Jabuticaba, copacul ale cărui roade cresc direct pe trunchi

Noutăţi

Copacul Jabuticaba este cu adevărat special.

Întrucât suntem obişnuiţi ca pomii fructiferi să producă roadele pe crengi, am putea considerea drept bizar un copac ale cărui fructe cresc pe trunchi.

Jabuticaba este cunoscut sub numele de copacul brazilian cu struguri.[detalii]

copacul jabuticaba

Este originar din America de Sud, şi creşte în special Brazilia, Argentina, Paraguay şi Bolivia.

Fructele sale suculente, de culoare violet, pot fi culese şi mâncate direct din copac.

Ele pot fi consumate atât în stare proaspătă cât şi folosite pentru gemuri şi băuturi (suc sau vin).

Detalii despre copacul Jabuticaba

Copacul creşte foarte lent iar florile sale cresc direct pe trunchi (cauliflor).

În mod normal, înfloreşte şi fructifică o dată sau de două ori pe an.

Dar, dacă are umiditate abundentă, înfloreşte în mod frecvent şi fructele proaspete pot fi disponibile pe tot parcursul anului.

Fructele au un diametru de 3-4 cm, cu una sau mai multe seminţe (dar nu mai mult de patru).

Acestea cresc direct pe trunchiul principal şi pe ramurile princpale, dând un aspect cu totul special arborelui.

Pielea fructului este groasă, violetă sau verzuie, astringentă şi acoperă o pulpă dulce, albă sau rozacee, gelatinoasă.

Jabuticaba este un copac ciudat, dar cu efecte benefice pentru sănătate

Fructele, foarte frecvente pe pieţele din Brazilia, în cea mai mare parte sunt consumate proaspete.

Popularitatea lor poate fi comparată cu cea a strugurilor.

Cu toate acestea, din cauza termenului scurt de valabilitate (sunt fără acid şi fermentează deja după 3 sau 4 zile după recoltare), fructele sunt adesea folosite pentru gemuri şi tarte.

• CITEŞTE ŞI:  Iakov Djugașvili, fiul cel mare al lui Stalin şi povestea sa impresionantă

Având în vedere uşurinţa cu care fermentează, fructele sunt folosite pentru producerea de vinuri şi băuturi spirtoase.

Acesta este, de fapt, motivul pentru care nu sunt distribuite pe scară largă, ele se consumă cu precădere în zonele de cultivare.

Din fructe au fost izolate diferite substanţe printre care antioxidanţi puternici, compuşi antiinflamatorii şi anticancer.

În mod tradiţional, din coaja uscată a fructului se prepară un decoct astringent, utilizat în anumite afecţiuni precum hemoptizie, diaree, astm, şi pentru gargară în caz de amigdalită.

Vizionaţi mai jos un material video despre copacul Jabuticaba


Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Pe aceeaşi temă

CE MAI CITESC ALŢII

alexandru macedonski

Alexandru Macedonski, ruinat după ce l-a insultat pe Eminescu

0
Alexandru Macedonski s-a născut în data de 14 martie 1854, în Craiova, Ţara Românească. A fost poet, prozator, dramaturg și publicist, supranumit "poetul rondelurilor",...

De ce nu poţi să fierbi un ou în vârful muntelui Everest. Nu există...

0
Poți face ouă fierte moi sau tari cam peste tot pe planetă, dar nu le poți face în cel mai înalt punct de pe...
andrea bocelli

Andrea Bocelli: orb de la 12 ani, după ce mama sa a refuzat să-l...

0
Andrea Bocelli s-a născut pe 22 septembrie 1958, în comuna Lajatico din provincia Pisa-Toscana, Italia, într-o familie de fermieri. A venit pe lume cu...

Articole recomandate

Articole recomandate

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide
Share via