Locul de înmormântare al lui Platon a fost dezvăluit după ce un manuscris antic carbonizat în erupția Muntelui Vezuviu a fost descifrat de inteligenţa artificială

Noutăţi

Cercetătorii au folosit inteligența artificială pentru a descifra un papirus antic care include detalii despre locul de înmormântare al lui Platon.

Descifrarea unui pergament antic a dezvăluit unde este îngropat filosoful grec Platon, susțin cercetătorii italieni care au studiat papirusul.

Graziano Ranocchia, filosof la Universitatea din Pisa, și colegii săi au folosit inteligența artificială (AI) pentru a descifra textul păstrat pe bucăți carbonizate de papirus recuperate în Herculaneum, un oraș antic roman situat în apropiere de Pompei, potrivit unui comunicat transmis de Consiliul Național de Cercetare din Italia.

Ca și Pompei, Herculaneum a fost distrus în anul 79 d.Hr. când Muntele Vezuviu a erupt, învăluind regiunea în cenușă și fluxuri piroclastice.[sursa]

Locul de înmormântare al lui Platon
Locul de înmormântare al lui Platon descoperit cu ajutorul inteligenţei artificiale

Unul dintre pergamentele carbonizate de erupție include scrierile lui Filodemus din Gadara (care a trăit între 110 și 30 î.Hr.), un filozof epicurian care a studiat la Atena și a trăit mai târziu în Italia. Acest text, cunoscut sub numele de „Istoria Academiei”, detaliază academia pe care Platon a fondat-o în secolul al IV-lea î.Hr. și oferă detalii despre viața lui Platon, inclusiv despre locul în care a fost înmormântat.

Istoricii știau deja că Platon, faimosul student al lui Socrate care a scris filosofiile profesorului său, precum și pe ale sale, a fost înmormântat la Academie, care a fost distrusă de generalul roman Lucius Cornelius Sulla în anul 86 î.Hr. Însă cercetătorii nu știau cu exactitate în ce loc din incinta școlii a fost înmormântat Platon, care a murit la Atena în 348 sau 347 î.Hr.

Locul de înmormântare al lui Platon, dezvăluit de inteligenţa artificială

Cu toate acestea, cu ajutorul progreselor tehnologice, cercetătorii au reușit să folosească o varietate de tehnici de ultimă oră, inclusiv imagistica optică în infraroșu și ultraviolet, imagistica termică și tomografia, pentru a citi papirusul antic, care acum face parte din colecția Bibliotecii Naționale din Napoli.

• CITEŞTE ŞI:  Oamenii de știință au dezvăluit de cât somn avem nevoie pentru o „îmbătrânire reuşită”

Până în prezent, cercetătorii au identificat 1.000 de cuvinte, adică aproximativ 30% din textul scris de Philodemus.

„Printre cele mai importante noutăți, citim că Platon a fost înmormântat în grădina rezervată pentru el (o zonă privată destinată școlii platonice) a Academiei din Atena, în apropierea așa-numitului Museion sau sacellum sacru al Muzelor. Până acum se știa doar că a fost înmormântat în mod generic în Academie.”, au scris cercetătorii în comunicat.[sursa]

Textul detalia, de asemenea, modul în care Platon a fost „vândut ca sclav” cândva între anii 404 și 399 î.Hr. Anterior se credea că acest lucru s-a întâmplat în 387 î.Hr.

O altă parte a textului tradus descrie un dialog între personaje, în care Platon își arată disprețul față de abilitățile muzicale și ritmice ale unui muzician barbar din Tracia, potrivit comunicatului.

Aceasta nu este prima dată când cercetătorii folosesc inteligența artificială pentru a citi pergamentele antice care au supraviețuit erupției Muntelui Vezuviu. La începutul acestui an, trei studenţi au descifrat un alt pergament care a fost carbonizat în timpul erupției vulcanice într-o vilă din apropiere, care a aparținut socrului lui Iulius Caesar.


Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Pe aceeaşi temă

CE MAI CITESC ALŢII

planeta care orbitează în jurul unei stele moarte

O planetă nou descoperită, care orbitează în jurul unei stele moarte, oferă o imagine...

0
O echipă de astronomi a găsit rămășițele unei stele moarte, cunoscută sub numele de pitică albă, cu o exoplanetă supraviețuitoare care seamănă cu Jupiter....
mască de piatră veche de 9.000 de ani

Mască de piatră veche de 9.000 de ani din zorii societăților antice, descoperită de...

0
O mască de piatră, foarte rară, veche de 9.000 de ani, din perioada Neolitică, a fost prezentată de Muzeul Israelului din Ierusalim. Acest artefact...
Hannibal Barca

Cel mai mare inamic și cel mai mare coșmar al Romei: Hannibal Barca

0
Hannibal Barca este considerat de mulţi specialişti şi istorici drept cel mai mare inamic şi chiar cel mai mare coşmar al Romei antice, în...

Articole recomandate

Articole recomandate

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide
Share via