Un cimitir pentru copii vechi de 2.500 de ani a fost descoperit în Norvegia. Este primul sit de acest fel

Noutăţi

Un cimitir pentru copii, foarte atent construit, ce datează din Epoca Bronzului și Epoca Fierului, a fost descoperit în Norvegia.

O serie de cercuri de piatră complicate descoperite de arheologi în sudul Norvegiei s-au dovedit a fi mormintele mai multor copii tineri din Epoca Bronzului și din Epoca Fierului.

Acest sit funerar unic conține cercuri de piatră cu diametrul de aproximativ doi metri. Se pare că a fost acordată o atenție deosebită realizării acestor morminte, deoarece pietrele au fost așezate cu grijă unele lângă altele și îngropate la doar câțiva centimetri sub pământ. Câteva dintre cercuri au fost poziționate în jurul unei pietre mai mari în centru, iar cercetările suplimentare au găsit oase arse și cioburi de ceramică sub aceste pietre.

O echipă de la Muzeul de Istorie Culturală din Norvegia a descoperit mormântul în toamna anului 2023, lângă orașul Fredrikstad, la aproximativ 80 km sud de Oslo.[sursa]

cimitir pentru copii
Un cimitir pentru copii, ce datează din Epoca Bronzului şi cea a Fierului, este cercetat de arheologi

Un cimitir pentru copii între 3-6 ani

Situl a fost descoperit întâmplător, în timp ce o echipă investiga o așezare din Epoca Pietrei din apropiere. Analiza lor a arătat că aproape toate înmormântările conțineau rămășițe de copii. Cei mai tineri erau sugari, iar ceilalți aveau vârste cuprinse între 3 și 6 ani. Aceștia au murit între 800 și 200 î.Hr., cu aproximativ 2.500 de ani în urmă.

„Au zăcut aici ca un secret până când le-am găsit noi. Am descoperit una după alta și am ajuns la 41 de formațiuni de piatră rotunde.”, a declarat arheologul Guro Fossum pentru Science Norway.[sursa]

Potrivit lui Fossum, situl funerar pare să fi fost folosit pe o perioadă lungă de timp. Acest lucru indică faptul că, probabil, aceștia nu au murit în urma unei epidemii, a unui focar de boală sau a unui dezastru natural. Zona din jurul cimitirului este, de asemenea, străjuită de sculpturi rupestre care descriu venerarea Soarelui și diverse călătorii.

• CITEŞTE ŞI:  Procesele Vrăjitoarelor din Salem, nebunia care a dus la execuţia unor oameni nevinovaţi

Echipa de cercetare crede că locul trebuie să fi fost un peisaj deschis, unde mulți oameni le puteau vedea. În apropierea sitului existau gropi de gătit și șeminee, ceea ce sugerează că au avut loc ceremonii sau adunări în legătură cu aceste înmormântări.

Mormintele au fost, de asemenea, meticulos lucrate. Fiecare piatră provenea dintr-un loc diferit și era așezată cu precizie, probabil pentru că majoritatea morților erau copii.

„Erau morminte de copii mici. Acest lucru a fost făcut cu atât de multă grijă.”, a mai spus Fossum.

Un sit unic în Europa

Acest tip de concentrare a mormintelor de copii este unic în Europa, în special în Norvegia. Era mai frecvent ca morții să fie incinerați pe rug în timpul Epocii nordice a Bronzului și a Fierului. Oasele rămase erau apoi împrăștiate sau îngropate. Potrivit lui Fossum, pe locul de incinerare se construia adesea un strat plat de pietre așezate în spirală sau în formă de roată.

„Acest cimitir pentru copii este unic în spațiul norvegian și deschide multe întrebări la care răspunsurile sunt încă necunoscute: De ce au fost copiii îngropați într-un loc separat? De ce aici? Și cum au păstrat această tradiție timp de câteva sute de ani?”, a scris Muzeul de Istorie Culturală într-o declarație.[sursa]

Una dintre formațiuni este în prezent expusă la muzeul din Oslo într-o expoziție intitulată „În Amintirea Copiilor”.

Este probabil că mortalitatea infantilă era probabil ridicată în acea perioadă, dar nu au nicio altă explicație pentru aceste morminte. Pentru a afla mai multe, o echipă de arheologi a prelevat mostre și mai multe fotografii ale sitului.

• CITEŞTE ŞI:  Biserica Sfântului Mormânt: locul în care s-ar afla de fapt Dealul Golgota, pe care a fost răstignit Iisus Hristos

Arheologii vor continua, de asemenea, să analizeze piesele de ceramică și ceea ce ar putea fi o broșă de metal care au fost descoperite la fața locului.


Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Pe aceeaşi temă

CE MAI CITESC ALŢII

orasul stat ur

Oraşul-stat Ur, primul mare oraş al omenirii

0
Ur a fost un oraș-stat sumerian, dezvoltat în sudul Mesopotamiei, fiind primul mare oraș dintre fluviile Tigru și Eufrat. A fost unul dintre cele...
cele 7 minuni ale lumii

Cele 7 minuni ale lumii antice: lucruri fascinante despre minunile antichităţii

0
Cele 7 minuni ale lumii antice reprezintă o listă ce conține șapte edificii din Antichitate. Lista era un fel de ghid turistic pentru călătorii...
epavă ascunsă în adâncurile mării

O epavă ascunsă în adâncurile mării timp de 3.000 de ani este cea mai...

0
O epavă ascunsă în adâncurile mării, veche de peste 3.000 de ani, cu încărcătura intactă, a fost descoperită în largul coastei de nord a...

Articole recomandate

Articole recomandate

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide
Share via