Bernie Madoff, pe numele său complet Bernard Lawrence Madoff, s-a născut în data de 28 aprilie 1938, în New York, SUA. Acesta a fost managerul unui fond privat de investiţii şi director al pieţei bursiere NASDAQ, cea mai mare bursă de valori din lume.
Deşi a avut o carieră ce poate fi catalogată ca fiind una de succes, Madoff este autorul celei mai mari fraude financiare din istorie, realizată sub forma unei scheme Ponzi, în urma căreia mii de oameni şi-au pierdut economiile de o viaţă, rezultând un prejudiciu de circa 65 de miliarde de dolari.
O schemă Ponzi este un sistem organizat pentru generarea de venituri de către participanții săi prin atragerea de fonduri de la noi participanți. Pentru ca o astfel de schemă să funcţioneze, este necesar să fie aduşi noi investitori într-un număr infinit. Acest lucru este, evident, imposibil.
Cariera lui Bernie Madoff
Bernie Madoff a crescut în cartierul evreiesc Laurelton, din Queens, New York. A obţinut diploma de licenţă în ştiinţe politice, la Universitatea Hofstra. A început să studieze şi dreptul, însă în anul 1960 şi-a fondat compania, Bernard L. Madoff Investment Securities, împreună cu soţia sa, Ruth. Aceasta lucra deja pe Wall Street.
Specialitatea lui Madoff o reprezenta acţiunile de valoare mică, numite penny-stocks, pe care le tranzacţiona pe platforma OTC, predecesorul celebrei burse NASDAQ.
Ulterior, Bernie Madoff a fost directorul NASDAQ în trei mandate de câte un an.
De asemenea, a legat prietenii strânse cu oameni de afaceri foarte bogaţi şi influenţi. I-a atras ca investitori în firma sa, oferindu-le câştiguri foarte bune. În urma câştigurilor, a primit şi recomandări pozitive din partea acestora.[sursa]
Totodată, a stabilit relaţii bune şi cu experţii financiari. Astfel, având o aură de guru financiar şi oferind un sentiment de încredere aproape palpabil, Madoff a reuşit să atragă investitori ce deţineau sume colosale în fondul său de investiţii.
Nu oricine era selectat pentru a investi în firma lui Bernie Madoff, iar acest aer exclusivist le oferea un prestigiu investitorilor. Practic, se simţeau speciali prin simplul fapt că erau investitori Madoff.
Investigaţiile ulterioare au arătat că schema piramidală a lui Bernie Madoff a fost lansată la începutul anilor ’80. La fel ca în toate schemele Ponzi, Madoff a folosit banii de la noii investitori pentru a-i plăti pe cei vechi. Pentru ca profitul să se menţină constant, era nevoie de un număr infinit de investitori.
Primele suspiciuni
Au existat specialişti care au fost sceptici când au auzit de rata de profit pe care o oferea compania lui Madoff. Era vorba de un câştig de 10%, ceea ce trebuia să bată la ochi.
Mai mult decât atât, firma care se ocupa de auditul companiei lui Bernie Madoff era una mică, cu doar câţiva angajaţi, raportat la valoarea tranzacţiilor pe care le opera fondul de investiţii al lui Madoff.
În anul 2001, un articol publicat în revista financiară Barron’s punea la îndoială integritatea lui Bernie Madoff.[sursa] În anul 2005, analistul financiar Harry Markopolos, a trimis un raport către Comisia pentru Bursă și Valori Mobiliare (SEC), care se numea, sugestiv, „Cel mai mare fond de investiţii din lume este o fraudă”.
Cu toate acestea, SEC nu a luat nicio măsură, iar oamenii şi companiile au continuat să-şi lase banii pe mâna lui Bernie Madoff.
Criza din 2008 şi prăbuşirea companiei lui Bernie Madoff
Bernie Madoff și soția sa au trăit o viață de lux. Au deţinut avioane private, un iaht și case în Manhattan, Long Island, Florida și în sudul Franței.
După cum spuneam, această schemă financiară nu putea funcţiona la nesfârşit. În decembrie 2008, în plină criză economică, Bernie Madoff a recunoscut în faţa membrilor familiei sale că afacerea sa este o fraudă.
Clienţii săi au început să facă retrageri. În jur de 12 miliarde de dolari au fost retraşi din conturile companiei lui Madoff, însă totul s-a năruit atunci când nu a mai putut face faţă solicitărilor. Clienţi mari precum Banca Santander, BNP Paribas sau HSBC au raportat pierderi uriaşe.
În data de 11 decembrie 2008, Bernie Madoff a fost arestat și acuzat de fraudă. La momentul arestării sale, documentele firmei arătau că aproape 65 de miliarde de dolari erau în conturi, însă, în fapt, acești bani nu existau cu adevărat.
Condamnarea şi moartea lui Bernie Madoff
În luna martie 2009, Madoff a pledat vinovat pentru comiterea infracţiunilor de fraudă, spălare de bani şi alte infracţiuni financiare.
Mii de investitori, printre care şi numeroase fundaţii caritabile, au rămas fără bani.
„Au fost atât de mulți oameni care l-au tratat ca pe o bancă și i-au încredințat toate economiile. Astfel, atunci când s-a descoperit că totul a fost o farsă, oamenii nu au mai avut puterea să-și continue viața. Au fost atât de multe povești sfâșietoare cu oameni care care au ajuns în stradă.”, a declarat Matthew Schwartz, cel care a condus ancheta în cazul Madoff.
Cel puţin doi dintre investitorii care i-au acordat toate economiile lui Madoff s-au sinucis. Alţii au murit în urma unor atacuri de cord, în timp ce mai mulţi şi-au pierdut toate economiile şi chiar locuinţele.
În luna iunie 2009, Bernie Madoff a fost condamnat la o pedeapsă de 150 de ani de închisoare.
În anul 2010, Mark Madoff, fiul lui Bernie, în vârstă de 46 de ani, s-a sinucis. Împotriva sa şi a altor membri din familia Madoff fusese deschis un proces pentru recuperarea sumei de 199 de milioane de dolari.
Celălalt fiu al său, Andrew, a murit de cancer la vârsta de 48 de ani, în anul 2014. Acesta îl acuzase pe tatăl său pentru stresul cauzat, catalogându-l drept cauză a recidivării bolii.
Bernie Madoff a murit în anul 2021, din cauza naturale, la vârsta de 82 de ani. Acesta se afla în Centrul Medical Federal Butner, din Carolina de Nord, o închisoare federală tip spital.
Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou: