James Bedford, primul om criogenat din istorie

Noutฤƒลฃi

James Bedford s-a nฤƒscut รฎn anul 1893 ลŸi a fost profesor emerit de psihologie, la Universitatea din California, SUA. รŽn anul 1967, profesorul Bedford a devenit primul om criogenat din istorie.

Conservarea corpului uman nu reprezintฤƒ o idee modernฤƒ. รŽncฤƒ din cele mai vechi timpuri, oamenii au รฎncercat รฎntr-un fel sau altul sฤƒ pฤƒstreze trupurile celor decedaลฃi, fie din motive religioase, fie din speranลฃa cฤƒ รฎntr-o zi vor reveni la viaลฃฤƒ. Cel mai cunoscut exemplu รฎn acest sens รฎl reprezintฤƒ mumificฤƒrile efectuate de egiptenii antici.

Ideea a revenit รฎn vogฤƒ รฎn anii ’60, cรขnd un grup de cercetฤƒtori a avansat conceptul de congelare a oamenilor imediat dupฤƒ moarte, urmรขnd ca aceลŸtia sฤƒ fie readuลŸi la viaลฃฤƒ atunci cรขnd ลŸtiinลฃa va putea sฤƒ vindece bolile care i-au ucis.

Fiind รฎncrezฤƒtor รฎn acest procedeu de conservare ลŸi รฎn faptul cฤƒ ลŸtiinลฃa va avansa atรขt de mult รฎn viitor รฎncรขt sฤƒ permitฤƒ pรขnฤƒ ลŸi readucerea unui organism la viaลฃa, James Bedford a solicitat ca trupul sฤƒu sฤƒ fie criogenat.

Bedford suferea de un cancer la rinichi, care se rฤƒspรขndise ลŸi la plฤƒmรขni. Profesorul, care se resemnase cu faptul cฤƒ suferea de o boalฤƒ incurabilฤƒ, vedea astfel o ลŸansฤƒ de a reveni la viaลฃฤƒ รฎn viitor. รŽn teorie, dacฤƒ tehnologia va avansa suficient de mult, corpul sฤƒu ar putea fi reanimat ศ™i tratat pentru boala de care suferea.[sursa]

primul om criogenat

James Bedford, primul om criogenat din istorie

Decesul profesorului Bedford s-a petrecut oarecum neaลŸteptat. Cercetฤƒtorii n-au mai avut timp sฤƒ facฤƒ procedura completฤƒ de criogenie. Astfel, i-au injectat รฎn vene un fel de antigel, format din 15% dimetil sulfoxid ศ™i 85% soluศ›ie Ringer.

โ€ข CITEลžTE ลžI:  Anna Nicole Smith - viaลฃa dramaticฤƒ a divei care s-a mฤƒritat cu un miliardar de 89 de ani

Cรขteva zile mai tรขrziu, corpul profesorului a fost plasat รฎntr-un recipient etanลŸ umplut cu gheaลฃฤƒ uscatฤƒ. Ulterior, Bedford a fost scufundat รฎn azot lichid, รฎntr-un vas Dewar. รŽn primฤƒ fazฤƒ, trupul lui Bedford a fost depozitat la institutul lui Edward Hope, specializat รฎn tehnici de criogenie din Phoenix, Arizona.

Procesul de criogenie a organismelor a evoluat รฎn timp. Pentru standardele actuale de criogenie, procedura a fost una dezordonatฤƒ ลŸi dezorganizatฤƒ. Cu toate acestea, รฎn anul 1991, evaluarea vizualฤƒ a stฤƒrii lui Bedford a arฤƒtat cฤƒ trupul era tot รฎngheลฃat ลŸi nu suferise nicio deteriorare evidentฤƒ.

Dupฤƒ 15 ani ลŸi mai multe relocฤƒri de la o unitate de crioconservare la alta, corpul lui Bedford a ajuns la Alcor Life Extension Foundation, รฎn Scottsdale, Arizona, unde se aflฤƒ ลŸi รฎn ziua de azi.

Cum are loc procesul de criogenie a organismelor umane

Odatฤƒ ce decesul este pronunศ›at legal de un medic, corpul pacientului trebuie sฤƒ fie pregฤƒtit cรขt mai rapid pentru transport la centrul de criogenare. Ideal este ca intervenศ›ia sฤƒ nu dureze mai mult de ศ™ase ore de la moartea clinicฤƒ, pentru a limita degradarea organismului, care este extrem de rapidฤƒ.

Ajuns รฎn centrul de crioconservare, corpul este supus unor proceduri speciale. Sรขngele este รฎnlocuit cu un tip de antigel. Procedeul este folosit pentru a รฎmpiedica formarea cristalelor de gheaศ›ฤƒ รฎntre ศ›esuturi รฎn timpul congelฤƒrii. Acest lucru ar dฤƒuna sau complica o potenศ›ialฤƒ viitoare reanimare. Astfel pregฤƒtit, corpul este รฎngheศ›at progresiv pรขnฤƒ la minus 196 de grade Celsius.

รŽn prezent, ลŸanse de reanimare dupฤƒ criogenie existฤƒ doar la nivel teoretic. DeลŸi nu existฤƒ vreo garanศ›ie cฤƒ tehnologia va ajunge la un nivel atรขt de avansat รฎncรขt sฤƒ permitฤƒ reanimarea ศ™i vindecarea pacienศ›ilor criogenaลฃi, ideea de a cฤƒuta o cale de a prelungi viaศ›a prin intermediul criogeniei continuฤƒ sฤƒ fascineze oamenii de ศ™tiinศ›ฤƒ ศ™i sฤƒ ofere speranลฃฤƒ celor suferinzi.

โ€ข CITEลžTE ลžI:  Cea mai veche รฎnregistrare video a unui papฤƒ: Papa Leon al XIII-lea

รŽn lume, existฤƒ trei mari companii care oferฤƒ servicii de criogenie. Douฤƒ sunt din SUA, respectiv Alcor ศ™i Cryonics Institute, iar cea de-a treia este din Rusia ลŸi se numeลŸte KrioRus.

รŽn funcศ›ie de opศ›iunile alese, sunt conservate numai capul (pentru cei care mizeazฤƒ pe faptul cฤƒ medicina viitorului le va putea da un corp nou-nouศ›) sau corpul รฎntreg. La Alcor, tariful este de 75. 000 de dolari numai pentru cap ศ™i 188.000 de dolari pentru corpul รฎntreg. Cryonics Institute are preศ›uri mai accesibile, รฎntre 26.000 ศ™i 33. 000 de dolari pentru รฎntreg corpul. La rรขndul sฤƒu, KrioRus anunศ›ฤƒ tarife care pornesc de la 26.000 de dolari.

O altฤƒ variantฤƒ, รฎn cazul รฎn care readucerea la viaลฃฤƒ a vechiului organism nu ar fi totuลŸi posibilฤƒ, o reprezintฤƒ transferul de memorie. Pe baza studiilor pe limbrici, promotorii criogeniei susลฃin cฤƒ รฎngheลฃarea poate pฤƒstra conลฃinutul din creierul persoanelor, chiar dacฤƒ trupurile nu pot fi readuse la viaลฃฤƒ. Acest lucru deschide posibilitatea de a descฤƒrca personalitฤƒลฃi crioconservate รฎntr-un corp robotizat.

Urmฤƒriลฃi รฎn materialul video de mai jos un scurt documentar despre conservarea organismelor umane prin criogenie


Abonaลฃi-vฤƒ la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci cรขnd publicฤƒm un articol nou:

Pe aceeaลŸi temฤƒ

CE MAI CITESC ALลขII

รฎmpฤƒratul traian

8 August 53: Ziua รฎn care s-a nฤƒscut รฎmpฤƒratul Traian. Cum a fost รฎn...

0
รŽmpฤƒratul Traian, una dintre cele mai remarcabile figuri ale istoriei romane, s-a nฤƒscut pe 8 august 53 รฎn Italica, Hispania Baetica, o provincie romanฤƒ...
ornitorincul

Ornitorincul: de ce credeau zoologii cฤƒ acest animal este o farsฤƒ ลŸi cฤƒ nu...

0
Este un lucru cunoscut faptul cฤƒ ornitorincul este un animal foarte ciudat: are coadฤƒ de castor, poate elibera venin, are cioc de raศ›ฤƒ ศ™i...
vlad cel Tรขnฤƒr

Vlad cel Tรขnฤƒr, domnitorul decapitat din ordinul boierilor CraioveลŸti. รŽn timpul sฤƒu s-a tipฤƒrit...

0
Vlad cel Tรขnฤƒr, numit ลŸi Vlฤƒduลฃ, s-a nฤƒscut รฎn anul 1488, fiind fiul domnitorului Vlad Cฤƒlugฤƒrul, care a condus ศšara Romรขneascฤƒ รฎntre anii 1482...

Articole recomandate

Articole recomandate

Distribuie ลŸi prietenilor tฤƒi!

Nu ลฃine lucrurile interesante doar pentru tine. ลži prietenii tฤƒi ลŸi-ar dori sฤƒ afle aceste informaลฃii!
รŽnchide
Share via