Arheologii nu au fost încântați inițial de ceea ce au descoperit. Până au realizat că era vorba despre un alfabet antic al unei civilizații demult dispărute.
În timp ce citea întâmplător știri despre o tăbliță de ardezie dezgropată în Spania, un cercetător cu ochi ageri a observat că arheologii au omis o descoperire uriașă: nu numai că prezenta gravuri ale unor războinici luptători, dar conținea și misteriosul alfabet al unei limbi străvechi.
Tableta de 20 de centimetri a fost descoperită recent în timpul unei săpături arheologice în apropierea orașului Guareña din Spania. Cunoscut sub numele de Casas del Turuñuelo, situl aparține civilizației Tartessiene Târzii care s-a dezvoltat în sud-vestul Peninsulei Iberice în urmă cu aproximativ 2.500 de ani.
Când Consiliul Național de Cercetare spaniol a dezvăluit descoperirea, a explicat pur și simplu că aceasta înfățișa indivizi care luptau și care au fost identificați drept războinici.[sursa]
Un alfabet antic descoperit întâmplător
Vestea a atras atenția lui Joan Ferrer i Jané, informatician și expert în limbi paleohispanice la Universitatea din Barcelona, care a realizat rapid că artefactul era chiar mai semnificativ decât sugerau rapoartele inițiale.
„Dincolo de cifre, când m-am uitat la placă, am văzut că pe una dintre laturi părea să existe un semn paleohispanic; un semn care nu poate fi confundat cu niciun altul.”, a spus el într-o declarație.
Expertul a contactat Institutul de Arheologie din Mérida pentru a obține imagini mai bune ale plăcii și a descoperit că aceasta conținea un frumos (și foarte rar) exemplu de scriere paleohispanică sudică.
„După studierea imaginilor, totul indică faptul că este vorba despre un alfabet de scriere sudică cu secvența inițială ABeKaTuIKeLBaNS?ŚTaUE, care este aproape aceeași cu cea documentată în alfabetul spaniol, cu excepția celui de-al 11-lea semn, care are o formă specială.”, a explicat Ferrer.
Scrierile paleohispanice, sistemele de scriere utilizate în Peninsula Iberică înainte de apariția alfabetului latin, sunt împărțite în cel puțin două familii: familia nord-estică și familia sudică. Se crede că toate aceste sisteme de scriere provin din sistemul de scriere fenician, dezvoltat de civilizația Fenicia, care a prosperat în urmă cu aproximativ 3.000 de ani de-a lungul coastei de est a Mediteranei, în Libanul, Siria și Israelul de astăzi.
Noua descoperire este deosebit de remarcabilă, deoarece există doar alte două dovezi care prezintă alfabete ale scrierilor paleohispanice sudice. Ca atare, știm foarte puține despre acest sistem de scriere.
Este posibil chiar să existe litere sau simboluri care nu au fost încă descoperite; partea de jos a tăbliței este ruptă, dar Ferrer a spus că tabla ar fi putut reprezenta cândva până la 32 de simboluri.
„Acest alfabet are 27 de semne și este singurul complet pe care îl cunoaștem până în prezent. Un altul a fost găsit în săpăturile de la Villasviejas del Tamuja (Cáceres), dar este foarte fragmentat. Are doar câteva semne centrale. Prin urmare, [noul alfabet] ar fi al treilea exemplu și oferă o mulțime de informații.”, a explicat Ferrer.
Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou: