Locul înfiorător de lângă cetatea Deva, în care condamnații la moarte erau aruncați de pe stânci

Noutăţi

Sub Cetatea Deva, o fortăreață medievală impozantă din judeţul Hunedoara, se află un loc numit „La Sfinți”, învăluit în mister și legende sumbre. Conform tradiției locale, această zonă ar fi fost locul unde condamnații la moarte erau aruncați de pe stânci, suferind o moarte tragică și violentă.

O potecă ascunsă, desprinsă din drumul spre cetate, duce spre platoul „La Sfinți”, marcat de o cruce improvizată din crengi. Aici, în trecut, se aflau statuete din piatră, probabil ale unor arhangheli, care au fost distruse sau aruncate de pe stânci de-a lungul timpului.

Cetatea Deva ascunde un secret întunecat

Un foișor construit la începutul secolului XX pentru a proteja statuile a dispărut și el, lăsând în urmă doar zidurile groase de piatră care înconjoară platoul. De sub ziduri, se deschide o prăpastie adâncă de zeci de metri, oferind o imagine tulburătoare a destinului tragic al celor condamnați.

cetatea deva
Cetatea Deva are o poveste întunecată

În trecut, platoul avea o însemnătate mai profundă. Aflat sub fortăreață, a fost, potrivit unor poveşti duse mai departe de localnici, locul din care cei osândiți la moarte erau executați, fiind împinși în gol, de pe stânci. În memoria lor, în trecut, au fost ridicate statuetele de piatră, care însă au avut și ele o soartă asemănătoare condamnaților, fiind distruse ori împinse de pe stânci.

deva statui sfinti
„La sfinți”, fotografie realizată la începutul secolului XX

„Într-o zi fură executaţi 20. Duşi în dosul cetăţii, lângă drumul duce spre Dobra, unul câte unul trebuiră să îngenuncheze în faţa puţului săpat pentru aceasta, însoţit doar de un Tatăl nostru al preoţilor, să-şi plece paloşului capul. Capul tăiat se rostogolea de la sine, trupul i-l împingea călăul în şanţ, unde au fost apoi acoperiţi. În ziua următoare fură duşi alţi 14, decapitaţi şi îngropaţi în acelaşi chip, aproape de cei dinainte”, arătau documentele citate de istoricul David Prodan.[sursa]

• CITEŞTE ŞI:  Irod cel Mare, regele care a poruncit uciderea tuturor pruncilor sub 2 ani din Betleem

Legendele spun că sufletele celor aruncați de pe stânci bântuie locul, plângându-și soarta amară.

O atmosferă lugubră persistă și astăzi, sporită de liniștea apăsătoare a pădurii și panorama orașului Deva care se întinde la poalele cetății.

Deși dovezile concrete sunt limitate, „La Sfinți” rămâne un loc cu o istorie tulburătoare, un simbol al cruzimii și al pedepselor severe din Evul Mediu. Astăzi, platoul servește ca o reamintire a fragilității vieții și a importanței justiției și compasiunii.


Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Pe aceeaşi temă

CE MAI CITESC ALŢII

câinele de tufiş

Câinele de tufiş: o combinaţie între urs, vulpe şi bursuc, un canid interesant din...

0
Câinele de tufiș (Speothos venaticus) este un canid enigmatic originar din America de Sud. Acest animal fascinant se remarcă prin aspectul său unic, comportamentul...
egiptul antic curiozităţi

25 de curiozităţi despre Egiptul Antic, una dintre cele mai fascinante civilizaţii ale istoriei

0
Egiptul Antic, o civilizație enigmatică și fascinantă care a înflorit de-a lungul malurilor Nilului cu mii de ani în urmă, continuă să captiveze imaginația...
eclipsă l-a salvat pe Cristofor Columb

Cum o eclipsă l-a salvat pe Cristofor Columb și pe echipajul său de la...

0
Uneori este, într-adevăr, ziua ta norocoasă, iar pentru Cristofor Columb acea zi a venit pe 29 februarie 1504. Pe lângă faptul că a fost...

Articole recomandate

Articole recomandate

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide
Share via