Pasărea de mărimea unui om care mănâncă pui de crocodil și își ucide frații: pasărea sabot sau abumarkub

Noutăţi

Denumită pasărea gheată sau pasărea sabot, abumarkub este pasărea de mărimea unui om care cu siguranţă impresionează prin simpla sa prezenţă, care oferă un aer preistoric.

Aceste păsări ajung până la 1,5 metri înălțime și sunt prădători formidabili, stând nemișcați în mlaștini înainte de a se arunca în față pentru a-și înghiți prada întreagă cu ajutorul ciocurilor lor uriașe.

Această pasăre amenințătoare și cu aspect ce aduce aminte de Jurassic trăieşte în zonele umede din estul Africii şi poate crește până la 1,5 metri înălțime, având un cioc ascuțit, lung de până la 30 de centimetri, al treilea cel mai mare cioc de pasăre din lume.

Ciocul său gigantic și picioarele lungi și subțiri îl fac un prădător formidabil de ambuscadă. Stă complet nemișcat înainte de a se arunca în față pentru a prinde prada neașteptată și a o înghiți întreagă. Zboară greu și nu o face decât la mare nevoie, iar masculul este ceva mai mare decât femela.[sursa]

Pasărea de mărimea unui om
Pasărea de mărimea unui om impresionează prin simpla sa prezenţă

Abumarkub, pasărea de mărimea unui om

Un studiu din anul 2015 publicat în Journal of African Ornithology a constatat că somnii sunt cea mai frecventă pradă, constituind aproximativ 71% din mesele sale.[sursa]

Pasărea sabot pasărea de mărimea unui om
Pasărea sabot poate crește până la 1,5 metri înălțime

De asemenea, aceste păsări neobişnuite se hrănesc cu pești, broaște, șerpi de apă, precum și rozătoare și păsări de apă şi chiar pui de crocodil. Abumarkubul îşi prinde prada și o reține cu ciocul său cu o formă unicat la păsări. 

Păsările sabot sunt în mare parte solitare, dar perechile care se reproduc sunt monogame și depun până la trei ouă într-un cuib. Cu toate acestea, din cauza rivalității dintre frați, de obicei doar unul singur supraviețuiește până la vârsta adultă.

• CITEŞTE ŞI:  Rongorongo, misterioasele texte de pe Insula Paştelui, care nu au fost încă descifrate

Un comportament tulburător

Supravieţuitorul este, de obicei, primul născut mai mare, care fie își întrece frații pentru hrană, fie îi ucide.

Acest comportament a fost surprins într-un clip din serialul documentar ,,Africa” al lui David Attenborough de la BBC, în care se vede cum puiul mai mare își mușcă fratele mai mic. Când mama se întoarce la cuib, nu oferă nicio grijă puilor mai mici.

Deși uneori este denumit în mod incorect barză, pasărea este de fapt singurul membru al genului Balaeniceps și al familiei mai largi Balaenicipitidae, cele mai apropiate rude vii ale sale fiind pelicanii. Strămoșii săi din ordinul Pelecaniformes au apărut la sfârșitul perioadei Cretacice (acum 145 de milioane până la 66 de milioane de ani).

Pasărea cu cioc mare este inclusă ca fiind vulnerabilă pe Lista Roșie a Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii, existând doar între 5.000 și 8.000 de păsări.


Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Pe aceeaşi temă

CE MAI CITESC ALŢII

soarele ar dispărea

Ce s-ar întâmpla cu Pământul dacă Soarele ar dispărea brusc

0
Pe scurt, dacă Soarele ar dispărea, consecințele ar fi catastrofale pentru planeta noastră și pentru viața de pe Terra.  Dar întrebarea corectă nu este "ce...
cele mai vechi civilizaţii

Cele mai vechi civilizaţii din istorie. Cum au modelat lumea în care trăim

0
Deși civilizațiile moderne se întind astăzi pe toate continentele, cu excepția Antarcticei, majoritatea cercetătorilor localizează cele mai vechi civilizații ale lumii în regiunile care...
cele 4 râuri din eden

Cele 4 râuri din Eden, un mister care a fascinat omenirea de-a lungul timpului

0
Grădina Edenului este un loc legendar, descris în cartea Genezei ca fiind locul unde au trăit primii oameni, Adam și Eva, după ce au...

Articole recomandate

Articole recomandate

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide
Share via