De asemenea sau deasemenea? Cum se scrie corect? Aceasta este una dintre greşelile gramaticale frecvente ale românilor. Pentru unii, aceste greşeli sunt extrem de supărătoare, în timp ce alţii nu sunt deloc afectaţi de ele.
Forma corectă: De asemenea
Forma greşită: Deasemenea
Cum este corect: de asemenea sau deasemenea?
Forma corectă este de asemenea, scris dezlegat, care are sensul de tot aşa, în acelaşi fel, deopotrivă etc. Numai dacă locuţiunea este rostită într-un tempo rapid, acest fapt se evidenţiază în scris prin folosirea cratimei: de-asemenea.
De asemenea este o locuțiune adverbială. Aceasta reprezintă un grup de cuvinte care au un înțeles unitar și care, din punct de vedere gramatical, au valoarea unui adverb.
Locuțiunea adverbială de asemenea este folosită deseori drept conector între idei și se desparte prin virgulă de restul enunțului. Ea poate fi localizată:
- La începutul enunțului: De asemenea, voi ține cont de părerile participanților.
- În interiorul enunțului: Vreau să adaug, de asemenea, o scurtă observație.
- La sfârșitul enunțului: Acest lucru este valabil și pentru mine, de asemenea.
Forma greşită, dar utilizată destul de frecvent, este deasemenea. Acest cuvânt nu există în limba română. Cu toate acestea, scrierea legată a acestei locuţiuni adverbiale reprezintă o greșeală ortografică frecventă, probabil cauzată de pronunția rapidă sau de confuzia cu alte adverbe care se scriu legat (deodată, demult, deoparte etc.).
Pe lângă greșeala de a scrie legat această locuțiune adverbială, unele persoane mai folosesc de asemeni. Aceasta este o formă veche, derivată din cuvântul originar latinesc ”assimile”, apărut în limba română în secolul al XVI-lea.
Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou: