Este posibil să sapi o gaură în Pământ şi să ieşi de partea cealaltă a planetei? Ce spune ştiinţa

Noutăţi

Mulţi dintre noi am folosit la un moment dat expresia, mai în glumă, mai în serios, atunci când a venit vorba de săpat o groapă, că dacă mai săpăm mult, vom ajunge în China. Dar cu siguranţă nu ne-am gândit şi dacă ar fi posibil să sapi o gaură în Pământ şi să ieşi pe partea cealaltă a planetei. Să vedem ce spune ştiinţa.

În primul rând, dacă am putea săpa o astfel de gaură din România, am ieşi undeva în sudul Oceanului Pacific şi nicidecum în China. Dar aceasta este doar teoria.

Este un gând captivant care a stârnit imaginația a întregi generații. Cu toate acestea, atunci când ne adâncim în explicațiile științifice, descoperim o realitate complexă și fascinantă care ne arată că această idee măreaţă este mult mai complicată şi dificil de realizat decât pare.

Poţi să sapi o gaură în Pământ, încât să ieşi pe partea cealaltă?

Pământul este compus din mai multe straturi: crusta, mantaua, nucleul exterior și nucleul interior. Crusta, cea deasupra căreia locuim cu toţii (unii locuiesc în interiorul ei), este doar stratul exterior. Aceasta este foarte subțire în comparație cu diametrul total al Pământului, având o grosime medie de aproximativ 30 de kilometri pe uscat și 5-10 kilometri pe ocean, deşi sub lanțurile muntoase poate ajunge până la 100 de kilometri.

sapi o gaură în Pământ

Sub crustă se află mantaua, care are o grosime de aproximativ 2.900 de kilometri și este compusă din roci semisolide. Dincolo de manta, se află nucleul exterior lichid și, în cele din urmă, nucleul interior solid, care are temperaturi și presiuni atât de extreme, încât depășesc capacitățile noastre tehnologice actuale de a rezista.

• CITEŞTE ŞI:  Circul lui Nero s-a aflat în Vaticanul de azi. A fost locul în care a fost ucis Sf. Petru

Chiar dacă luăm în considerare doar crusta și mantaua superioară, cea mai adâncă gaură forată vreodată de oameni este gaura de foraj Kola, din Rusia, care atinge puțin peste 12 kilometri. Asta înseamnă mai puțin de 0,2% din călătoria către centrul Pământului şi mai puţin de 0,1% până pe partea cealaltă a planetei, diametrul Pământului fiind de circa 12.700 de kilometri. Forajul la astfel de adâncimi prezintă provocări tehnice imense, inclusiv temperaturi și presiuni extreme, necesitatea unor materiale de foraj extrem de complexe și dificultatea de a gestiona căldura generată de foraj.

Este interesant faptul că încercările noastre de a valorifica căldura internă a Pământului pentru energie geotermală au oferit informații despre riscurile asociate cu forajul la mare adâncime. De exemplu, un proiect de energie geotermală din Coreea de Sud a fost legat de un cutremur în anul 2017. Proiectul a implicat injectarea de apă în scoarța terestră pentru a crea conducte pentru căldură. Cu toate acestea, acest proces poate activa falii necunoscute și poate provoca cutremure. Acest lucru demonstrează natura imprevizibilă a subsolului Pământului și pericolele potențiale ale forajului la mare adâncime.

Considerații teoretice

Din punct de vedere teoretic, chiar dacă am putea depăși barierele fizice, săparea unei găuri prin Pământ nu ar permite pur și simplu să cazi prin ea și să ieși pe partea cealaltă. Conform legilor gravitației newtoniene, într-o groapă care trece prin centrul Pământului, gravitația s-ar reduce la zero în momentul atingerii nucleului, pentru ca apoi să înceapă să crească din nou.

Aşadar, gravitația te-ar atrage spre centrul Pământului și ai oscila înainte și înapoi în jurul centrului, fără să ajungi niciodată pe partea cealaltă. În plus, căldura intensă din centrul Pământului ar face imposibilă supraviețuirea. Mai mult decât atât, este posibil ca o astfel de groapă să fie instabilă și să se prăbușească.

• CITEŞTE ŞI:  De ce nu există şerpi în Irlanda? Aceasta este singura ţară din Europa unde nu există şerpi

În concluzie, deși ideea de a săpa o gaură în Pământ este fascinantă, ea rămâne în mod categoric de domeniul SF-ului. Structura Pământului, combinată cu provocările tehnice și de mediu, face ca un astfel de proiect să fie imposibil în prezent. Cu toate acestea, eforturile noastre de a înțelege și de a interacționa cu subsolul Pământului, în special în căutarea energiei geotermale, continuă să împingă limitele științei și ingineriei.


Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Pe aceeaşi temă

CE MAI CITESC ALŢII

epavă ascunsă în adâncurile mării

O epavă ascunsă în adâncurile mării timp de 3.000 de ani este cea mai...

0
O epavă ascunsă în adâncurile mării, veche de peste 3.000 de ani, cu încărcătura intactă, a fost descoperită în largul coastei de nord a...
marele jaf de la muzeul brukenthal

Marele jaf de la Muzeul Brukenthal din Sibiu. Ce s-a întâmplat cu tablourile şi...

0
Marele jaf de la Muzeul Brukenthal a rămas ca o pată neagră pe imaginea autorităţilor acelor vremuri, deşi Securitatea avea informatori pe urmele tuturor...
roxelana

Roxelana, sclava care a condus Imperiul Otoman, după căsătoria cu Suleiman Magnificul

0
Roxelana, pe numele său Alexandra Anastasia Lisowska, cunoscută sub titlul turcesc de Haseki Hürrem Sultan, a fost concubina, apoi soția sultanului Suleiman Magnificul. Hürrem...

Articole recomandate

Articole recomandate

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide
Share via