Priviți brațele cu adevărat mici ale unei noi specii de dinozaur abelisaurid, denumite Koleken inakayali. Descoperit în formațiunea La Colonia din Patagonia, acest dinozaur vechi de 70 de milioane de ani are un set de brațe impresionant de mici. Credeați că T. rex-ul avea braţe scurte? Nu ați văzut încă nimic.
Priviți brațele cu adevărat mici ale unei noi specii de dinozaur abelisaurid, denumite Koleken inakayali. Descoperit în formațiunea La Colonia din Patagonia, acest dinozaur vechi de 70 de milioane de ani are un set de brațe impresionant de mici. Credeați că T. rex-ul avea braţe scurte? Nu ați văzut încă nimic.
Un dinozaur vechi de 70 de milioane de ani, cu braţe ridicol de scurte
Noua specie cu brațe minuscule seamănă cu emblematicul „taur de carne” Carnotaurus, devenit celebru în Jurassic World și în acea scenă de dragoste celebră din documentarul Prehistoric Planet. Cu toate acestea, Koleken este diferit, atât prin trăsăturile unice ale craniului, cât și prin dimensiunile reduse și prin lipsa coarnelor frontale observate la Carnotaurus.[sursa]
Punctul în care se deosebește de taurul de carne este reprezentat de brațele sale ridicol de mici, o trăsătură comună printre abelisauride. Carnotaurus a fost un prădător eficient, despre care se crede că și-a folosit brațele mici și bizare și centura umărului special adaptată pentru a roti scântei albastre atunci când încerca să impresioneze o parteneră, dar nu știm încă la ce le folosea Koleken.
Scheletul parțial de Koleken recuperat din Formațiunea La Colonia includea mai multe oase ale craniului, aproape toate oasele spatelui, un șold complet, câteva oase ale cozii și două picioare aproape complete. Nu este o descoperire rea, având în vedere că oamenii de știință au descris recent ceea ce ar fi putut fi unul dintre cele mai mari animale care au trăit vreodată doar dintr-o bucată de maxilar.
Numele noii specii este derivat din limba poporului Tehuelche din Patagonia Centrală, Inakayal fiind numele unuia dintre ultimii lideri din poporul Tehuelche. Specia nou descoperită a trăit în urmă cu aproximativ 70 de milioane de ani, ceea ce o plasează în aceeași cronologie cu titanosaurul miniatural Titanomachya gimenezi, descoeprit şi acesta de curând.
Descoperirile au fost scoase la iveală în cadrul unui proiect care analizează sfârșitul „erei dinozaurilor” în Patagonia, finanțat de National Geographic Society. Proiectul se concentrează asupra ultimelor 15 milioane de ani din perioada cretacică, o perioadă geologică care a fost studiată mai bine în mod istoric în localitățile nordice.
Deja, proiectul oferă informații despre peisajul dinozaurilor din Patagonia în timpul epocii Cretacicului târziu, iar această descoperire se adaugă la argumentul că formațiunea geologică La Colonia are o importanță globală ca zonă în care au fost descoperite multe resturi fosilizate de dinozauri.
„Această descoperire aruncă lumină asupra diversității teropodelor abelisauride din Patagonia chiar înainte de evenimentul de extincție în masă. Studiul nostru analizează, de asemenea, evoluția abelisauridelor și a rudelor lor de-a lungul timpului și identifică impulsuri de ritmuri accelerate de evoluție a craniului în Cretacicul timpuriu.
Acesta extinde ceea ce știm despre abelisauridele care au trăit în această zonă în timpul Cretacicului și arată că acestea erau mai diverse decât se înțelegea anterior.” a declarat exploratorul Diego Pol într-o declarație.
Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou: