O planetă neobişnuită, care pluteşte liber, fără a orbita o stea şi care este de circa 10 ori mai mare decât Pământul, a fost descoperită recent de NASA.
Telescopul de „vânătoare de planete” al NASA, Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS), a descoperit prima planetă care plutește liber, fără a orbita o stea. Este un obiect terestru, probabil mai mare decât Pământul, dar nu cu foarte mult. Acest obiect cosmic a fost descoperit în cadrul analizei a peste 1,3 milioane de curbe de lumină colectate de observatorul spațial de-a lungul anilor în care a stat pe orbită.
Planetele solitare, numite şi „planete năzdrăvane” au unul dintre cele mai interesante nume din astronomie. În plus, ele sunt interesante pentru că se așteaptă ca numărul lor să fie mai mare decât al planetelor obișnuite legate de stele – dar unde sunt toate mai exact? A fost descoperit doar un număr relativ mic de candidate. Motivul este că sunt extrem de greu de găsit.[sursa]
O planetă fără stea, de 10 ori mai mare decât Pământul
Aceste lumi sunt reci și mici și, din acest motiv, ele se pierd în fundal. Având în vedere că sunt foarte greu de observat direct, cea mai bună abordare este utilizarea unei tehnici numite microlensing.
Astronomii așteaptă ca o planetă să treacă prin fața unei stele din fundal. Gravitația planetei va deforma spațiu-timpul un pic ca o lentilă, astfel încât lumina stelei va fi ușor amplificată. Și asta este ceea ce s-a întâmplat în acest caz, documentat într-o lucrare care nu a fost încă supusă revizuirii colegiale (peer review).
Steaua în cauză se numește TIC-107150013. Este mult mai mare decât Soarele, având o rază de aproape 13 ori mai mare decât cea a stelei noastre. Este situată la peste 10.400 de ani lumină distanță faţă de Pământ. Ei au observat un eveniment de microlensing care a durat 107 minute.
Dacă planeta care plutește liber se află la o distanță de 8.500 de ani-lumină față de Pământ, ei estimează că planeta are o masă de până la de 10 ori mai mare decât Pământul. Dacă se află la mai puțin de 3.200 de ani lumină, atunci obiectul are aproximativ aceeași masă ca și planeta noastră.
Lucrarea a fost condusă de Michelle Kunimoto și William DeRocco, de la institutul MIT și, respectiv, de la Universitatea din California, Santa Cruz. Aceștia susțin că TESS are capacitatea de a cerceta o gamă de mase de planete care plutesc liber și care nu pot fi observate de alte instrumente – nici măcar de telescopul Nancy G. Roman, care se așteaptă să găsească sute de planete care plutesc liber.
Această posibilă observație este, de asemenea, doar vârful icebergului pentru TESS. Cercetătorii se așteaptă să poată investiga de 100 de ori mai multe astfel de observații, ceea ce va fi un ajutor masiv pentru a înțelege mai bine cum au apărut aceste lumi fără stele. Este posibil ca unele dintre ele să fi fost alungate din sistemul lor inițial prin interacțiuni gravitaționale. Altele, cele mai masive, cum ar fi JUMBO, s-ar putea să se fi format pur și simplu printre stele.
Lucrarea în care se discută această descoperire a fost trimisă la Monthly Notices of the Royal Astronomical Society și, în timp ce așteaptă să fie evaluată colegial, poate fi citită în jurnalul ArXiv.
Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou: