50 de curiozităţi despre Tokyo, cel mai mare oraş de pe Pământ

Noutăţi

Tokyo este capitala Japoniei și cea mai mare aglomeraţie urbană din lume. Este una dintre cele 47 de prefecturi ale ţării, fiind considerat unul dintre cele mai moderne orașe din lume. Orașul în sine pare a fi scos dintr-o scenă futuristă, împletind tradiția japoneză străveche cu inovația și tehnologia de vârf.

Capitala Japoniei este o destinație captivantă şi impresionantă în egală măsură, oferind o experiență cu adevărat remarcabilă. În spatele fiecărui zgarie-nori și a luminoaselor reclame se află mituri, legende și povești intrigante. De la automatizare, cu roboți care te salută în magazine, până la clădiri inteligente și trenuri ultra-rapide, orașul este cu adevărat un epicentru al progresului tehnic. Totuși, chiar și în mijlocul acestei tehnologii avansate, japonezii păstrează adânc înrădăcinată credința în legătura spirituală cu natura și cu lumea înconjurătoare.

50 de curiozităţi despre Tokyo

curiozitati despre tokyo

1. Tokyo este capitala Japoniei de când împăratul Meiji și-a mutat, în anul 1868, reședința în oraș din fosta capitală Kyoto. Tot de atunci se numeşte astfel. Aici se află sediul Guvernului Japoniei și reședința împăratului.

2. Tokyo era inițial numit Edo, care înseamnă „estuar”. Numele a fost schimbat în Tokyo , (Tōkyō, în care tō înseamnă „est”, și kyō „capitală”) când a devenit capitala imperială, odată cu sosirea împăratului Meiji, urmând tradiția din Asia de Est de a adăuga cuvântul „capitală” la numele orașului.

3. Tokyo a fost la început un mic sat pescăresc numit Edo, în vechea Provincie Musashi. Edo a fost pentru prima dată fortificat de către Clanul Edo la sfârșitul sec al XII- lea. În anul 1457, Ōta Dōkan a construit Castelul Edo. În anul 1590, Tokugawa Ieyasu a făcut din Edo un fel de cartier general. Atunci când acesta a devenit shogun, în anul 1603, Edo a devenit centrul guvernului militar național. În perioada următoare, Edo a crescut constant, devenind unul dintre cele mai mari orașe din lume, având o populație ce însuma un milion de oameni până în sec al XVIII-lea.

4. Edo era capitala de facto a Japoniei chiar și în timp ce împăratul locuia la Kyoto, capitala imperială. În acest timp, orașul s-a bucurat de o perioadă prelungă de pace numită și Pax Tokugawa. Beneficiind de o astfel de pace, Edo a adoptat o stringentă politică de izolare, care a ajutat să perpetueze lipsa unei amenințări militare grave asupra orașului. Fără daune produse de războaie, Edo și-a direcționat majoritatea resurselor pentru a reconstrui orașul în urma incendiilor persistente, cutremurelor și altor calamități naturale care au lovit orașul de-a lungul timpului. După aproape 263 de ani, Pax Tokugawa a ajuns la sfârșit.

5. Al Doilea Război Mondial a adus cu el și distrugerea la scară largă a unei mari proporții din oraș în urma raidurilor aeriene ale Aliatilor, care au folosit bombe incendiare. Se estimează că bombardamentele asupra orașului din anii 1944 și 1945 au produs între 75.000 și 200.000 de victime în rândul populaţiei și mai mult de jumătate din oraș a fost distrus. Între anii 1940-1945 populația capitalei Japoniei a scăzut de la 6.700.000 la 2.800.000 locuitori, iar majoritatea celor care și-au pierdut casele stăteau în locuințe improvizate. După război, capitala japoneză a fost complet reconstruită și a fost prezentată lumii în timpul Jocurilor Olimpice de Vară din anul 1964.

6. Tokyo este adesea menționat ca fiind oraș, dar de fapt este oficial cunoscut și guvernat drept o “prefectură metropolitană”, care diferă prin combinarea elementelor unui oraș și cele ale unei prefecturi, caracteristică întâlnită numai în Tokyo. Guvernul Metropolitan din Tokyo administrează cele 23 de Cartiere Speciale din Tokyo (fiecare condus ca un oraș în sine), care acoperea zona Orașului Tokyo înainte să se unească în 1943 și să formeze prefectura metropolitană. Guvernul Metropolitan mai administrează și 39 de municipalități situate în partea de vest a prefecturii dar și cele două lanțuri de insule.

Tokyo este cel mai populat oraş din lume

7. Populația cartierelor speciale este de peste 9 milioane de locuitori, în timp ce populația totală a prefecturii depașește 13 milioane de locuitori. Prefectura face parte din zona metropolitană cea mai populată din lume având peste 37,8 milioane de locuitori, fiind totodată și cea mai dezvoltată aglomerare urbană din punct de vedere economic. Aşadar, populaţia capitalei Japoniei are dublul populaţiei totale a României.

8. Tokyo are cea mai mare trecere de pietoni din lume, situată în intersecția Shibuya. Se estimează că între 1.000 şi 2.000 de oameni traversează strada la fiecare semnal verde. Intersecția este atât de faimoasă încât a apărut în multe filme și emisiuni TV, cum ar fi Lost in Translation sau The Fast and the Furious: Tokyo Drift. Câinele Hachiko, celebru în întreaga lume datorită devotamentului său, și-a așteptat stăpânul chiar aici, în gara Shibuya, până la moartea sa.

intersectia shybuia tokyo
Intersecția Shibuya

9. Tokyo are cel mai mare număr de clădiri cu peste 13 etaje din lume, cu peste 150.000 de astfel de clădiri. De asemenea, Tokyo are cel mai mare număr de stații de metrou din lume, cu peste 280 de stații. Metroul din Tokyo este atât de aglomerat încât există angajați specializați care împing oamenii în vagoane la orele de vârf.

10. Tokyo are o densitate a populației foarte mare, de aproximativ 6.000 de locuitori pe kilometru pătrat1. Acest lucru înseamnă că fiecare persoană are în medie doar 16 metri pătrați de spațiu pentru a trăi. De aceea, mulți oameni locuiesc în apartamente mici sau chiar în capsule hoteliere, care sunt camere de dormit de dimensiunea unui sicriu.

11. Capitala Japoniei se dezvoltă în mod constant ca urmare a migrației, ceea ce face ca densitatea populației să fie foarte ridicată. Cu toate acestea, Tokyo are o rată a natalității foarte scăzută, de doar 1,1 copii pe femeie. Acest lucru este cauzat în parte de costul ridicat al vieții, lipsa spațiului și presiunea socială și profesională asupra tinerilor. De asemenea, capitala are o populație îmbătrânită, cu aproape un sfert dintre locuitori având peste 65 de ani.

• CITEŞTE ŞI:  Bărbații cărora le place mâncarea picantă au niveluri mai ridicate de testosteron, sugerează un studiu

12. Atunci când oficialii din capitala japoneză au mers să-l felicite pe cel mai bătrân bărbat din oraș cu ocazia împlinirii a 111 ani, în anul 2010, i-au găsit doar rămășițele lumeşti pe un pat. Acesta era mort de circa 30 de ani, iar familia sa continua să-i încaseze pensia, care încă mai era virată.

13. Capitala Japoniei este unul dintre cele mai sigure orașe din lume, cu o rată foarte scăzută a criminalității. Oamenii își lasă adesea lucrurile personale nesupravegheate sau dorm în timpul călătoriilor cu trenul fără teama de a fi furați sau agresați. Dacă pierzi portofelul sau telefonul în Tokyo, este foarte probabil să-l găsești la cel mai apropiat magazin sau secţie de poliție.

14. Tokyo are peste 35.000 de automate vending, care vând tot felul de produse, de la băuturi și mâncare până la cărți, flori sau…numere de telefon pentru a închiria prieteni. Se estimează că există un automat vending la fiecare 23 de locuitori ai orașului. Aceste automate sunt atât de populare pentru că sunt convenabile, sigure și eficiente.

15. Floarea națională a Japoniei este floarea de cireș. Nu numai că simbolizează sosirea primăverii, dar semnalează și începutul unui nou an școlar și financiar. Cireșii înfloriți din Tokyo sunt unul dintre multele motive pentru care turiștii se înghesuie în oraș. Numai în parcul Ueno, peste 1.000 de copaci stau în picioare pentru distracția oaspeților.

Curiozităţi despre viaţa din Tokyo

16. Cea mai aglomerată zonă comercială din Tokyo este Ginza. Deși ar putea fi la fel de emblematică precum Times Square din New York, Ginza este mult mai veche. A servit drept centru comercial al țării timp de secole, aflându-se pe locul în care cinci drumuri antice conectau marile orașe ale Japoniei. Magazinele exclusiviste cu fațade grandioase și diverse cafenele și ceainării străjuiesc acest cartier.

17. Tokyo are peste 100.000 de restaurante, dintre care 230 au primit primit stele Michelin, ceea ce face orașul cel mai premiat din lume din punct de vedere culinar. De asemenea, capitala japoneză are o varietate mare de bucătării, inclusiv sushi, ramen, tempura, yakitori, soba, udon, tonkatsu și multe altele. Unul dintre cele mai scumpe restaurante din lume este Aragawa. Acesta este specializat în carnea de vită Kobe. Costul mediu pe persoană este de cel puțin 35.000 ¥ (circa 1.100 lei) pe masă de persoană. Sosul lor de muștar este un must-try.

18. Cea mai mare și mai aglomerată piață de pește din lume este Piața Tsukiji. Peste 400 de tipuri diferite de fructe de mare trec prin comerțul acestei piețe. Fie că este vorba de alge marine ieftine sau de caviar scump, de sardine mici sau de tonuri uriașe, Piața Tsukiji ar putea la fel de bine să le aibă pe toate. Licitațiile live de ton au loc în fiecare zi, la 5 dimineața.

19. În Tokyo, oamenii se salută printr-o plecăciune în loc de o strângere de mână. Prin urmare, faptul de a nu întoarce plecăciunea tradițională este un semn de impolitețe. De asemenea, este nepoliticos să se numere restul după încheierea unei tranzacţii. Purtarea pantofilor este nedorită în case și temple, în timp ce aducerea unui cadou este obligatorie atunci când ești invitat.

20. Capitala Japoniei are un muzeu dedicat toaletelor, numit Muzeul Toaletelor Toto, care este legat de compania Toto, liderul mondial în producția de toalete high-tech. Muzeul prezintă istoria și evoluția toaletelor, de la cele tradiționale japoneze până la cele moderne cu funcții precum încălzirea scaunului, jetul de apă și uscarea aerului. Muzeul are și o zonă interactivă unde vizitatorii pot experimenta diferite tipuri de toalete.

21. Tokyo se află sub influența climatului subtropical umed, cu veri calde și ploioase și cu ierni friguroase în care bat vânturi reci. Zona ca și aproape întreaga Japonie, are un decalaj sezonier de o lună, cea mai călduroasă luna fiind August, cu temperaturi medii de 26,4 °C, iar cea mai friguroasă lună fiind Ianuarie înregistrându-se în medie temperaturi de 5,2 °C. Recordul de temperatură negativă este de −9,2 °C înregistrat la data de 13 ianuarie 1876 pe când recordul de temperatură ridicată este de 39,5 °C înregistrat la 20 iulie 2004.

22. Tokyo are un muzeu dedicat samurailor, numit Muzeul Samurailor Shinjuku, care este un muzeu interactiv care prezintă cultura și istoria acestor războinici legendari. Muzeul expune armuri, săbii, căști și alte obiecte folosite de samurai, precum și scene reconstituite din epoca feudală japoneză. Muzeul oferă și spectacole live de lupte cu săbii și oportunitatea de a purta o armură autentică de samurai.

23. Pentru a scăpa de ambuteiajele din Tokyo, au fost construite autostrăzi de mare viteză, dar trecerea pe acestea este plătită. De asemenea, costul parcărilor în capitala japoneză este fabulos de mare.

Curiozităţi despre capitala Japoniei

24. Tokyo are un muzeu dedicat paraziților, numit Muzeul Paraziților Meguro, care este singurul muzeu din lume dedicat exclusiv acestor creaturi. Muzeul prezintă peste 300 de specii de paraziți, inclusiv cel mai lung parazit din lume, o tenie de 8,8 metri lungime. Muzeul are și o colecție de fotografii și articole despre bolile cauzate de paraziți.

• CITEŞTE ŞI:  Cele 7 minuni ale lumii antice: lucruri fascinante despre minunile antichităţii

25. Tokyo are numeroase insule îndepărtate, care se extind până la 1.850 km față de centrul metropolei. Din cauza distanței insulelor față de sediul administrativ al metropolei acestea sunt administrate de birouri locale.

26. Tokyo are o zonă numită Akihabara, care este paradisul fanilor de anime, manga, jocuri video și electronice. Akihabara este plină de magazine specializate, cafenele tematice, arcade-uri și maid cafe-uri, unde chelnerițele sunt îmbrăcate ca personaje de desene animate. De asemenea, există o zonă numită Harajuku, care este centrul modei alternative și a culturii kawaii din Japonia. Harajuku este faimos pentru strada Takeshita, unde tinerii se îmbracă în costume extravagante și colorate, inspirate de diverse subculturi, cum ar fi lolita, goth, punk sau cosplay.

turn capsula tokyo
Capsulele erau mini-apartamente de o persoană

27. Turnul de Capsule Nakagin a fost o clădire emblematică ce își respecta numele. A fost construită în anul 1972, iar camerele din această clădire, numite „apartamente capsulă”, aveau doar 8-9 metri pătrați și sunt individuale, astfel încât ar putea fi înlocuite precum piesele de lego. Clădirea a fost demolată în anul 2022. Din cauza prețului ridicat al proprietăților imobiliare din capitala japoneză, micro-apartamentele capsulă au devenit foarte răspândite.

28. În ciuda aglomerației și mișcării permanente, Tokyo este surprinzător de curat, cu foarte puține coșuri de gunoi pe străzi, deoarece localnicii își iau gunoiul acasă pentru a-l arunca.

29. Sub Tokyo se află cinci puțuri cilindrice uriașe care vor fi umplute cu apă în cazul unui potop uriaş. Acest lucru va împiedica distrugerea orașului.

30. În ciuda popularității relative a tatuajelor în rândul tinerilor japonezi, o persoană care are un tatuaj pe zone expuse ale corpului nu va fi, cel mai probabil, primită în niciun restaurant decent. În Japonia, tatuajele sunt puternic asociate cu yakuza și cu lumea interlopă.

31. Stația Shinjuku este cea mai aglomerată gară din lume. Făcând legătura între cartierele speciale din Tokyo, gara Shinjuku are linii de tren interurban, de tren de navetiști și de metrou. În ultimii ani, o medie de 3,6 milioane de persoane au folosit gara în fiecare zi, ceea ce o face cea mai aglomerată gară din lume. Aceasta deține oficial titlul înregistrat în Guinness World Records.

Curiozităţi despre economia din Tokyo

32. Tokyo este cel mai mare oraș din lume după produsul intern brut (PIB), cu aproximativ 1,6 trilioane de dolari, depășind New York, Londra și Paris. Tokyo contribuie cu aproximativ 21% la PIB-ul Japoniei și cu aproximativ 4% la PIB-ul mondial.

33. Tokyo este cel mai mare centru financiar din Asia și al treilea din lume, după New York și Londra, conform Indicelui Global al Centrelor Financiare. Tokyo găzduiește peste 1.500 de instituții financiare, inclusiv bănci, companii de asigurări, fonduri de investiții și burse de valori. Tokyo are și cea mai mare piață de valută din lume, cu o cotă de aproximativ 6% din volumul zilnic global.

34. Tokyo are cea mai mare piață de acțiuni din Asia și a treia din lume, după New York și Nasdaq, conform Federației Mondiale a Burselor. Bursa de Valori din Tokyo (TSE) are peste 3.700 de companii listate, cu o capitalizare de piață totală de aproximativ 6 trilioane de dolari. TSE este și locul unde se tranzacționează cele mai mari companii japoneze, cum ar fi Toyota, Sony, Honda sau Softbank.

35. Capitala Japoniei are cea mai mare piață imobiliară din lume, cu o valoare estimată de aproximativ 3 trilioane de dolari, depășind New York, Londra și Hong Kong. Tokyo are și cea mai scumpă proprietate imobiliară din lume, cu un metru pătrat costând peste 100 milioane de yeni (aproximativ 900.000 de dolari) în zona Ginza. Tokyo are și cea mai înaltă clădire din Japonia, Turnul Skytree, care are o înălțime de 634 de metri și este a doua cea mai înaltă structură din lume, după Burj Khalifa din Dubai.

36. Tokyo are cea mai mare industrie turistică din Japonia și una dintre cele mai mari din lume, cu peste 30 de milioane de vizitatori în fiecare an, dintre care peste 10 milioane au fost străini. Turismul a generat venituri de aproximativ 20 miliarde de dolari anual pentru oraș. Principalele atracții turistice din Tokyo sunt parcurile tematice Disney, templul Senso-ji, intersecția Shibuya, palatul imperial și muzeul Ghibli.

37. Tokyo este un oraș foarte ecologic, cu o rată de reciclare a deșeurilor de peste 80%. Orașul are și un sistem eficient de transport public, care reduce emisiile de carbon și poluarea aerului. De asemenea, Tokyo are multe spații verzi, cum ar fi parcuri, grădini și păduri de bambus.

38. Capitala Japoniei are propriul Turn Eiffel. Poate că a fost inspirat de celebrul turn din Paris, dar Turnul Tokyo este, de fapt, mai înalt decât propria sa inspirație. Construit în anul 1958, are o înălțime de 332,9 metri și este vopsit în portocaliu și alb, conform reglementărilor aeriene. Turnul găzduiește transmisia semnalelor TV, recepția și transmisia radio FM, gestionează informații despre trafic și colectează date despre vreme și poluarea aerului. Chiar dacă Turnul Tokyo nu este cel mai înalt turn din lume, cel care deține acest titlu, Tokyo Skytree (634 metri), se află tot în capitala Japoniei.

39. Skytree este, de asemenea, a treia cea mai înaltă structură din lume. Înălțimea sa de 634 de metri a fost aleasă pe baza vechiului nume al regiunii în care se află turnul, Musashi, fiecare silabă reprezentând o cifră în limba japoneză.

40. Rețeaua de metrou din Tokyo este cea mai mare din lume din punct de vedere al numărului de călători, cu 3,2 miliarde de persoane pe an. Un fapt interesant este că aici există chiar și un post special, pe care l-am menţionat anterior: osiya. Aceştia sunt împingătorii în tren, ale căror îndatoriri includ împingerea pasagerilor în vagoanele supraaglomerate.

• CITEŞTE ŞI:  Câinele de tufiş: o combinaţie între urs, vulpe şi bursuc, un canid interesant din America de Sud

Alte lucruri interesante despre Tokyo

41. Există o mulțime de persoane singure în Tokyo care nu au avut niciodată niciun fel de relație cu sexul opus. Acesta este unul dintre motivele pentru care rata sinuciderilor este extrem de ridicată. În gări au fost instalate lumini albastre pentru a preveni sinuciderea oamenilor. Un studiu a arătat că, din momentul instalării, în anul 2009 și până în 2013, rata sinuciderilor a scăzut cu un procent uriaș de 84%. Se spune că luminile albastre ajută la relaxarea celor care se confruntă cu stresul psihologic.

42. Un indicator natural al calităţii aerului din Tokyo este dacă din oraş se poate vedea sau nu muntele sacru Fuji, situat la 100 de kilometri de acesta. Acest lucru se întâmplă foarte rar. Aşadar, celebra imagine cu Muntele Fuji nu este observată prea des.

muntele fuji
Muntele Fuji se observă foarte rar din oraş, din cauza poluării

43. Fujiyama, de fapt, nu este un munte, ci un vulcan, deși este catalogat ca fiind slab activ. Ultima sa erupție a avut loc în anul 1707. Atunci, oraşul Edo a fost acoperit de un nor de cenușă vulcanică.

44. Tokyo are cel mai mare număr de librării din lume, cu peste 1.000 de librării și peste 10 milioane de cărți vândute pe an. Printre cele mai faimoase librării se numără Jinbocho, un cartier care are peste 200 de librării vechi și antice, și Tsutaya Books, o librărie modernă și elegantă care oferă și alte servicii, cum ar fi cafenea, galerie de artă sau închiriere de filme.

45. Tokyo are cel mai mare număr de magazine de cartier din lume, cu peste 6.000 de astfel de magazine, care oferă o varietate de servicii și produse, cum ar fi mâncare, băuturi, bilete, reviste, medicamente sau curățătorie chimică. Magazinele sunt deschise 24 de ore pe zi, 7 zile pe săptămână și sunt foarte populare printre locuitorii orașului.

46. Capitala Japoniei are cel mai mare număr de universități din lume. Există peste 300 de universități și colegii, ceea ce face orașul unul dintre cele mai mari centre academice din lume. De asemenea, găzduiește peste 800 de biblioteci publice, făcându-l orașul cu cel mai mare număr de astfel de instituții din lume. Totodată, Tokyo are cel mai mare număr de muzee din lume, cu peste 200 de muzee care prezintă o varietate de arte, istorie, cultură și știință.

47. Tokyo are cel mai mare număr de cafenele cu pisici din lume, cu peste 60 de cafenele unde poți bea o cafea sau un ceai în compania unor pisici drăgălașe și jucause. Cafenelele cu pisici sunt foarte populare printre japonezi, care le folosesc pentru a se relaxa sau a interacționa cu animalele. Printre cele mai cunoscute cafenele cu pisici se numără Neko no Iru Kyuukeijo 299, Neko no Te Cafe și Nekorobi.

48. Tokyo, este lider mondial în domeniul dezvoltării roboților, cu un număr impresionant de roboți utilizându-se în diverse domenii, inclusiv în serviciile de îngrijire a persoanelor în vârstă și în industria hotelieră. Totodată, este unul dintre cele mai inovatoare orașe din lume, fiind lider în dezvoltarea tehnologiilor avansate, inclusiv în domeniul roboților, realității virtuale și inteligenței artificiale.

49. Cel mai rapid tren cu levitație magnetică, Maglev, se află în Tokyo. Trenul cu levitație magnetică, dezvoltat în Japonia, atinge viteze de până la 603 km/h, stabilind astfel recordul mondial pentru cel mai rapid tren din lume.

50. În Tokyo au loc aproximativ 150 de cutremure în fiecare an. Capitala japoneză este situată într-una dintre cele mai active zone seismice din lume, unde se întâlnesc patru plăci tectonice: placa Pacificului, placa Nord-Americană, placa Eurasiană și placa Filipinelor. Aceste plăci se mișcă constant unele față de altele, provocând frecvent cutremure de diferite magnitudini și adâncimi.

Cel mai puternic cutremur înregistrat în Tokyo a fost cel din 1 septembrie 1923, cunoscut sub numele de Marele Cutremur Kanto, care a avut o magnitudine de 7,9 pe scara Richter și o durată de aproximativ patru minute. Cutremurul a provocat moartea a peste 140.000 de oameni și distrugerea a peste 600.000 de clădiri. Cutremurul a fost urmat de un tsunami devastator și de incendii masive care au mistuit orașul.

Cel mai recent cutremur major care a afectat Tokyo a fost cel din 11 martie 2011, cunoscut sub numele de Cutremurul din Tohoku, care a avut o magnitudine de 9,0 pe scara Richter și o durată de aproximativ șase minute. Cutremurul a avut epicentrul în largul coastelor de nord-est ale Japoniei, la o adâncime de 30 de kilometri. Cutremurul a provocat un tsunami uriaș care a lovit coasta japoneză și alte țări din Pacific. Cutremurul și tsunamiul au cauzat moartea a peste 15.000 de oameni și distrugerea a peste 300.000 de clădiri. Cutremurul a afectat și mai multe centrale nucleare din zonă, provocând scurgeri radioactive și evacuări masive.

Tokyo este un oraș fascinant și incredibil, cu o istorie bogată, o cultură diversă și o energie vibrantă care atrage și impresionează pe toți cei care îl vizitează. Cu un număr uriaș de locuitori și o aglomerare urbană impresionantă, acest oraș cosmopolit reușește să păstreze o ordine și o eficiență remarcabile în tot ceea ce face. Tokyo este un epicentru al inovației, tehnologiei și modei, fiind cunoscut pentru ritmul rapid al vieții, dar și pentru tradițiile sale vechi și înrădăcinate.


Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Pe aceeaşi temă

CE MAI CITESC ALŢII

ochiul din sahara

Ochiul din Sahara: structura misterioasă care se „uită” la cer şi originea sa controversată

0
Ochiul din Sahara este o structură geologică circulară, situată în deșertul Sahara, în Mauritania. Are un diametru de aproximativ 40 de kilometri și este...
emanuela orlandi

Emanuela Orlandi, fetiţa de 15 ani, care a dispărut în Vatican în condiţii misterioase

0
Emanuela Orlandi s-a născut pe 14 ianuarie 1968, fiind fiica unui angajat de la Vatican, care se ocupa cu organizarea audiențelor papale. Cazul...
cel mai uscat deșert din lume s-a făcut mov

Fenomen rar! Motivul pentru care cel mai uscat deșert din lume s-a făcut mov

0
Deșertul Atacama din Chile are parte de un fenomen ciudat: cel mai uscat deșert din lume s-a făcut mov. Nu este vreun fenomen paranormal,...

Articole recomandate

Articole recomandate

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide
Share via