A existat Moby-Dick cu adevărat?

Noutăţi

Poveștile despre balenele ucigașe circulă în largul mărilor de generații întregi. Dar a existat în realitate Moby-Dick? Sau este doar un simbol complex și polivalent?

Deși balena albă gigantică și ucigașă din romanul clasic al lui Herman Melville a fost o creație fictivă, autorul s-a inspirat din poveștile de groază din viața reală a vânătorilor de balene – și dintr-o balenă albinoasă reală, pe nume „Mocha Dick” – pentru a realiza acest tablou memorabil.

Pe lângă experiența de primă mână în vânătoarea de balene (scriitorul a plecat în realitate într-o călătorie spre Pacific, în anul 1841), Melville a citit mult, inclusiv multe relatări contemporane ale călătoriilor de vânătoare de balene. Scriind Moby-Dick, Melville și-a împletit cu abilitate propriile experiențe cu aceste relatări, creând una dintre cele mai complexe și convingătoare narațiuni din literatura universală.[sursa]

moby-dick
Moby-Dick, uriaşa balenă care ataca navele marinarilor din Pacific

Sursa de inspirație pentru Moby-Dick

Cea mai faimoasă sursă de inspirație pentru Moby-Dick a fost povestea balenierei Essex, care, în noiembrie 1820, a fost atacată și scufundată de un cașalot de 80 de tone la aproximativ 2.000 distanţă de mile de coasta Americii de Sud. Douăzeci de membri ai echipajului au scăpat de cu iaţă de pe nava care s-a scufundat, reuşind să se urce în trei bărci mici, dar numai cinci dintre ei au supraviețuit și au fost salvați din apele de coastă 89 de zile mai târziu.

Într-un incident macabru, bărbații au tras la sorți pentru a stabili care dintre ei va fi împușcat pentru ca trupul său să le asigure hrană celorlalți. Aici lucrurile au devenit cu adevărat macabre.

Ulterior, căpitanul vasului Essex, George Pollard Jr. s-a întors acasă, în Nantucket, Massachusetts, dar după ce o a doua balenieră aflată sub comanda sa, denumită Two Brothers, a lovit un recif de corali, a fost catalogat drept „Iona” (la fel ca în povestea biblică) și niciun proprietar de nave nu a mai vrut să-l angajeze.

• CITEŞTE ŞI:  Oamenii de ştiinţă sunt aproape de a readuce la viaţă mamuţii lânoşi, specie dispărută în urmă cu mii de ani

Pollard și-a petrecut restul anilor pe uscat, lucrând ca paznic de noapte al satului, iar scriitorul Herman Melville l-a cunoscut personal în timpul unei vizite în Nantucket, la scurt timp după publicarea lui Moby-Dick.

În cursul lecturilor sale, Melville a dat cu siguranță peste o povestire publicată în anul 1839 de jurnalistul și aventurierul american Jeremiah N. Reynolds, intitulată „Mocha Dick: Or the White Whale of the Pacific”. În articol, Reynolds împărtășea o poveste pe care ar fi auzit-o de la secundul unei baleniere din Nantucket, despre o balenă albă uriașă, cu o înclinație violentă, care teroriza marinarii din Oceanul Pacific.

Potrivit lui Reynolds: „Acest monstru renumit, care ieșise victorios dintr-o sută de lupte cu urmăritorii săi, era o balenă bătrână, de dimensiuni uriaşe și o forță prodigioasă. Din pricina vârstei sau, mai probabil, din cauza unei ciudățenii a naturii… a rezultat o consecință singulară – era albă ca lâna!”

Mocha Dick ar fi fost ucisă în largul coastei chiliene, lângă insula Mocha, în anii 1830, dar poveștile despre atacurile sale asupra bărcilor au circulat mult timp după presupusa sa moarte.

Dar există şi varianta lui Melville privind modul în care a auzit povestea care a dus la scrierea Moby-Dick. Iar varianta aceasta este una înfiorătoare.


Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Pe aceeaşi temă

CE MAI CITESC ALŢII

marmura de carrara

Marmura de Carrara: istoria celui mai celebru material de construcţii

0
Marmura de Carrara este un tip de marmură albă de înaltă calitate, extrasă din carierele din zona oraşului Carrara, situat în regiunea Toscana, din...

100 de curiozităţi despre China, una dintre marile civilizaţii din istoria omenirii

0
China este una dintre cele mai mari ţări din lume, şi nu doar din punct de vedere al suprafeţei sau al numărului de locuitori....
statuia lui lenin de la polul sud

Statuia lui Lenin de la Polul Sud

0
Statuia lui Lenin de la Polul Sud a fost o sculptură realizată în bronz, instalată în anul 1958 de către o expediție sovietică în...

Articole recomandate

Articole recomandate

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide
Share via