Dunărea este al doilea cel mai lung fluviu din Europa, dacă luăm în considerare Volga, fluviu care curge în întregime în Rusia. Izvorul său se află în Munții Pădurea Neagră din Germania, de unde provin două râuri, Brigach și Breg. Acestea se întâlnesc la Donaueschingen, punct de unde râul ia denumirea de Dunăre. În lista de mai jos am pregătit 50 de curiozităţi despre Dunăre, care ne vor dezvălui câteva dintre secretele acestui fluviu fascinant.
Fluviul străbate 10 ţări: Germania, Austria, Slovacia, Ungaria, Croația, Serbia, România, Bulgaria, Republica Moldova şi Ucraina. De asemenea, trece prin 4 capitale: Viena (Austria), Bratislava (Slovacia), Budapesta (Ungaria) și Belgrad (Serbia).
50 de curiozităţi despre fluviul Dunărea
1. Etimologia numelui Dunărea
În germană, numele Dunării este Donau, în slovacă se numește Dunaj, în maghiară Duna, în croată, sârbă și bulgară se numește Dunav, în rusă și ucraineană Dunai, în engleză și în franceză Danube, iar în turcă Tuna.
Toate aceste nume provin din latinescul Danubius, care ar fi numele unei zeități a râurilor. Acest etimon indo-european se regăsește în cuvântul sanscrit dānu, care înseamnă „râu” sau „care curge”.
2. Dunărea izvorăște din Munții Pădurea Neagră din Germania, de unde provin două râuri, Brigach și Breg, care se întâlnesc la Donaueschingen, unde se formează Dunărea. Lungimea Dunării depinde de punctul de pornire considerat. Astfel, are o lungime de 2.852 km de la confluența Donaueschingen, sau 3.019 km de la izvorul Bregului.
3. De secole, Dunărea este o importantă cale navigabilă. Cunoscut în antichitate drept graniță de nord a Imperiului Roman, râul străbate zece țări: Germania (7,5 %), Austria (10,3 %), Slovacia (5,8 %), Ungaria (11,7 %), Croația (4,5 %), Serbia (9,4 %), Bulgaria (5,2 %), România (28,9 %), Republica Moldova (1,7 %) și Ucraina (3,8 %).
4. Dunărea are peste 300 de afluenți dintre care cei mai importanți sunt: Inn, Drava, Tisa, Sava și Prut.
5. Sub numele de Istros, Dunărea este unul dintre cei 25 de copii ai lui Tethys și ai lui Oceanus, numiți de Hesiod în Teogonia sa, unde relatează crearea lumii. Sudul gurilor Dunării era ocupat de orașul grecesc milesian Istros sau Histria fondat în jurul secolului al VII-lea î.e.n., care marca granița dintre lumea grecească și lumea scitică.
6. Dunărea este unul dintre cele două fluvii, alături de Pad, care curg de la vest la est. Fluviul ajunge, după o călătorie de 2.852 km (lungime prescurtată), la Marea Neagră în regiunea Deltei Dunării (4.300 km²). Spre deosebire de alte râuri, kilometrii Dunării se numără de la vărsare până la izvor, kilometrul „zero” oficial fiind la farul Sulina de pe malul Mării Negre.
7. Dunărea transportă anual peste 67 milioane tone de sedimente spre Marea Neagră.
8. Dunărea este o sursă importantă de apă potabilă pentru zece milioane de oameni care trăiesc de-a lungul râului. În landul Baden-Württemberg, compania care furnizează apă potabilă în regiunea dintre Stuttgart, Bad Mergentheim, Aalen și districtul Alb-Dunăre folosește apă tratată din Dunăre în proporție de până la 30 % din cele treizeci de milioane de metri cubi distribuiți în aunl 2004. Alte orașe precum Ulm sau Passau folosesc încă în mare măsură apa din Dunăre ca apă potabilă.
În Austria, pe de altă parte, 99 % din apa potabilă este extrasă din apele subterane și izvoare și doar foarte rar, de exemplu în timpul valurilor de căldură, din apa Dunării. Același lucru este valabil și pentru Ungaria, care folosește apă din apele subterane în proporție de 91 %. Celelalte state situate de-a lungul Dunării centrale se abțin de la a extrage apă potabilă din Dunăre din cauza poluării puternice a acesteia. Doar localitățile situate pe malul său în România, unde râul este din nou mai curat, folosesc din nou apa Dunării.
9. Cu un debit mediu de peste 7.250 metri cubi pe secundă, Dunărea este al 28-lea fluviu de pe glob din punct de vedere al debitului. Valorile maxime ale debitului s-au înregistrat în anii 1942 şi 1996, când Dunărea a avut un debit de circa 15.900 metri cubi pe secundă.
10. Dunărea este un habitat pentru peste 2.000 de specii de plante și animale, inclusiv pești, păsări, mamifere, reptile și amfibieni. Ihtiofauna Dunării este cea mai bogată dintre toate bazinele hidrografice ale Europei, deoarece, pe lângă dimensiunile sale mari, acest bazin a fost un refugiu glaciar pentru multe specii de pești europeni în timpul Pleistocenului.
De asemenea, peste 300 de specii de păsări trăiesc de-a lungul malurilor Dunării. Acest fluviu reprezintă una dintre cele mai importante rute europene de migrație a păsărilor, iar zonele încă virgine situate pe malul său sunt toate zone de iernat, de odihnă și de cuibărit, uneori pentru specii rare precum buha, pescărașul albastru, codalbul, barza neagră, gaia neagră.
Dunărea, peisaje spectaculoase
11. Dunărea taie Munții Carpați formând un defileu spectaculos numit Porțile de Fier, unde albia Dunării este îngustă și apa foarte adâncă și cu multe vârtejuri.
12. La Porțile de Fier, România împreună cu Serbia au construit două mari hidrocentrale, numite Porțile de Fier I și Porțile de Fier II, care produc energie electrică și reglementează debitul Dunării.
13. În apropiere de localitatea Călărași și până la Brăila, Dunărea se desparte în două brațe care închid între ele mai întâi Balta Ialomiței și apoi Balta Brăilei (Insula Mare a Brăilei). Aici lunca ei se lărgește mult.
14. De la Brăila apele Dunării se adună iarăși într-un singur braț și ocolesc, pe la nord, Munții Dobrogei, curgând încet către est.
15. În apropiere de Tulcea, începe Delta Dunării. Aici, apele ei se desfac în trei brațe: Chilia, Sulina și Sfântul Gheorghe. Prin aceste brațe Dunărea se varsă în Marea Neagră.
16. Ca să se scurteze mult drumul vapoarelor care coboară pe Dunăre spre Marea Neagră sau al celor ce vin din Marea Neagră și trebuie să urce pe Dunăre, s-a realizat Canalul Dunăre – Marea Neagră.
17. Dunărea este un fluviu misterios care ascunde multe legende și mituri despre originea sa, despre ființele fantastice care trăiesc în apele sale sau despre comorile ascunse pe fundul său.
18. Este un fluviu istoric care a jucat un rol important în dezvoltarea civilizațiilor europene, precum cea romană, cea bizantină, cea otomană sau cea austro-ungară.
19. Este un fluviu cultural care a inspirat numeroase opere de artă, literatură și muzică, precum poemul epic Nibelungenlied sau valsul Dunărea Albastră de Johann Strauss.
20. Este un fluviu ecologic care contribuie la conservarea biodiversității și a ecosistemelor naturale din Europa Centrală și de Sud-Est.
21. Este un fluviu important pentru economie care favorizează comerțul, turismul, agricultura, industria și energia în regiunea sa. De asemenea, este un fluviu social care conectează popoarele și culturile diferite din bazinul său hidrografic și promovează cooperarea și dialogul între ele.
22. Este un fluviu spiritual care are o semnificație simbolică și religioasă pentru multe comunități din zona sa. De exemplu, pentru creștinii ortodocși, apa Dunarii este sfințită de Bobotează (6 ianuarie).
23. Este un fluviu strategic care a fost folosit ca rută comercială și militară de-a lungul istoriei. De exemplu, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, Dunărea a fost un teatru de operațiuni pentru forțele Axei și Aliaților.
24. Este un fluviu divers care are patru sectoare distincte: sectorul superior, începând de la izvoare, până la Passau; sectorul mijlociu, de la Passau la Bratislava; sectorul inferior, de la Bratislava la Porțile de Fier; și sectorul final, de la Porțile de Fier la Delta Dunării.
25. Este un fluviu complex care are mai multe tipuri de regim hidrologic, în funcție de influența climatică, a precipitațiilor și a topirii zăpezii și gheții. De exemplu, în sectorul superior, regimul este nival-pluvial, adică influențat de zăpadă și ploaie; în sectorul mijlociu, regimul este pluvio-nival, adică influențat de ploaie și zăpadă; în sectorul inferior, regimul este pluvial, adică influențat doar de ploaie.
26. Este un fluviu variabil din punct de vedere al debitului şi nivelului apei, care are fluctuații mari ale nivelului apei pe parcursul anului. De obicei, nivelul maxim se înregistrează primăvara sau vara, iar nivelul minim se înregistrează toamna sau iarna.
27. Este un fluviu navigabil care face parte din Coridorul Rin-Main-Dunăre, care leagă Marea Nordului de Marea Neagră. Acest coridor are o lungime totală de 3.500 km și permite transportul de mărfuri și persoane între Europa Occidentală și Europa Centrală și de Sud-Est.
Dunărea figurează printre cele mai vechi și mai importante rute comerciale europene. Din timpuri preistorice, râul a fost folosit ca mijloc de transport, de exemplu pentru blănuri care erau transportate de-a lungul râului pe plute. În epoca romană, a apărut navigația cu bărci care, după ce efectuau o călătorie lungă și periculoasă, erau dezmembrate și vândute ca lemn de foc odată ajunse în portul lor de destinație pentru că dacă nu se putea câștiga suficient în timpul călătoriei de întoarcere împotriva curentului, mai lentă și mai greoaie, se prefera evitarea ei. Drept urmare, bărcile destinate navigației pe Dunăre erau mai simple în construcție și consumau mai puțin lemn decât plutele.
28. Zonele străbătute de Dunăre au favorizat contactele culturale și schimburile între popoarele din bazinul său. Pe malurile Dunării s-au dezvoltat civilizații precum cea tracică, cea dacică, cea celtică, cea ilirică sau cea scitică.
29. Dunărea este un fluviu istoric care a fost martor al unor evenimente cruciale pentru Europa. De exemplu, pe malurile Dunarii s-au desfășurat bătălii celebre precum cea dintre romanii conduși de Traian și dacii conduși de Decebal (101-102 d.Hr.), cea dintre hunii conduși de Attila și romanii conduși de Aetius (451 d.Hr.), cea dintre turcii otomani conduși de Suleiman Magnificul și creștinii conduși de Ioan Zapolya (1526), cea dintre ruși conduși de Alexandru Suvarov și turci (1770), sau cea dintre ruși conduși de Mihail Kutuzov și francezi conduși de Napoleon (1812) .
30. Dunărea este un fluviu artistic care a inspirat numeroase opere de artă, literatură și muzică. De exemplu, pe malurile Dunarii s-au născut sau au trăit scriitori precum Ovidiu, Petrarca, Goethe, Schiller, Ibsen, Kafka sau Andrić; pictori precum Albrecht Dürer, Hans Holbein, Gustav Klimt sau Egon Schiele; sau muzicieni precum Mozart, Beethoven, Schubert, Brahms, Liszt sau Bartók.
31. Dunărea este un fluviu natural care are o serie de fenomene și forme specifice. De exemplu, în sectorul superior, Dunărea formează o serie de lacuri și cascade; în sectorul mijlociu, fluviul formează o serie de insule și grinduri; în sectorul inferior, se formează o serie de meandre și terase iar în sectorul final, se formează o serie de canale și limane.
32. Este un fluviu antropic care a fost modificat de intervenția umană de-a lungul timpului, astfel:
- În sectorul superior, fluviul a fost regularizat și canalizat pentru a facilita navigația.
- În sectorul mijlociu, fluviul a fost amenajat cu baraje și ecluze pentru a produce energie hidroelectrică.
- În sectorul inferior, fluviul a fost deviat prin canalul Dunăre-Marea Neagră pentru a scurta distanța până la mare.
- În sectorul final, fluviul a fost protejat prin diguri și rezervații pentru a conserva biodiversitatea.
33. Din păcate, poluarea a afectat şi fuviul Dunărea, care suferă de efectele negative ale activităților umane din bazinul său. Fluviul afectat de poluarea cu substanțe chimice, nutrienți, metale grele, microplastice sau deșeuri radioactive. De asemenea, este afectat de pierderea habitatelor naturale și a speciilor endemice, precum şi de schimbările climatice și de secetă ori de riscul accidentelor ecologice.
Ca multe alte râuri, Dunărea a suferit multe agresiuni grave asupra mediului său natural încă de la începutul epocii industriale. Doar 20 % din câmpiile inundabile care mai existau în secolul al XIX-lea mai există astăzi, și doar jumătate din cursul râului mai poate fi considerat „natural”.
34. Dunărea este un fluviu viu care găzduiește o mare varietate de specii de pești. De exemplu, în apele Dunării se găsesc specii precum somnul, știuca, crapul, bibanul, avatul, cleanul, mreana, plătica, nisetrul sau morunașul.
Este un fluviu important pentru pescuit care oferă oportunități economice și recreative pentru locuitorii din bazinul său.
Peștele prins din Dunăre este folosit pentru consum alimentar sau pentru export. De asemenea, pescuitul sportiv este practicat ca hobby sau ca modalitate de relaxare iar pescuitul tradițional este păstrat ca parte a patrimoniului cultural al comunităților riverane.
35. Dunărea este un fluviu turistic care atrage vizitatori din întreaga lume. Pe malurile Dunării se găsesc atracții turistice precum:
- castelele medievale din Germania și Austria;
- orașele istorice și culturale din Slovacia și Ungaria;
- parcurile naționale și rezervațiile naturale din Croația și Serbia;
- siturile arheologice și monumentele religioase din Bulgaria și România;
- plajele și stațiunile balneare din Delta Dunării și la vărsarea în Marea Neagră.
36. Dunărea este un fluviu care are sau a avut o serie de insule şi golfuri de-a lungul cursului său. Astfel, pe malurile Dunării s-au aflat insule precum Insula Mainau din Germania, Insula Margareta din Ungaria, Insula Ada Kaleh din Romania (care se află sub ape în prezent), Insula Csepel din Ungaria, Insula Ostrovul Mare din Romania sau Insula Zmeinyy din Ucraina. De asemenea, există golfuri precum Golful Musura sau Golful Razim din Romania.
37. Dunărea este un fluviu european care contribuie la integrarea și cooperarea dintre statele din regiunea sa. Fluviul face parte din Strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării, care vizează dezvoltarea durabilă și coeziunea teritorială a 14 state membre și partenere.
Fluviul este traversat de poduri și feriboturi care facilitează circulația persoanelor și bunurilor între țările riverane, fiind protejat de acorduri și instituții internaționale precum Comisia Internațională pentru Protecția Fluviului Dunărea sau Comisia Europeană a Dunării.
38. Dunărea este un fluviu global care are legături și influențe cu alte regiuni ale lumii. Dunărea este conectată la alte fluvii și mări prin canale artificiale precum Canalul Rin-Main-Dunare sau Canalul Dunare-Marea Neagră. De asemenea, fluviul reprezintă o rută comercială și culturală între Europa și Asia prin Marea Neagră și Bosfor.
39. Dunărea este un fluviu unic care are o serie de recorduri și particularități. Printre acestea:
- este cel mai lung fluviu care curge în sens invers față de meridianele geografice;
- este cel mai lung fluviu care curge prin cele mai multe capitale europene;
- este cel mai lung fluviu care are cea mai mare deltă din Europa;
- este cel mai lung fluviu care are cea mai mare diferență de nivel între izvoare și vărare (1078 m);
- este cel mai lung fluviu care are cea mai mare adâncime maximă în sectorul Porțile de Fier (90 m).
40. Dunărea este un fluviu hidroenergetic care are o serie de centrale si baraje pe malurile sale. De exemplu, pe malurile Dunarii se afla centrale precum Centrala Hidroelectrica de la Iffezheim din Germania, Centrala Hidroelectrica de la Gabčíkovo din Slovacia, Centrala Hidroelectrica de la Porţile de Fier I şi Porţile de Fier II din Romania, Centrala Hidroelectrica de la Cernavoda din Romania sau Centrala Hidroelectrica de la Kakhovka din Ucraina.
Pe malurile Dunarii se afla baraje precum Barajul de la Jochenstein din Germania, Barajul de la Gabcikovo-Nagymaros din Slovacia si Ungaria, Barajul de la Vidin-Calafat din Bulgaria si Romania, Barajul de la Isaccea din Romania sau Barajul de la Dubasari din Republica Moldova si Transnistria.
Trecut, prezent, viitor
41. Dunărea este un fluviu antic care are o vechime de peste 60 de milioane de ani. Fluviul și-a format cursul actual în perioada terțiară, când s-a separat de fluviul Paratetis care acoperea o mare parte a Europei Centrale și de Sud-Est. Astfel, fluviul a fost martor al evoluției geologice și climatice a continentului european, fiind afectat de mișcările tectonice, de formarea și dispariția lacurilor și mărilor, de glaciațiuni și interglaciațiuni, de eroziune și sedimentare.
42. Dunărea este un fluviu preistoric care are urme ale primelor civilizații umane din Europa. Pe malurile Dunării s-au descoperit vestigii arheologice care atestă prezența omului de Neanderthal, a omului modern și a culturilor paleolitice, neolitice, eneolitice și bronzului.
Tot pe malurile Dunării s-au găsit artefacte precum statueta gânditoarei de la Hamangia, discul ceresc de la Nebra sau sabia lui Teliuc.
43. Dunărea este un fluviu clasic care are o importanță istorică și culturală pentru evoluţia civilizaţiei. De exemplu, Dunarea a fost explorată și descrisă de către geografi și istorici precum Herodot, Strabon, Ptolemeu sau Tacit. Zone străbătute de Dunăre au fost cucerite și apărate de către imperii precum cel persan, cel macedonean, cel roman, cel hun, cel got sau cel avar.
44. Este un fluviu medieval care are o influență politică și religioasă pentru popoarele din Europa Centrală și de Sud-Est. A fost granița dintre Imperiul Bizantin și Imperiul Carolingian, dintre creștinismul ortodox și cel catolic, dintre slavi și germani. A fost calea de expansiune și migrație pentru popoare precum bulgarii, maghiarii, pecenegii, cumani, mongolii, tătarii sau turcii.
De asemenea, Dunărea a fost scena unor conflicte și alianțe între regate și principate precum cel al Ungariei, al Bulgariei, al Serbiei, al Valahiei, al Moldovei sau al Transilvaniei.
45. Totodată, este un fluviu modern care are o relevanță economică și socială pentru statele din Europa Centrală și de Sud-Est. A a fost motorul dezvoltării industriale și comerciale a unor orașe precum Viena, Budapesta, Belgrad sau Galați.
Fluviul a fost martor al unor evenimente istorice precum Războiul de Independență al României, Primul Război Mondial, Al Doilea Război Mondial sau Revoluțiile din 1989.
46. Dunărea este un fluviu important şi pentru viitor, având un potențial mare de dezvoltare și valorificare. Fluviul poate fi folosit pentru producerea de energie regenerabilă din surse hidroelectrice, eoliene sau solare. Poate fi folosit pentru dezvoltarea de infrastructuri de transport multimodale, inteligente și ecologice. Mai poate fi folosit pentru conservarea și restaurarea biodiversității și a ecosistemelor naturale.
Mai mult, fluviul este important pentru promovarea turismului durabil, cultural și natural, dar şi pentru consolidarea cooperării, dialogului și păcii între statele și popoarele din regiunea sa.
47. Există o serie de atracții naturale și artificiale de-a lungul Dunării, care merită vizitate. Printre acestea se numără Cascada Sigmaringen din Germania, Abația Melk din Austria, Castelul Devin din Slovacia, Bazilica Sfântul Ștefan din Ungaria, Parcul Național Kopački Rit din Croația, Mânăstirea Golubac din Serbia, Cetatea Baba Vida din Bulgaria, Cetatea Sucevei din România, Complexul Cultural Orheiul Vechi din Republica Moldova sau Cetatea Albă din Ucraina.
48. Există aproximativ 38 de poduri principale care trec peste Dunăre, dintre care 10 sunt în Germania, 8 sunt în Ungaria, 5 sunt în România, 4 sunt în Serbia, 3 sunt în Slovacia, 2 sunt în Bulgaria, 2 sunt în Austria, 2 sunt în Croația, 1 este în Republica Moldova și 1 este în Ucraina. Unul dintre cele mai renumite este Podul de la Cernavodă, construit de inginerul Anghel Saligny.
Dunărea şi credinţele mistice
49. Dunărea este un fluviu mitologic care are o serie de legende și simboluri asociate cu el. De exemplu, pe malurile Dunarii se crede că ar fi existat orașul antic Argidava, unde ar fi trăit zeița Bendis. Totodată, unele legende afirmă că acesta ar fi fost locul unde s-a născut zeul Zalmoxis şi locul în care acesta s-a înălțat la cer.
Tot pe malurile Dunării se crede că ar fi fost locul unde s-a aflat grădina Hesperidelor, unde erau păstrate merele de aur. Alte legende arată că acesta ar fi fost locul unde s-a aflat insula Peuce, unde erau păstrate capetele dragonului Ladon.
50. Dunărea este un fluviu magic care are o serie de proprietăți și efecte supranaturale. De exemplu, pe malurile Dunării se spune că apa sa are puteri vindecătoare și purificatoare.
În unele locuri de pe malurile Dunării se spune că nisipul său are puteri protectoare și norocoase. În altele, se spune că pietrele sale au puteri energetice și magnetice sau că plantele sale au puteri medicinale și magice. De asemenea, în unele zone, se crede că animalele care trăiesc în apropierea Dunării au puteri spirituale și mistice.
Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou: