10 curiozităţi despre Ginghis Han, cel mai mare cuceritor din istorie

Noutăţi

Ginghis Han a fost unul dintre cei mai mari cuceritori din toate timpurile, punând bazele Imperiului Mongol şi cucerind o mare parte din Asia.

Ginghis Han s-a născut pe malul râului Onon, în anul 1162 și se crede că moartea sa a avut loc la 18 august 1227, deși detaliile rămân neconfirmate.

A fost fondatorul Imperiului Mongol, care a devenit al doilea cel mai mare imperiu din istorie ca întindere geografică, după Imperiul Britanic.

La baza succesului său s-a aflat modul unic în care acesta a organizat eforturile de război și a administrat noile cuceriri.[History.com]

ginghis han

10 lucruri interesante despre Ginghis Han

#1. A avut o copilărie dificilă

Chiar de la începutul vieții sale, Ginghis Han s-a confruntat cu multe provocări dificile. S-a născut într-o familie nobilă, dar nu foarte puternică, și a fost fiul lui Yesugei, șeful tribului Khamag Mongol, și al soției sale, Hoelun.

Tatăl său a fost otrăvit și ucis pe când avea doar nouă ani. În acel moment greu, tribul său l-a părăsit și a trebuit să-și ajute mama pentru creșterea celorlalți șapte fraţi, fără niciun sprijin.

Și-a petrecut copilăria vânând pentru a supraviețui și există unele scrieri despre faptul că și-a ucis propriul frate într-o ceartă pentru mâncare. Aşadar, a fost nevoit să învețe supraviețuirea în sălbăticie și arta războiului dintr-o vârstă fragedă.

Istoricii și legendele ne spun că Ginghis Han a îndurat multe greutăți, inclusiv sclavia. După ce a ajuns la putere, a început să formeze alianțe cu alte triburi și să-și construiască imperiul cu mare atenţie.

Până în anul 1206 se impusese ca un lider capabil, iar planurile sale şi-au urmat cursul chiar și după moartea sa.

#2. Ginghis Han era un tactician genial

Ginghis Han a fost un tactician extrem de abil, iar domnia și acțiunile sale militare au fost abordate în mod pragmatic. Una dintre cele mai notabile caracteristici ale tacticii lui Ginghis Han a fost mobilitatea. A înțeles importanța de a fi mobil și rapid în mișcare într-o lume în care forțele de cavalerie puteau călători mari distanțe într-un timp relativ scurt. Mongolii foloseau caii pentru a se deplasa rapid și pentru a ataca inamicii cu surprindere.

Armata sa a folosit rețele de spionaj pentru a detecta și a îndepărta orice amenințări la adresa guvernării sale. Astfel, a dat o mare importanță colectării de informații despre inamicii săi. Folosind aceste informaţii, putea planifica atacuri cu precizie.

Istoricii și analiștii militari subliniază faptul că succesul de care s-au bucurat hoardele mongole în timpul domniei sale se datorează în special organizării flexibile de care dădea dovadă armata. Fiind un comandant flexibil, Ginghis Han și-a adaptat tactica în funcţie de inamic și de condițiile de teren. Aceste lucruri i-au permis să se adapteze la diferite situații de luptă și să exploateze punctele slabe ale inamicilor săi.

• CITEŞTE ŞI:  Ochiul din Sahara: structura misterioasă care se "uită" la cer şi originea sa controversată

Mai exact, înainte de Ginghis Han mongolii luptau în formații mici. Ulterior, alegerea Marelui han a dus la formarea unui stat major permanent care coordona mișcările trupelor și alegerea tuturor ofițerilor în funcție de merite și loialitatea arătată.

300px Mongol Empire map
Imperiul Mongol sub comanda lui Ginghis Han

#3. Oscila între diplomaţie şi brutalitate

Se spune că Ginghis Han a dat întotdeauna adversarilor săi posibilitatea de a se preda. Făcea acest lucru pentru a evita, în primul rând, pierderile de vieți omenești din cadrul armatei sale.

Cu toate acestea, în cazul în care inamicii ezitau sau chiar încercau să-l sfideze, răspunsul lui Ginghis Han era nemilos. Obişnuia să ordone chiar și executarea tuturor locuitorilor din anumite orașe.

Un exemplu cât se poate de clar în acest sens a fost atunci când Imperiul Khwarezmid nu a fost de acord cu termenii propuși de mongoli. Mai mult, aceştia au făcut greşeala de a încălca un tratat.

Inițial, Ginghis a oferit un acord comercial, dar emisarii săi au fost uciși. Ca răzbunare, Hanul și-a mobilizat armata cu un singur scop: distrugerea Imperiului cu orice preț.

Ginghis Han a înțeles că diplomația și brutalitatea puteau fi instrumente complementare în eforturile sale de expansiune. El a folosit diplomația acolo unde putea să-și atingă obiectivele fără lupte sângeroase, dar nu a ezitat să aplice brutalitatea acolo unde credea că este necesară pentru a-și menține controlul sau pentru a învinge inamicii puternici.

#4. Responsabil pentru circa 40 de milioane de morţi

Practic, este imposibil pentru istorici să estimeze numărul de decese pentru care a fost responsabil Ginghis Han. Astfel, trebuie să subliniem faptul că estimările legate de numărul de victime rezultate în timpul expansiunii Imperiului Mongol sunt în general incerte și variază în funcție de sursele istorice și metodele de calcul.

Cu toate acestea, unii cercetători susțin că numărul se ridică la aproximativ 40 de milioane de oameni. Multe dintre aceste decese au avut loc în timpul războiului cu Imperiul Khwarezmian.

Statisticienii susțin că acest număr de morți ar fi putut reduce populația lumii cu aproape 11% la acea vreme.

În ciuda marilor sale contribuții ca lider politic, trebuie mereu să ne raportăm și la pierderile de vieți omenești de care este responsabil.

#5. Toleranţa religioasă

Se ştie că religia a avut un rol important încă din cele mai vechi timpuri în crearea marilor imperii.

Totuşi, toleranţa religioasă de care a dat dovadă Ginghis Han reprezintă un fapt uimitor, care îl scoate în evidență față de mulți alți conducători contemporani cu el.

• CITEŞTE ŞI:  Sun Tzu, generalul chinez care a scris "Arta Războiului"

Mulți dintre ceilalți conducători au menținut o părtinire religioasă strictă, dar acest lucru nu a fost adevărat pentru Ginghis Khan.

El a acordat libertatea religioasă în toate teritoriile sale și, la nivel personal, se spune că Marele Han era foarte spiritual.

Se spune că Ginghis Han se ruga întotdeauna în cortul său înainte de campaniile importante. Mai mult, avea întâlniri cu liderii diferitelor religii pentru a discuta interesul comun al regatelor și credințelor lor.

Se credea că toleranța sa este motivată politic, deoarece astfel reducea riscul unor rebeliuni în teritoriile sale.

#6. Unii dintre generalii săi i-au fost duşmani de moarte în trecut

Se spune că Ginghis Han a fost capabil să identifice orice om talentat sau care avea experiența necesară pentru a deveni unul dintre ofițerii săi.

Din generație în generație s-a transmis o poveste fascinantă despre unul dintre dușmanii săi care a încercat să-l omoare pe Marele Han într-o bătălie, dar care ratase.

La sfârșitul bătăliei, hanul s-a adresat trupelor inamice, din tribul Taijutsu, și a întrebat cine a încercat să-l omoare.

Un bărbat s-a ridicat și a recunoscut atacul. Se aştepta să fie executat brutal. În schimb, Ginghis Han i-a oferit acelui soldat rangul de ofițer în armata sa.

Istoricii subliniază și faptul că de-a lungul carierei sale, Ginghis și-a iertat unii dintre inamici.

Aceștia au fost încorporați în armata sa și au ajuns membrii ai statului său major sau chiar în cercul său de apropiați. Cruţarea vieţii acestora, le-a câştigat loialitatea pentru totdeauna.

Această capacitate de a recunoaște talentul a fost foarte utilă în timpul luptelor cu China. Marele Han accepta dezertori, mai ales dacă aceștia erau specializați în ingineria mașinilor de război.

#7. Nu se ştie cum arăta

Deşi există numeroase statui şi tablouri care îl înfăţişează pe Marele Han, adevărul este că nimeni nu ştie cum arăta acesta exact.

Nu există cronici care să descrie exact cum arăta el. Astfel, istoricii știu foarte puțin despre aspectul său fizic. În plus, niciuna dintre sculpturile care îl reprezentau, din vremea sa, nu a supraviețuit.

Cea mai curioasă descriere a lui Ginghis Han a venit de la istoricul Rashid al-Din, care a declarat clar că avea ochii verzi și părul roșu.

Cel mai uimitor lucru despre această descriere este că istoricul nu l-a întâlnit niciodată pe marele conducător, dar a susținut cu încredere că știa foarte multe detalii despre acesta.

#8. Primul sistem poştal internaţional

Viteza cu care circulă informaţia este importantă şi la fel era şi în trecut, raportat la posibilităţile tehnologice ale vremurilor.

• CITEŞTE ŞI:  Cine a fost femeia din spatele lui Winston Churchill: Clementine, o femeie de excepţie

Ginghis Han a înţeles că un sistem de comunicații rapid și de încredere reprezintă unul dintre fundamentele care permit funcționarea și extinderea unui imperiu.

Astfel, Marele Han a fost primul conducător care a creat un sistem poștal internațional pentru a-și îmbunătăți rețeaua de comunicații.

A ordonat folosirea curierilor călare care aveau rolul de a transmite mesaje. Aceștia erau rapizi și puteau parcurge până la 300 de kilometri pe zi.

Trebuie precizat că de-a lungul Imperiului Mongol erau așezate popasuri în care mesagerii găseau cai odihniți și provizii pentru drum.

Acest sistem incredibil, numit Yam, s-a dovedit a fi ochii și urechile hanului. Astfel, el putea obține toate informațiile de care avea nevoie din confortul iurtei sale.

Întregul sistem a fost atât de bine conceput, încât transferul de mărfuri a devenit mult mai ușor. Yam putea ține evidența problemelor politice și militare și, de asemenea, să stabilească contacte cu spioni din afara granițelor.

#9. Numele său

Ginghis Han nu este numele pe care marele cuceritor l-a primit la naștere.

Conform cronicilor, el a primit acest titlu în anul 1206, atunci când triburile mongole s-au unit sub conducerea sa.

Înainte de această ceremonie, hanul era cunoscut sub numele de Temujin, care se traduce aproximativ în „fierar” sau „din fier”.

Titlul de Ginghis Han i-a fost acordat în anul 1206, când Temüjin a fost ales ca șeful suprem al triburilor mongole în cadrul unei kurultai (adunare a șefilor tribal). Numele „Ginghis Han” înseamnă „marele conducător” sau „împăratul oceanului” și a devenit titlul său oficial. Sub acest nume, el a unit triburile mongole și a cucerit o mare parte din Asia și Europa de Est, lăsând o amprentă semnificativă în istoria lumii.

#10. Îşi folosea fiicele pentru a menţine controlul teritoriilor

Deşi ar putea suna brutal, Ginghis Han îşi mărita fiicele pentru a crea şi menţine relaţii stabile cu regii şi conducătorii unor zone de interes pentru imperiu.

Acestea le luau locul soţiilor deja existente, iar conducătorii respectivi deveneau loiali Marelui Han, bucurându-se la rândul lor de protecţia acestuia.

Ulterior, Ginghis Han le oferea ginerilor sarcini în războaiele purtate de Imperiul Mongol.

De cele mai multe ori, ginerii săi au murit pe câmpul de luptă, iar teritoriul rămânea astfel sub comanda fiicelor sale.

Cu toate acestea, Ginghis Han a fost în primul rând cunoscut pentru capacitățile sale tactice și strategice, precum și pentru abilitatea sa de a uni triburile mongole sub conducerea sa și de a crea un imperiu extins. El a folosit în mod activ diplomația, alianțele politice și puterea militară pentru a-și consolida stăpânirea asupra teritoriilor cucerite.


Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Pe aceeaşi temă

CE MAI CITESC ALŢII

sondele voyager 1 şi voyager 2

O călătorie spre necunoscut: cele mai importante descoperiri ale sondelor spaţiale Voyager 1 şi...

0
Voyager 1 și Voyager 2 sunt două dintre cele mai reușite și mai îndrăznețe misiuni spațiale din istoria omenirii. Lansate la o diferență de...
gaură neagră de 33 de ori mai mare decât soarele

O gaură neagră de 33 de ori mai mare decât Soarele, descoperită „extrem de...

0
O gaură neagră de 33 de ori mai mare decât Soarele a fost descoperită recent, iar cercetătorii sunt de părere că este "genul de...

De ce nu poţi să fierbi un ou în vârful muntelui Everest. Nu există...

0
Poți face ouă fierte moi sau tari cam peste tot pe planetă, dar nu le poți face în cel mai înalt punct de pe...

Articole recomandate

Articole recomandate

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide
Share via