să crească. Singurul mijloc de deplasare în acest sat este cu barca, printr-un adevărat labirint de „străduțe”.
Satul este plin de viață și fascinant de diversificat. Dacă faci o plimbare cu barca printre căsuțele plutitoare, poți vedea femei care afumă pește, copii pe jumătate dezbrăcați care fac un fel de canotaj cu propriile bărci sau credincioși care cântă și dansează în biserici improvizate pe bărci.
Makoko şi viaţa lui pe apă, la un pas de zgârie norii în continuă dezvoltare din Lagos a rămas neatins de dezvoltarea economică din jurul metropolei nigeriene.
Oamenii trăiesc în case de lemn dărăpănate, ridicate pe piloni. Populația actuală a comunităţii Makoko este greu de estimat, dar se crede că numărul locuitorilor variază între 100.000 și 300.000. Comunitatea este formată în principal din migranți din diferite părți ale Nigeriei și din țările învecinate.
Makoko este format din șase cătune și poate fi considerată o adevărată lume a apelor.
Cum trăiesc oamenii în mahalaua plutitoare
Rezidenții se confruntă cu o serie de probleme, inclusiv sărăcie, poluare, inundații și lipsa educației. În plus, zonele precum Makoko sunt adesea neglijate de către guvernul local și se confruntă cu amenințarea constantă a expulzării și demolării.
Astfel, nu există apă curentă, curent electric, canalizare, şcoli sau spitale de stat. Ca urmare, Makoko şi-a constituit un sistem paralel pentru a supravieţui şi a se administra.
Există cinci lideri locali, denumiţi Baale, ce sunt ajutaţi de vigilante, un fel de poliţişti voluntari din rândul locuitorilor, care iau decizii locale şi asigură securitatea.
În mahala există câteva şcoli şi grădiniţe, dar sistemul educațional este precar, având o rată mare de analfabetism și abandon școlar. De asemenea, există şi clinici de sănătate private, vraci tradiţionali, restaurante, frizeii, biserici, studiouri foto, croitorii sau ateliere de reparaţii electronice.
În mod ironic, apa potabilă este cea mai mare lipsă a acestei aşezari pe apă. Apa este extrasă prin foraj şi vândută la bidon pentru nevoile casnice, fiind o afacere profitabilă.[CNN]
O altă problemă o reprezintă mizeria. Canalele sunt pline de gunoaie menajere şi deşeuri umane.
Peştele nu mai este destul nici pentru consumul propriu. În prezent, tarabele sau bărcile negustorilor din Makoko sunt pline cu macrou congelat importat din Olanda. Oamenii afumă peştele pentru a rezista căldurii.
Lipsa canalizărilor şi a apei potabile sunt factori care pun în pericol sănătatea populaţiei. Totuşi, acestea nu sunt cele mai mari probleme ale localnicilor. Spaima de a fi evacuaţi peste noapte este mai mare.
Interes pentru afaceri
Makoko se află într-o zona de mare interes imobiliar, reprezentând o direcţie de dezvoltare turistică a Lagosului. Astfel, terenul de sub apa pe care se află mahalaua plutitoare valorează sute de milioane de dolari.
Canalele ar putea fi umplute cu nisip, transformate în uscat, iar terenul noul cartier ar urma să fie vândut bogaţilor.
Urmând acelaşi scenariu s-a creat Banana Island, un cartier rezidenţial situat în partea opusă a lagunei, la doar 1 km de Makoko. În această zonă pescarii susţin că aveau cele mai bune capturi de peşte.
În prezent, doar cei mai bogaţi nigerieni şi oameni de afaceri străini îşi permit un apartament în această zonă nouă a oraşului.
În acest cartier de lux, un apartament cu 3 camere ajunge şi la preţul de 2 milioane de dolari, iar o casă între 4-6 milioane de dolari.[sursa]
În anii 2005, 2010 şi ultima dată în anul 2012, autoritătile au încercat să aplice metoda şi în Makoko. Au încercat să evacueze şi să cureţe mahalaua plutitoare într-o acţiune în care trupele de poliţie erau înarmate ca la război. Aceştia au somat întreaga populaţie să părăsească zona în 72 de ore.
Multe dintre case au fost distruse şi apoi incendiate. Mii de oameni au rămas fără adăpost. Mulţi dintre ei continuă şi în prezent să trăiască acolo, barca devenindu-le noua casă.
Localnicii au reacţionat, încercând să oprească demolările. Unul dintre lideri a fost împuşcat mortal, iar multe alte persoane au fost rănite. În urma presiunilor mai multor ONG-uri, acţiunile violente ale autorităţilor au încetat. Cel puţin momentan.
Vizionaţi un material video mai jos, în care sunt prezentate imagini din Makoko
Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou: