Nicio specie de animale nu este mai emblematică pentru savana africană decât leul, specie ai cărei masculi au în jurul gâtului celebrul păr zbârlit. Dar de ce au leii coamă?
Aceste plete impunătoare au rolul de a-i impresiona pe ceilalți lei – atât pe potențialii parteneri, cât și pe potențialii rivali. Leii masculi (Panthera leo) au capetele și gâturile mari, iar coama exagerează aceste trăsături, a spus Bruce Patterson, un cercetător în domeniul mamiferelor de la Field Museum din Chicago.[sursa]
Unele coame pot fi mai impresionante decât altele. Un studiu din anul 2002, care a analizat selecția sexuală, temperatura și diferitele coame ale leilor, a concluzionat că părul mai închis la culoare părea să fie mai atractiv pentru femele și, de asemenea, era corelat cu o nutriție mai bună și niveluri mai ridicate de testosteron. În plus, cercetătorii au observat că leii masculi cu o coamă mai lungă păreau să fie mai intimidanți pentru alți masculi.
De ce au leii coamă
„Este o intimidare pentru masculii rivali, care văd ceva ce se aseamănă cu o căpiţă de fân furioasă care se îndreaptă spre ei și astfel părăsesc peisajul într-un mod alert.”, a spus Patterson.
Femelele preferă de obicei masculii cu coame mai mari și mai dese, deoarece acestea indică o stare bună de sănătate și o fertilitate ridicată. De asemenea, coama le protejează gâtul leilor de mușcăturile și zgârieturile altor lei sau prădători în timpul luptelor pentru teritoriu sau împerechere.
Coama leului variază în funcție de subspecie, climat și factori genetici. Leii africani au coame mai mari decât leii asiatici, care au coame mai mici și mai rare. Leii care trăiesc în zone mai reci au coame mai groase și mai lungi, în timp ce leii din zonele mai calde au coame mai scurte și mai subțiri.
Dar unii lei masculi nu au deloc coamă, asta pentru că a avea o coamă întunecată și zbârcită ar putea veni și cu unele dezavantaje.
Dimensiunea și forma coamei sunt determinate de căldură
În ciuda beneficiilor pe care le aduce impresionarea celorlalți lei cu o coamă grea, purtarea unei eșarfe groase în jurul gâtului toată ziua, în timp ce te afli la soare, nu este ideală. Iar acelaşi studiu din anul 2002 a sugerat că masculii cu coamă se încălzesc mai mult decât femelele fără coamă. Temperaturile ridicate ale corpului pot cauza probleme în timpul producției de spermă, iar autorii subliniază că masculii cu mandibulă închisă la culoare aveau tendința de a avea mai multă spermă anormală.
Această problemă legată de căldură poate fi motivul pentru care unele populații de lei au o coamă foarte mică, aproape inexistentă. În regiuni precum Serengeti sau craterul Ngorongoro din nordul Tanzaniei, care se află la sute de metri deasupra nivelului mării, cu temperaturi care scad în mod regulat sub 16 grade Celsius, leii masculi au adesea coamă mare și pufoasă.
Dar în Parcul Național Tsavo East din Kenya, care este mai aproape de nivelul mării și mai cald, leii masculi au coame foarte mici, aproape inexistente. Un leu cu o coamă mare nu ar fi capabil să meargă foarte departe în timpul zilei sau să se îndepărteze prea mult de apă. Acest lucru i-ar pune „într-un dezavantaj, în raport cu un leu care nu are o pătură mare pe umeri”., a mai spus Patterson.
Acest lucru se poate aplica și în cazul leilor din afara habitatelor lor naturale. Unul dintre studiile lui Patterson a arătat că, în rândul leilor de la grădinile zoologice din America de Nord, indivizii din orașele cu vreme mai rece aveau tendința de a avea o coamă mai groasă și mai densă.
Leoaice cu coamă
Leoaicele pot avea și ele coamă, deși acest lucru este rar. În anul 2016, cercetătorii au anunțat că în cazul a cinci leoaice a fost observată o coamă, în Delta Okavango din Botswana. Una dintre leoaice a dezvoltat, de asemenea, comportamente tipic masculine, cum ar fi montarea altor femele.
În anul 2018, grădina zoologică din Oklahoma City a anunțat că unei leoaice în vârstă de 18 ani, pe nume Bridget, i-a crescut în mod misterios o „mini-coamă”. Testele de sânge au arătat ulterior că o tumoare benignă provocase niveluri ridicate ale hormonului androstendion, care poate duce la apariţia unor atribute masculine.
În anul 2020, o leoaică mai în vârstă, de la grădina zoologică Topeka din Kansas, a început să dezvolte o coamă după ce singurul mascul din grup a murit. Îngrijitorii de la grădina zoologică au declarat la momentul respectiv că părea să fie un „eveniment aleatoriu” care nu avea legătură cu competiția sau evoluția.
- Citiţi în continuare: 10 curiozităţi despre lei, regii junglei, care nu trăiesc în junglă
Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou: