10 curiozităţi despre Rusia, cea mai mare ţară din lume

Noutăţi

Nu există om care să nu fi auzit despre Rusia, astfel încât poate fi o provocare să găseşti curiozităţi demne de atenţie. Mai ales în actualul context internaţional. Dar am pregătit o listă interesantă pe această temă, special pentru cei curioşi.

Deşi în filmele americane este prezentată mereu ca un duşman, Rusia este o ţară extrem de interesantă, care ascunde multe secrete.

Având o suprafaţă de 17.125.200 km², Rusia este ţara cu cea mai mare suprafaţă din lume, acoperind peste o optime din suprafața locuită a Pământului.

Extinsă pe aproape toată Asia de Nord și pe o mare parte din Europa de Est, Rusia se întinde pe unsprezece fuse orare⁠. De asemenea, cuprinde o gamă largă de tipuri de mediu⁠ și forme de relief. De la nord-vest spre sud-est, Rusia are frontiere terestre⁠ cu Norvegia, Finlanda, Estonia, Letonia, Lituania și Polonia (ambele cu Regiunea Kaliningrad), Belarus, Ucraina, Georgia, Azerbaidjan, Kazahstan, China, Mongolia și Coreea de Nord. Totodată, are frontiere maritime cu Japonia în Marea Ohotsk și cu SUA (statul Alaska) în Strâmtoarea Bering.

10 curiozităţi despre Rusia

curiozitati rusia

#10. Multe femei

Numărul total al femeilor din Rusia îl depăşeşte pe cel al bărbaţilor cu circa 10.5 milioane. Astfel, bărbaţii ruşi nu ar trebui să-şi facă prea mari probleme atunci când vine vorba de găsirea unei partenere.

Dar problema nu este creată de numărul mare de naşteri de gen feminin, ci de faptul că bărbaţii mor destul de repede. Circa 25% din bărbații din Rusia mor înainte de a împlini vârsta de 55 de ani. De asemenea, speranţa de viaţă a unui bărbat în Rusia este de 64 de ani.

#9. Populaţia este în continuă scădere

Deşi numărul femeilor este ridicat, una dintre cele mai interesante curiozităţi despre Rusia îl reprezintă faptul că numărul total al populaţiei este în continuă scădere.

De fapt, se estimează că populaţia Rusiei scade cu circa 700 de persoane în fiecare zi.

Aproximativ 144 de milioane de oameni locuiesc în prezent în Federaţia Rusă, lucru care o clasează pe poziţia a noua în lume. Dar numărul este în scădere şi se estimează că va ajunge la 126 de milioane până în anul 2050. Din anul 1993, până în prezent, populaţia Rusiei a scăzut cu 6,6 milioane, aproape cât întreaga populaţie a Serbiei sau a Bulgariei.

• CITEŞTE ŞI:  Cel mai lung zbor din istorie: 65 de zile în aer, într-un avion Cessna 172

75% din teritoriul Rusiei se află în Asia. cu toate acestea, doar aproximativ 22% dintre ruşi locuiesc în teritoriul rus asiatic, populaţia fiind concentrată în marile oraşe din vestul ţării.

#8. Suprafaţa

După cum spuneam, cu 17.125.200 km², Rusia este cea mai întinsă țară din lume. Prin comparaţie, România are o suprafaţă de 238,397 km2. Asta înseamnă că Rusia are o suprafaţă de aproape 72 de ori mai mare decât ţara noastră.

De asemenea, suprafaţa Rusiei este comparabilă cu cea a planetei Pluto.

Expansiunea teritorială a Rusiei s-a realizat în mare parte în secolul al XVI-lea sub cazacul Iermak Timofeievici, în timpul domniei lui Ivan cel Groaznic. În acea vreme, orașele-stat concurente din regiunile de vest ale Rusiei s-au unit pentru a forma o singură țară. Iermak a adunat o armată și a mers spre est, unde a cucerit aproape toate teritoriile care odinioară aparținuseră mongolilor.

Cele mai îndepărtate două puncte ale Rusiei sunt la aproximativ 8.000 km distanță.

Mare parte din suprafața Rusiei constă din vaste întinderi de câmpii care sunt predominant stepe înspre sud și puternic împădurite spre nord, cu tundră de-a lungul coastei de nord. De asemenea, Rusia deține 10% din terenul arabil⁠ din lume.

#7. Putere energetică

În ultimii ani, Rusia a fost frecvent descrisă în mass-media ca o superputere energetică⁠.

Țara are cele mai mari rezerve de gaze naturale, se află pe locul 8 în lume după rezervele de petrol și pe locul al doilea la rezervele de cărbune.

Rusia este cel mai important exportator de gaze naturale⁠ din lume și al doilea cel mai mare producător de gaze naturale. În acelaşi timp, este și cel mai mare exportator de petrol și cel mai mare producător de petrol.

Rusia este pe locul al treilea în clasamentul producătorilor de energie electrică din lume și pe al 5-lea în cel al producătorilor de energie din surse regenerabile⁠, în special pe baza producției hidrocentralelor.

• CITEŞTE ŞI:  Baba Vanga, bătrâna considerată Nostradamus din Balcani

Rusia a fost prima țară care a dezvoltat energia nucleară civilă și a construit prima centrală nucleară din lume. În prezent, țara este pe locul al patrulea după producția de energie nucleară, toată energia nucleară din Rusia fiind gestionată de către societatea de stat Rosatom.

#6. Rusia este o ţară creştină

Rușii au practicat creștinismul ortodox⁠ începând cu secolul al X-lea. În conformitate cu tradițiile istorice ale Bisericii Ortodoxe, creștinismul a fost adus mai întâi pe teritoriul modern al Belarusului, Rusiei și Ucrainei de către Sfântul Andrei, primul apostol al lui Isus din Nazaret.

Legenda spune că ruşii au ales creştinismul în defavoarea islamului în anul 988 după Hristos. Unul dintre motive ar fi fost pentru că nu au vrut să renunţe la alcool.

Prințul Vladimir cel Mare a condus Rusia Kieveană, în perioada medievală, între anii 980 și 1015. Rusul kievean era inițial păgân, dar Vladimir s-a convertit la creștinism și apoi i-a convertit la creștinism pe toți rușii kieveni în anul 988.

Se spune că Islamul a fost refuzat pentru că propovăduiește lipsa alcoolului din viața credinciosului. Prințul Vladimir însuși se spune că a zis: „bucuria unui rus este în băutură”.

#5. Metroul

Moscova deţine o reţea de metrou extrem de frumoasă, inaugurată la 15 mai 1935. Are 194 de staţii şi o lungime a şinelor de 325 de kilometri. Staţiile sunt construite într-un mod deosebit, unele fiind adevărate muzee de artă.

Metroul din Moscova deţine şi cea de-a patra cea mai la adâncime construită stație din lume, la 84 de metri sub pământ;.

Mai bine de 9 milioane de oameni merg zilnic cu metroul în Moscova, adică mai mult decât în Londra și New York la un loc.

#4. Rusia deţine jumătate din rezerervele mondiale de uraniu îmbogăţit

Rusia deţine cele mai multe arme de distrugere în masă din lume, cu peste 8.000 de arme nucleare şi aproape 20.000 de tone de arme chimice. Cel puţin aceste cifre sunt cunoscute.

• CITEŞTE ŞI:  Un studiu de proporții confirmă că Viagra reduce riscul de Alzheimer cu peste 50%

Din totalul de 1390 de tone de uraniu puternic îmbogăţit, denumit HEU, deţinut la nivel mondial, Rusia controlează 695 de tone, jumătate, urmată în clasament de Statele Unite, cu 604 tone.

#3. Rata crimelor

Rata omuciderilor în Federaţia Rusă este de 9,7 la suta de mii de locuitori. Este de două ori mai mare decât în Statele Unite, unde rata este de 4,7 la suta de mii de locuitori. Numărul total al crimelor este însă mai mic, 13.826, faţă de 14.612 în SUA.

În comparaţie, rata omuciderilor în ţara noastră este de 1,25 la suta de mii de locuitori. În anul 2019 s-au înregistrat un număr total de 244 de omucideri.

#2. Cucerirea spaţiului cosmic

Rusia deţine multe recorduri importante când vine vorba despre spaţiul cosmic. Rivalitatea dintre Rusia şi SUA în acest domeniu este bine cunoscută, însă cele mai mari reuşite au avut loc în perioada sovietică.

În anul 1957, a fost lansat primul satelit artificial pe orbita Pământului, Sputnik 1. În anul 1961, primul om care a reușit să iasă în spațiu a fost Iuri Gagarin.

Au urmat multe alte recorduri în explorarea spațiului realizate de sovietici și ruși, inclusiv prima ieșire în spațiu efectuată de către Alexei Leonov. Luna 9 a fost prima navă care a ajuns pe Lună, iar Venera 7 a fost prima care a aterizat pe o altă planetă, Venus. De asemenea, primele staţii spaţiale au fost lansate de sovietici, respectiv Saliut 1 şi Mir.

#1. Miliardarii ruşi

Rusia are peste 90 de miliardari declaraţi. Dar se ştie că nivelul corupţiei în Rusia este foarte ridicat, iar acest lucru face ca averile multora să rămână necunoscute.[sursa]

Primii 20 dintre bogaţii Rusiei au o avere de peste 250 de miliarde de dolari.

Alisher Usmanov, cel mai bogat om din ţară, are o avere estimată la 20 de miliarde $.

Averea primilor 20 de miliardari ruşi este mai mare decât PIB-ul României.


Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Pe aceeaşi temă

CE MAI CITESC ALŢII

Moartea lui Mihai Eminescu, un subiect controversat şi intens disputat

0
Moartea lui Mihai Eminescu şi cauzele decesului său au reprezentat un subiect controversat încă de când a avut loc tragicul eveniment, în data de...
200 de tone de aur

Locul din România unde au fost ascunse peste 200 de tone de aur. „S-au...

0
Există un loc în România unde au fost ascunse mai mult de 200 de tone de aur, iar nu mulţi sunt cei care ştiu...
constantin creangă

Constantin Creangă, unicul fiu al scriitorului Ion Creangă

1
Constantin Creangă a fost unicul fiu al marelui scriitor român Ion Creangă. Acesta s-a născut în data de 19 decembrie 1860, mama sa fiind...

Articole recomandate

Articole recomandate

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide
Share via