Momentul bizar în care Antarctica a fost zguduită de un val de căldură record cu 40°C peste medie

Noutăţi

Temperaturile de -9,4°C pot părea răcoroase, dar este nivelul până la care s-a produs cel mai mare salt de temperatură peste media sezonieră înregistrat vreodată oriunde în lume. Acesta a fost momentul în care Antarctica a fost zguduită de un val de căldură record.

În martie 2022, Antarctica a fost zguduită de un val de căldură extraordinar, în urma căruia temperaturile au crescut cu până la 40°C peste media sezonieră. Acest eveniment, care a reprezentat cel mai mare salt peste temperatura medie sezonieră înregistrat vreodată, poate părea o anomalie ciudată, dar este posibil să fie un semn a ceea ce va urma pentru planeta Pământ.

Valul de căldură a fost înregistrat la stația de cercetare Concordia-Dome C din adâncul Antarcticii de Est pe 18 martie 2022, dar cifrele au fost dezvăluite într-un studiu la începutul acestui an.

Temperatura medie anuală în Concordia este de aproximativ -55°C, deși variază în funcție de anotimpuri între -30°C vara și până la -80°C iarna. Martie este o lună de tranziție către iarna antarctică, cu temperaturi medii zilnice care se situează în general în jurul valorii de -50°C.[sursa]

Antarctica a fost zguduită de un val de căldură
Antarctica a fost zguduită de un val de căldură neobişnuită, cauzând o diferenţă uriaşă de temperatură

Antarctica a fost zguduită de un val de căldură extremă

În acea zi de sfârșit de vară din martie 2022, stația îndepărtată a înregistrat un record istoric de temperatură de -9,4°C, cu aproximativ 40°C mai mare decât media sezonieră.

Amploarea valului de căldură a fost, de asemenea, vastă. Cercetătorii au estimat că o suprafață de 3,3 milioane de kilometri pătrați din Antarctica de Est a depășit recordurile anterioare de temperatură lunară din martie 2022.

• CITEŞTE ŞI:  Oraşe fondate de către Alexandru cel Mare. Câte oraşe a fondat şi câte mai există în prezent?

Căldura relativ plăcută a condus la o cantitate semnificativă de topire a gheții în jurul Antarcticii. Zonele de coastă au asistat la o topire generalizată a suprafeței, ceea ce a contribuit la înregistrarea unui nivel scăzut record al suprafeţei de gheaţă. Este posibil să fi fost chiar ultima picătură care a dus la prăbușirea istorică a platformei de gheață Conger din data de 15 martie 2022.

Căldura a fost adusă în Antarctica din cauza unei activități feroce a ciclonului tropical din Oceanul Indian, care a aruncat o încărcătură de aer relativ cald și umed în interiorul Antarcticei. De asemenea, o intruziune a unui râu atmosferic (un coridor lung şi îngust de transport al vaporilor de apă) a acoperit platoul Antarcticii de Est cu un strat gros de nori, capturând căldura în atmosfera inferioară.

Potrivit cercetătorilor, această anomalie șocantă a temperaturii ridicate este inseparabilă de schimbările mai ample cu care se confruntă clima planetei noastre. Valul de căldură din Antarctica din martie 2022 ar fi considerat în mod obișnuit un „eveniment care are loc o dată la 100 de ani”, dar oamenii de știință avertizează că schimbările climatice vor face ca acesta să nu fie doar un eveniment singular.

În prezent, zona arctică de pe cealaltă parte a planetei este cea mai afectată de schimbările climatice, temperaturile medii crescând de patru ori mai repede decât media globală. Anterior, se credea că Antarctica era mai puțin vulnerabilă la schimbările climatice decât majoritatea regiunilor lumii, în special decât Arctica, dar aceste ultime descoperiri arată clar că „gigantul adormit” din emisfera sudică începe să resimtă efectele.

„Pe tot globul, temperaturile extreme și fenomenele meteorologice depășesc recordurile cu mult – iar acest eveniment arată că Antarctica nu este imună la această tendință emergentă.”, a declarat într-un comunicat Dr. Tom Bracegirdle, coautor al studiului și lider științific adjunct al echipei Atmosphere, Ice, and Climate din cadrul British Antarctic Survey.

„Evenimentele extreme sunt un aspect cheie pentru a înțelege cum vor răspunde sistemele Pământului și locurile înghețate la încălzirea globală și în ce interval de timp. Este esențial să ne îmbunătățim înțelegerea modului în care schimbările climatice vor influența gravitatea și frecvența evenimentelor extreme din Antarctica.”, a mai arătat dr. Bracegirdle.


Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Pe aceeaşi temă

CE MAI CITESC ALŢII

papa alexandru vi

Papa Alexandru al VI-lea şi viaţa sa scandaloasă

3
Papa Alexandru al VI-lea este numele sub care a devenit Papă al Bisericii Catolice Roderic Borja, descendent al unei familii nobiliare catalane atestată din...
familia borgia

Familia Borgia: ascensiunea și prăbușirea uneia dintre cele mai puternice familii ale Renaşterii

0
Familia Borgia este cea mai infamă familie din Italia Renascentistă, iar istoria ei se învârte în jurul a patru persoane cheie: Papa Calixtus al...
originea cometelor de unde vin cometele

Originea cometelor. De unde vin cometele şi de ce sunt aceste corpuri îngheţate, ajungând...

0
Cu siguranţă, fiecare dintre noi a auzit de comete, asteroizi şi alte corpuri cereşti care bântuie nestingherite prin Univers. Unii dintre cei pasionaţi le...

Articole recomandate

Articole recomandate

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide
Share via