Cel mai ciudat vulcan de pe Pământ, poate chiar din întregul sistem solar: Ol Doinyo Lengai

Noutăţi

Ol Doinyo Lengai este cel mai ciudat vulcan de pe planeta Pământ, şi poate chiar din întregul sistem solar. Deși de la distanță pare un vulcan destul de tipic, aruncați o privire în craterul său nordic și veți vedea că emană o formă unică de lavă neagră, relativ rece și care curge ca uleiul de motor fluid.

Situat în Riftul Est-African din nordul Tanzaniei, Ol Doinyo Lengai este singurul vulcan activ cunoscut care erupe cu lavă pe bază de carbon, cunoscută sub numele de lavă natrocarbonatită. Există unele dovezi că și vulcanii de pe Venus ar fi erupt cândva lavă de natrocarbonatită, dar acest gigant african este singurul producător cunoscut de pe Pământ (cel puțin în vremuri relativ recente).

Ol Doinyo Lengai, cel mai ciudat vulcan de pe Pământ

Majoritatea vulcanilor scot lavă bogată în minerale de silicați, ceea ce face ca punctul de topire să fie de peste 900°C. Lava de la Ol Doinyo Lengai conține relativ puțin siliciu, dar are o abundență de minerale de carbonat, ceea ce permite lavei să intre în stare lichidă la doar 540°C .[sursa]

Ol Doinyo Lengai cel mai ciudat vulcan
Ol Doinyo Lengai, cel mai ciudat vulcan de pe Terra

Lipsa de siliciu face ca lava să fie extrem de vâscoasă. Atunci când are loc o erupție, aceasta seamănă mai degrabă cu o oală de ulei de motor negru care țâșnește decât cu o dâră de lavă fierbinte.

Având în vedere vâscozitatea lavei sale, oamenii de știință sunt destul de surprinși că vulcanul poate erupe atât de violent. Erupțiile explozive au loc adesea în alți vulcani, deoarece bulele de gaz pot rămâne blocate în lava lipicioasă.

• CITEŞTE ŞI:  Wan Hu, primul astronaut din istorie

Cu toate acestea, este clar că Ol Doinyo Lengai poate erupe cu o rafală intensă de lavă lichidă, poate pentru că este încărcată cu dioxid de carbon dizolvat și alte gaze, ceea ce o face efervescentă ca un suc carbogazos.

Aflat la o înălțime de 2.962 de metri, vulcanul este „echipat” cu două cratere, dar numai cel nordic erupe. Cea mai recentă perioadă de erupție a început în aprilie 2017 și încă mai bolborosea la ultimul raport din martie 2024.

În anul 2009, vulcanologii au colectat mostre de gaz din Ol Doinyo Lengai pentru a descoperi motivul din spatele lavei sale unice pe bază de carbon. În mod curios, cercetătorii au constatat că alcătuirea gazelor era „imposibil de distins” de cele emise de-a lungul crestelor de la mijlocul oceanelor, în ciuda faptului că vulcanul este situat în interiorul continentului, departe de lanțurile muntoase de mare adâncime.

Acest lucru i-a determinat pe cercetători să concluzioneze că lava unică, bogată în carbon, a fost creată prin topirea mineralelor din mantaua superioară a Pământului, stratul gros de rocă aflat chiar sub crusta planetei.

„Chimia și compoziția izotopică a gazelor arată că CO2 provine direct din mantaua superioară de sub Riftul Est-African”, a declarat David Hilton, profesor de geochimie la Scripps Institution of Oceanography din cadrul Universităţii California San Diego și coautor al lucrării din anul 2009.[sursa]

„Aceste gaze din mantauă ne permit să deducem că conținutul de carbon din mantaua superioară care produce carbonatitele este de aproximativ 300 de părți pe milion, o concentrație care este practic identică cu cea măsurată sub dorsalele oceanice medii”, a adăugat profesorul Hilton.

• CITEŞTE ŞI:  Arestarea lui Ioan Slavici: trimis după gratii atât de maghiari, cât şi de români

Sistemul de rifturi din Africa de Est pe care se află Ol Doinyo Lengai este activ din punct de vedere tectonic de aproximativ 25 de milioane de ani și rămâne unul dintre cele mai interesante puncte fierbinți geologice din lume.

Străbătând partea de est a Africii, acesta este, de fapt, o ruptură gigantică în interiorul plăcii africane care se îndepărtează cu câțiva milimetri pe an. În milioane și milioane de ani, ar putea, în cele din urmă, să rupă continentul african în două, creând un nou ocean între Africa de Est și restul plăcii africane.

Această limită divergentă a plăcilor este responsabilă pentru multe dintre vârfurile impunătoare din regiune, inclusiv Muntele Kilimanjaro, Muntele Kenya și – nu în ultimul rând – Ol Doinyo Lengai.


Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Pe aceeaşi temă

CE MAI CITESC ALŢII

horia agarici

Horia Agarici, pilotul care a salvat Constanţa, denigrat de autorităţi

0
Horia Agarici a fost poet şi aviator al Forțelor Aeriene Române. Maiorul a fost unul dintre aviatorii de elită al celui de-Al Doilea Război...
sfântul sisoe

Sfântul Sisoe, cine a fost şi ce semnifică expresia „Sfinte Sisoe”

0
Sfântul Sisoe este un nume cunoscut pentru mulţi dintre noi, în special din subtitrările filmelor americane, cu toate că expresia pe care o traduce...
tribul wodaabe

Tribul Wodaabe: frumuseţea bărbaţilor este legată de dinţii albi, înălţime şi albul ochilor. Femeile...

0
Tribul Wodaabe este un grup etnic nomad, parte a grupului Fulani sau Fulbe, care trăiește în zonele din Sahel, în special în Niger, Nigeria,...

Articole recomandate

Articole recomandate

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide
Share via