Stephen Phillips a trăit vreme de 25 de ani o poveste de groază, plină de nedreptăţi și suferință, dar și de speranță și eliberare. Bărbatul a fost condamnat la o pedeapsă totală de 40 de ani de închisoare pentru o serie de infracțiuni sexuale pe care nu el le-a comis în realitate.[sursa]
Stephen Phillips s-a născut în anul 1958, în statul american Texas. Era căsătorit cu o femeie pe nume Traci, şi aveau împreună un copil. Stephen avea o viaţă absolut normală. Până când totul s-a transformat într-un coşmar.
Stephen Phillips, acuzat pe nedrept
În anul 1982, bărbatul a fost acuzat de violul unei femei din oraşul Dallas. Probele au fost cel puţin discutabile. S-a făcut o identificare eronată din partea victimei și a altor martori. Asta în ciuda faptului că victima declarase că agresorul avea ochi albaștri și purta o glugă gri, deşi Phillips avea ochii verzi și nu deţinea nicio haină asemănătoare. De asemenea, Phillips a prezentat un alibi pentru locul unde se afla în timpul crimei, confirmat de către soția sa.
Cercetările efectuate și condamnarea care a urmat au fost pline de erori și nereguli grave. Mai mulţi factori au influenţat calitatea şi corectitudinea procesului, încă de la început. Unul dintre factori a fost identificarea eronată a martorilor, care au fost influențați de fotografiile lui Phillips difuzate de anchetatori în mass-media înainte de a fi prezentate acestora. Astfel, oamenilor deja li se întipărise în minte imaginea vinovatului.
Un alt factor a fost lipsa de probe fizice care să îl lege efectiv pe Phillips de crime. Cu toate acestea, acuzaţiile au continuat şi a fost acuzat de un alt viol comis împotriva unei alte femei în aceeaşi perioadă. Un al patrulea factor a fost presiunea pusă asupra lui Phillips pentru a pleda vinovat pentru comiterea altor infracțiuni în vederea evitării unei sentințe pe viață.
Anchetatorii au trecut cu vederea probe esenţiale, care l-ar fi putut incrimina pe adevăratul autor, însă în urma unor erori mai mult sau mai puţin intenţionate, probele nu s-au concretizat.
Astfel, înainte de a începe un al treilea proces, Stephen Phillips a pledat vinovat pentru acuzații care decurgeau din alte cinci incidente în schimbul unei pedepse suplimentare de 10 ani. În total, a fost condamnat la o pedeapsă de 40 de ani de închisoare.
Deși Phillips era nevinovat și de aceste acuzații, având în vedere că primele două procese au dus la condamnări cu pedepse mari, nu a vrut să se confrunte cu alte procese care ar fi putut duce la pedepse care să-l ţină cu câteva decenii mai mult după gratii. Practic, omul se resemnase, îşi acceptase soarta şi era pregătit să-şi ispăşească pedeapsa.
În acest timp, agresiunile sexuale au continuat
Anchetatorii au ignorat și chiar au ascuns dovezi care îl incriminau pe un alt bărbat, pe nume Sidney Alvin Goodyear, ca fiind autorul crimelor pentru care Stephen Phillips a fost condamnat pe nedrept.
Goodyear a fost recunoscut de victime atât în Dallas, cât și în Kansas City, unde au avut loc infracțiuni similare. Un mandat de arestare a fost emis pe numele lui Goodyear în legătură cu infracţiunile din Dallas, dar a fost anulat. Motivele au rămas necunoscute.
Stephen Phillips a petrecut aproape 25 de ani în închisoare, în timp ce adevăratul vinovat a continuat să atace alte femei. Acest lucru trebuia să tragă un semnal de alarmă, însă nimic nu s-a schimbat.
În cele din urma, în anul 2007, testele ADN au arătat că Sidney Alvin Goodyear a fost adevăratul autor pentru care Stephen Phillips a fost condamnat pe nedrept. Goodyear a fost arestat în anul 1984 pentru alte infracțiuni și a fost condamnat la 20 de ani de închisoare. În anul 1985, a fost transferat într-o închisoare din California, unde a primit o altă condamnare de 20 de ani pentru alte 10 agresiuni sexuale și jafuri comise în Los Angeles.
Stephen Phillips a fost eliberat pe cauțiune în anul 2007 și apoi a fost exonerat în anul 2008. După eliberare, a spus că viața nu este atât de diferită pe cât se aștepta și că încearcă să se adapteze la noile tehnologii. Cu toate acestea, s-a adaptat cu greu la noua realitate.
Fosta soţie l-a părăsit, dar i-a cerut bani după ce a fost despăgubit
În urma unui proces civil, Stephen Phillips a primit o compensație de aproximativ 6 milioane de dolari din partea statului Texas pentru timpul petrecut în închisoare pe nedrept. Fosta sa soție, Traci Tucker, care a divorțat de el în anul 1992, a decis că i se cuvine şi ei o parte din aceşti bani. Astfel, femeia l-a dat în judecată pe Stephen pentru a obține o parte din compensația primită de acesta. Femeia a susținut că banii reprezintă salariile pierdute de Phillips în timpul căsătoriei lor și că ar trebui să fie considerați proprietate comună.
În anul 2012, un judecător din Dallas i-a acordat lui Traci Tucker aproximativ 150.000 de dolari, reprezentând jumătate din compensația primită de Phillips pentru anii în care au fost căsătoriți. Phillips a contestat decizia instanţei și, în cele din urmă, a fost anulată. Astfel, fosta soţie nu a primit niciun ban.
Stephen a spus că fosta sa soţie nu merită niciun ban pentru că nu l-a susținut în timp ce era în închisoare, mai ales că aceasta ştia că este nevinovat. Mai mult, femeia l-ar fi îndepărtat de el și pe fiul lor. Cu toate acestea, Traci a declarat că ea și fiul ei au suferit din cauza condamnării greșite a lui Phillips și că i s-ar cuveni o parte din compensație.
Stephen Phillips a declarat că se simte frustrat și dezamăgit de sistemul de justiție, care l-a condamnat pe nedrept și care nu a făcut nimic pentru a îndrepta acea eroare timp de 25 de ani. A mai spus că sistemul are nevoie de reforme urgente pentru a preveni alte astfel cazuri și că îşi doreşte să-i ajute și pe alții care se află în situația lui.
Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou: