În urmă cu peste 2.600 de ani, mai exact în data de 10 august 612 î.Hr., vechea metropolă Ninive s-a prăbuşit. Un text istoriografic antic, din vechiul Babilon, denumit „ABC 3”, consemnează data de 10 august 612 î.Hr. ca dată a acestui eveniment dramatic. La acea vreme, Ninive era cel mai mare oraș din lume și capitala Asiriei. Totul s-a sfârșit brusc atunci când Nabopolassar, regele caldeean al Babilonului și un personaj central în căderea Imperiului Neo-Asirian, a asediat Ninive. Acest lucru a marcat ceea ce istoricii cunosc ca fiind unul dintre cele mai șocante evenimente din istoria antică: Prima cădere a Ninive. Cea de-a doua „cădere” a Ninive a avut loc în anul 2015, atunci când au avut loc mai multe distrugeri din partea organizaţiei ISIS.
Mesopotamia antică este considerată „Leagănul civilizaţiei”, dezvoltându-se pe teritoriul ocupat în prezent de Irakul modern, Kuweit, estul Siriei, sud-estul Turciei și zonele situate de-a lungul granițelor turco-siriene și iraniano-irakiene. În anul 1839, francezul Paul-Émile Botta a excavat o serie de movile în deșertul irakian, care au dus la incredibila descoperire a Ninive, vastul oraș antic asirian din Mesopotamia Superioară, situat la periferia orașului Mosul din nordul Irakului de astăzi.
Această descoperire în Europa de la mijlocul secolului al XIX-lea a fost cu adevărat uimitoare, deoarece a însemnat că cel puțin unul dintre orașele și culturile antice menționate în Biblie a existat cu adevărat. Acest lucru a dat Bibliei un suflu de stimă regăsit într-o perioadă în care oamenii de știință cereau testarea empirică a afirmațiilor supranaturale, înlocuind miturile uzate de timp cu logica și rațiunea. Descoperirea orașului antic Ninive a schimbat totul.
Ninive: Un oraș regal invidiat de departe și de pretutindeni
Ninive a fost una dintre cele mai mari și mai vechi orașe din lume, cu o istorie de peste 3.000 de ani. Orașul a fost fondat în jurul anului 3000 î.Hr. și a fost locuit continuu până în secolul al VII-lea î.Hr. Orașul a fost centrul politic, economic, religios și cultural al Asiriei, unul dintre cele mai puternice imperii din Orientul Apropiat.
Ninive a fost reședința regilor asirieni, care au construit palate somptuoase, temple impunătoare, grădini suspendate și ziduri masive. Palatul lui Sanherib, cel mai faimos dintre ele, avea peste 200 de camere, decorate cu reliefuri și picturi care ilustrau scene de război, vânătoare și ceremonii. Biblioteca lui Assurbanipal, ultimul mare rege asirian, conținea peste 30.000 de tăblițe de lut cu scrieri cuneiforme, care cuprindeau texte literare, istorice, religioase, juridice și științifice.
Ninive a fost un oraș cosmopolit și multicultural, care a adăpostit o populație diversă de asirieni, babilonieni, arameeni, egipteni, persani și alții. Orașul a fost un centru de comerț și schimb cultural, care a atras negustori și ambasadori din toate colțurile lumii cunoscute. Orașul a fost un loc de învățătură și artă, care a produs scriitori, poeți, savanți și artiști renumiți.
Prima cădere a oraşului Ninive
Imperiul asirian a început să devină instabil după moartea regelui Assurbanipal, din anul 631 î.Hr., când babilonienii au pus capăt independenței lor. În jurul anului 627 î.Hr., generalul babilonian Nabopolassar i-a învins pe asirieni într-o bătălie desfăşurată în apropierea Babilonului și a devenit rege, marcând începutul Imperiului Babilonian, care a durat până când Ninive a fost capturată de împăratul persan Cirus cel Mare, în octombrie 539 î.Hr.
Deși a eliberat Babilonia, Nabopolassar a vrut să distrugă și capitalele sale, inclusiv centrul religios de la Aššur, primul oraș asirian, precum și centrul administrativ de la Ninive. Pentru a împiedica acest lucru, fapt care ar fi provocat o schimbare majoră de putere în Orientul Apropiat, egiptenii au oferit sprijin militar Asiriei.
Cronica Căderii oraşului Ninive spune că, în data de 25 iulie 616 î.Hr., Nabopolassar a învins o forță asiriană pe malurile Eufratului, la sud de Harran. Cu toate acestea, la scurt timp după aceea s-a retras când o armată egipteană s-a apropiat de forțele sale. Până la sfârșitul anului următor, mezii, o federație tribală care trăia pe teritoriul Iranului modern, au profitat de moment, în mijlocul tuturor tulburărilor, și au preluat controlul asupra oraşului Ninive.
Nabopolassar a semnat cu tact un tratat cu regele medesc Umakištar (Cyaxares). Se spune că prințul moștenitor babilonian Nabû-kudurru-usur (Nabucodonosor) s-ar fi căsătorit cu Amytis, despre care mulți istorici susțin că ar fi fost fiica fiului lui Astyages, fiul lui Cyaxares. Armata mixtă medo-babiloniană a invadat Ninive în mai 612 î.Hr. orașul a căzut în cele din urmă în iulie.
Potrivit unui articol publicat de Livius după sinuciderea regelui Sin-šar-iškun, „jefuirea Ninive a continuat până la 10 august, când medii au plecat în cele din urmă acasă” și că prăbuşirea oraşului Ninive „a șocat lumea antică”. Din îndepărtata Grecie, poetul Phocylides din Milet a relatat despre distrugerea acestui oraș antic.
2015: A „doua” cădere a oraşului Ninive prin distrugerea de către ISIS
În timp ce Ninive a căzut pentru prima dată în urmă cu peste 2.500 de ani, distrugerea orașului antic a continuat în 2015, când un neprețuit taur asirian înaripat a fost demolat în situl din Ninive. Un articol publicat în The Guardian în care se discuta despre distrugerea patrimoniului cultural din Irak de către gruparea militantă Stat Islamic (ISIS) a descris distrugerea ca fiind o „crimă de război”. În același timp, organizația teroristă a încercat să atragă un public simpatizant pentru a obține noi recruți în țara lor natală, provocând în același timp reacții în Occident.
O înregistrare video din anul 2015 a Aljazeera arată distrugerea mai multor artefacte din secolul al VII-lea din Ninive la 26 februarie 2015, când ISIS a distrus public Muzeul din Mosul. Multe alte artefacte au fost furate și puse în vânzare pe piețele străine. Cu toate acestea, în anul 2019, BBC a anunțat că, de când trupele irakiene au recucerit Mosul, în anul 2017, o parte a Muzeului Mosul a fost restaurată și redeschisă pentru a expune artă contemporană, în timp ce restul muzeului rămâne închis „pentru a proteja ceea ce a mai rămas”, a declarat directorul muzeului. Dacă prima Cădere a oraşului Ninive a fost incredibilă, cea de-a doua a fost atât tragică, cât și tulburătoare.
Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou: