Neanderthalienii prindeau și găteau crabi în urmă cu 90.000 de ani

Noutăţi

Ce feluri de alimente ar fi fost servite la un bufet din perioada paleolitică pentru neanderthalieni? Fructe, plante și nuci, cu siguranță, dar foștii locuitori din Gruta de Figueira Brava din Portugalia s-ar fi așteptat, de asemenea, la multe fructe de mare, în special crab brun (Cancer pagurus). Iar un studiu arată că neanderthalienii prindeau și găteau crabi în urmă cu zeci de mii de ani.

„Neanderthalienii din Gruta de Figueira Brava mâncau o mulțime de alte resurse marine, cum ar fi lapiezuri, midii, scoici, pești, dar și alte animale terestre, cum ar fi cerbi, capre, bouri și broaște țestoase.”, a declarat arheologul Mariana Nabais de la Institutul Catalan de Paleoecologie Umană și Evoluție Socială.

Nabais este specializată în zooarheologie, sau studiul rămășițelor de animale care sunt găsite în siturile arheologice. Ea este autorul principal al unui studiu publicat în revista Frontiers in Environmental Archaeology, care prezintă dovezi că Nednderthalienii găteau și mâncau crabi în urmă cu 90.000 de ani.[sursa]

Neanderthalienii prindeau și găteau crabi
Descoperirile arheologice arată că neanderthalienii prindeau și găteau crabi în urmă cu zeci de mii de ani

Neanderthalienii prindeau și găteau crabi în urmă cu 90.000 de ani

Mariana Nabais și echipa sa au studiat depozitele de unelte de piatră, scoici și oase descoperite la Figueira Brava, la sud de capitala Lisabona. Deși au găsit o mare varietate de crustacee în depozite, rămășițele de crab brun au fost cele mai frecvente în depozite. Potrivit echipei, este posibil ca neanderthalienii să fi folosit bazinele cu maree joasă în timpul verii pentru a vâna crustaceele.[sursa]

• CITEŞTE ŞI:  Mauro Prosperi, sportivul care a rătăcit prin deşert vreme de 10 zile, fără mâncare şi apă

Majoritatea crabilor erau adulți, ceea ce ar produce câteva sute de grame de carne. „Am fost foarte surprinsă de cantitatea neașteptat de mare de rămășițe de crabi și de dimensiunea lor mare, asemănătoare cu cei pe care îi mâncăm astăzi.”, spune Nabais.

Echipa a analizat modelele de deteriorare de pe carapacele și ghearele crabilor și nu a găsit urme de rozătoare sau dovezi că păsările ar fi spart carapacele. Atunci când au căutat semne de măcelărie și urme de lovire de la unelte, au găsit modele de fracturi în carapace care indică faptul că acestea au fost sparte intenționat pentru a avea acces la carne.

Au fost găsite urme de ardere pe aproximativ 8% dintre carapacele de crab, ceea ce indică faptul că neanderthalienii frigeau crabii pe lângă faptul că îi vânau. Comparând arsurile negre de pe cochilii cu studiile efectuate pe alte moluște, s-a constatat că crabii au fost încălziți la o temperatură cuprinsă între 300 și 500 de grade Celsius, o temperatură tipică pentru gătit.

„Rezultatele noastre adaugă un cui în plus la sicriul noțiunii învechite că oamenii de Neanderthal erau locuitori primitivi ai peșterilor care abia reușeau să trăiască din carcasele de vânat mare.”, a declarat Nabais.

Potrivit lui Nabais, este imposibil de știut în prezent de ce neanderthalienii au ales să vâneze crabi bruni sau dacă acordau vreo semnificație mâncării lor, dar consumul acestora ar fi adus beneficii nutriționale suplimentare. Acest studiu s-a limitat la date observaționale și nu experimentale, însă un alt studiu la care Nabais a fost coautor a fost trimis spre publicare și a validat concluziile făcute în această lucrare.

• CITEŞTE ŞI:  J. Edgar Hoover, omul care a condus FBI timp de jumătate de secol

„Originea și destinul neanderthalienilor rămâne una dintre întrebările cheie de cercetare abordate de paleoantropologie și arheologia paleolitică. Cercetările noastre avansează cunoștințele noastre despre neanderthalieni, în special în ceea ce privește pe cei care au trăit în sudul Europei.”, a mai declarat Mariana Nabais.


Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Pe aceeaşi temă

CE MAI CITESC ALŢII

satelit din lemn

Primul satelit din lemn din lume va fi lansat de Japonia: „Sateliții care reintră...

0
Oamenii de știință japonezi au creat una dintre cele mai neobișnuite nave spațiale din lume: un mic satelit din lemn, pe care vor să-l...
cea mai bogată ţară

Care este cea mai bogată ţară din lume?

0
Ştim că banii fac Pământul să se învârtă, dar care este cea mai bogată ţară din lume? Există mai multe moduri de a măsura bogăția...
Soarele artificial kstar coreea de sud

„Soarele artificial” sud-coreean a atins o temperatură de 7 ori mai mare decât cea...

0
Pentru prima dată în istorie, reactorul de fuziune KSTAR (Korea Superconducting Tokamak Advanced Research (KSTAR), numit uneori şi "soarele artificial" al Institutului Coreean pentru...

Articole recomandate

Articole recomandate

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide
Share via