Când va scădea atât de mult nivelul de oxigen, încât viaţa de pe Pământ va fi sufocată

Noutăţi

Inspiră adânc și savurează momentul, pentru că nu va mai dura mult. Am glumit. Poţi sta liniştit, cel puţin deocamdată. Un nou studiu estimează că oxigenul de pe Pământ va mai dura doar aproximativ 1 miliard de ani, ceea ce va însemna o catastrofă pentru o mare parte din viața care locuiește pe planetă.

După cum se arată în revista Nature Geoscience, doi oameni de știință au prezis că atmosfera Pământului, bogată în oxigen, va reveni la o compoziție săracă în oxigen și bogată în metan – la fel ca și condițiile observate pe Pământ înainte de Marele Eveniment de Oxidare, care a avut loc în urmă cu aproximativ 2,4 miliarde de ani.

Cei doi cercetători, Kazumi Ozaki și Christopher Reinhard, au ajuns la această concluzie prin modelarea mai multor sisteme ale Pământului, inclusiv a climei și a proceselor biologice și geologice, pentru a examina scara temporală a condițiilor atmosferice de pe Pământ.[sursa]

viaţa de pe Pământ va fi sufocată
În aproximativ 1 miliard de ani, viaţa de pe Pământ va fi sufocată din cauza lipsei oxigenului

Viața pe Pământ este posibilă datorită atmosferei puternic oxigenate a planetei noastre, care reprezintă un teren fertil pentru organismele fotosintetice care acționează ca o piatră de temelie pentru o mare parte din viața planetei. Cu toate acestea, noile estimări evidențiază faptul că este puțin probabil ca această atmosferă oxigenată – precum și viața dependentă de oxigen – să fie o caracteristică permanentă a Pământului.

„Atmosfera de după marea dezoxigenare este caracterizată de un nivel ridicat de metan, niveluri scăzute de CO2 și lipsa stratului de ozon. Sistemul Pământului va fi, probabil, o lume a formelor de viață anaerobe.”, a declarat Kazumi Ozaki, autorul studiului și profesor asistent la Universitatea Toho din Tokyo.

• CITEŞTE ŞI:  Cel mai vechi loc de înmormântare existent în lume nu a fost creat de specia noastră

Când se estimează că viaţa de pe Pământ va fi sufocată din cauza lipsei oxigenului

Aceste schimbări vor avea loc pe o scară de timp geologică de milioane și miliarde de ani, astfel încât nu trebuie confundate cu schimbările bruște ale atmosferei Pământului provocate de om pe care, de altfel, le-am putut observa în ultimul secol.

Una dintre principalele forțe despre care se crede că va determina această schimbare pe termen lung a nivelului de oxigen este strălucirea treptată a Soarelui. Pe măsură ce aceasta încălzește planeta, cercetătorii susțin că, în cele din urmă, va scădea cantitatea de dioxid de carbon din atmosferă, deoarece CO2 absoarbe căldura și se descompune.

În cele din urmă, plantele și alte organisme care fac fotosinteză nu vor avea suficient CO2 pentru a produce oxigen, ceea ce va epuiza atmosfera de acest gaz vital.

„Timp de mulți ani, durata de viață a biosferei Pământului a fost discutată pe baza cunoștințelor științifice despre strălucirea constantă a Soarelui și despre ciclul geochimic global al carbonatului-silicaților.”, explică Ozaki.

„Unul dintre corolarii unui astfel de cadru teoretic este scăderea continuă a nivelului de CO2 din atmosferă și încălzirea globală pe scări de timp geologice. Într-adevăr, se crede în general că biosfera Pământului se va sfârși în următorii 2 miliarde de ani din cauza combinației dintre supraîncălzire și lipsa de CO2 pentru fotosinteză. Dacă este adevărat, ne putem aștepta ca nivelurile de O2 din atmosferă să scadă și ele în cele din urmă în viitorul îndepărtat. Cu toate acestea, rămâne neclar când și cum anume se va întâmpla acest lucru.”, mai adaugă profesorul Kazumi Ozaki.

• CITEŞTE ŞI:  Capătul Universului: are universul un sfârşit sau se întinde la infinit?

Această nouă estimare nu are implicații doar pentru viața pe Pământ, ci ar putea, de asemenea, să ne ghideze înțelegerea vieții pe alte planete. Oxigenul și subprodusele sale asociate sunt unele dintre biosemnăturile cheie folosite de oamenii de știință pentru a adulmeca exoplanetele potențial locuibile din alte părți ale Universului.

Cu toate acestea, după cum arată acest nou studiu, chiar și habitatul de origine al Pământului ar putea să nu fie permanent bogat în oxigen, ceea ce sugerează că ar putea fi necesar să ne lărgim perspectivele atunci când căutăm viață dincolo de sistemul nostru solar.


Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Pe aceeaşi temă

CE MAI CITESC ALŢII

moby-dick

A existat Moby-Dick cu adevărat?

0
Poveștile despre balenele ucigașe circulă în largul mărilor de generații întregi. Dar a existat în realitate Moby-Dick? Sau este doar un simbol complex și...
cainele lui pavlov

Câinele lui Pavlov și descoperirile făcute de Ivan Pavlov, unul dintre cei mai mari...

0
Ivan Pavlov a fost un fiziolog rus care a primit Premiul Nobel pentru Medicină în anul 1904 pentru cercetările sale despre secrețiile digestive. Pavlov...
mucegai pe mâncare

Ce să faci atunci când găseşti mucegai pe mâncare: recomandările experţilor

0
Ieri ai cumpărat o cutie de zmeură și deja începe să arate puțin…dubios. Dar ar fi o risipă să arunci aceste fructe delicioase, nu-i...

Articole recomandate

Articole recomandate

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide
Share via