Bruce Lee, omul care a transformat artele marţiale în filosofie de viaţă

Noutăţi

Bruce Lee este, probabil, cel mai cunoscut practicant, expert şi instructor de arte marţiale din lume. De asemenea, Bruce Lee a fost filozof, actor, regizor, producător şi scenarist.

Bruce Lee s-a născut în anul 1940, în San Francisco, SUA, având părinţi chinezi, din Hong Kong. S-a născut atât la ora, cât și în anul Dragonului. Acest lucru, potrivit tradiției chinezeşti reprezintă un semn puternic și neprevăzut.

Bruce și părinții săi s-au întors în Hong Kong pe când acesta avea doar trei luni. Până la vârsta de 18 ani, Lee a locuit în Hong Kong, însă apoi a a emigrat în SUA, pentru a-și primi cetățenia americană, absolvind acolo şi studiile superioare.

Pasionat de arte marţiale încă din copilărie, Bruce nu a studiat numai asta, ci și domenii ca dramaturgia și filozofia, în timp ce era student la Universitatea din Washington.

Ulterior, a aprofundat o serie de sisteme filozofico-religioase, precum taoismul şi budismul.

Deşi avea o greutate de aproximativ 60 de kilograme, Bruce Lee dezvolta o forţă uimitoare. A dus auto-disciplina la rang de artă, iar acest lucru l-a transformat într-o adevărată maşinărie.

bruce lee

Iată câteva dintre calităţile fizice remarcabile ale lui Bruce Lee:

  • Avea o forţă a loviturii cu pumnul de 160 de kilograme/cm2, la fel ca marele campion la box Muhammad Ali, doar că acesta din urmă avea o greutate dublă. Cu nunceakul avea o forţă a loviturii de 725 de kilograme/cm2;
  • Putea lovi cu pumnul de 9 ori într-o singură secundă, camerele de filmat ale vremii nefiind capabile să înregistreze viteza ameţitoare a loviturilor sale;
  • În fiecare zi îşi antrena lovitura cu pumnul, făcând câte 5.000 de repetiţii;
  • Cu celebra sa lovitură cu pumnul de la o distanţă de 2,5 cm îşi arunca adversarul şi câte 5-6 metri;
  • Putea sări de pe loc la o înălţime de 2,4 metri;
  • Putea face 1.500 de flotări fără oprire cu ambele mâini, 400 de flotări folosindu-şi doar o mână, 200 de flotări cu doar două degete şi 100 de flotări într-un singur deget de la o mână. Acest record din urmă nu a fost egalat vreodată până în prezent.
• CITEŞTE ŞI:  Mirajul "Fata Morgana" - Vapoarele care plutesc deasupra orizontului

Filmografia

Dincolo de artele marţiale, Lee era pasionat de citit şi de actorie. Fiind un cititor avid, biblioteca sa conţinea 2.500 de titluri, multe dintre ele fiind cărţi de filosofie.

Bruce Lee a jucat în foarte multe filme, cele mai multe dintre ele fiind producţii chinezeşti. Totuşi, era extrem de frustrat de faptul că nu i se ofereau roluri în filmele de la Hollywood, mai ales că actorii albi erau machiaţi pentru a părea că sunt de origine asiatică.

În cele din urmă a jucat în filme alături de actori deveniţi apoi celebri, precum Jackie Chan sau Chuck Norris.

Cel mai bun film al său este considerat a fi „Enter the Dragon” sau „Drumul Dragonului”, cum a fost tradus în română.[IMDb] Acest film a avut un buget de 850.000 de dolari şi a produs 350 de milioane de dolari. Ajustând rata inflaţiei la valoarea de azi, acest lucru însemna încasări de 1,2 miliarde de dolari.

Moartea lui Bruce Lee

Moartea lui Bruce Lee a căzut ca un trăsnet, devenind rapid o sursă de controverse şi speculaţii.

Pe 10 mai 1973, în timp ce se afla pe platoul de filmare al filmului „Enter the Dragon”, Lee s-a prăbuşit, acuzând dureri puternice de cap. Medicii l-au diagnosticat cu edem cerebral, însă a fost tratat la timp.

Pe 20 iulie, Lee avea în plan să ia cina în Hong Kong cu actorul George Lazenby, care trebuia să joace în film.

Prietenul lui Lee, producătorul Raymond Chow, sosise și el în casa unde Lee locuia cu soția sa, Linda, pentru a discuta despre „Jocul morții”, un proiect cinematografic care demarase înainte de „Enter the Dragon” și la care ar fi trebuit să înceapă din nou filmările. La un moment dat, Lee şi Chow au plecat spre apartamentul actriței Betty Ting Pei, care era amanta lui Lee.

• CITEŞTE ŞI:  Petru Cercel, fratele lui Mihai Viteazul, un domnitor excentric care ştia 12 limbi străine

Ajuns în apartamentul lui Pei, Lee s-a plâns de dureri de cap. Dorind să-l ajute, femeia i-a dat un medicament denumit Equagesic, care era un analgezic pe bază de aspirină și meprobamat.

Lee a vrut să se odihnească şi s-a întins pe patul din cealaltă cameră. Chow a plecat înainte la restaurant pentru a-l întâmpina pe Lazenby, care era un fost James Bond, prezenţa sa în film fiind foarte importantă. După o vreme, a sunat-o pe Pei și a întrebat-o ce face Bruce, întrucât se făcuse târziu.

Când a intrat în dormitor, Pei nu a mai reușit să-l trezească pe Lee. După ce nici Raymond Chow și nici doctorul pe care îl chemaseră nu au reușit să-l aducă în simţuri, Lee a fost dus la spital și declarat mort. Raymond a chemat-o la spital pe soția lui Lee.

În timp ce vestea șocantă a morții lui Bruce Lee făcea înconjurul lumii, văduva actorului a solicitat o autopsie. Cauza morţii a fost edemul cerebral.

Marele maestru de arte marţiale avea doar 32 de ani.


Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Pe aceeaşi temă

CE MAI CITESC ALŢII

cum plutesc magicienii

Cum plutesc magicienii pe care îi vedem pe străzile marilor oraşe

0
Cu siguranţă aţi văzut tot felul de artişti stradali, care mai de care mai inventivi. Însă nu se poate să nu te fi întrebat...

Williamina Fleming, femeia de serviciu care a devenit astronom

0
Williamina Fleming s-a născut în data de 15 mai 1857, în oraşul Dundee, din Scoția. Tatăl ei a murit pe când ea avea doar...
curiozităţi despre islanda

20 de curiozităţi despre Islanda, o ţară extrem de interesantă

0
Deşi mulţi oameni au auzit de Islanda în ultimii ani în special rezultatelor surprinzătoare ale echipei naţionale de fotbal, care a făcut istorie la...

Articole recomandate

Articole recomandate

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide
Share via