Fenomenul Tunguska: explozia misterioasă care a zguduit Siberia în urmă cu peste 100 de ani

Noutăţi

La ora 7:14 a.m., pe 30 iunie 1908, o explozie uriașă a zguduit Siberia centrală. Acesta avea să rămână în istorie drept „Fenomenul Tunguska”.

Martorii apropiați evenimentului au descris momentul în care au văzut o minge de foc pe cer, la fel de strălucitoare și fierbinte ca un alt soare. Milioane de copaci au căzut și Pământul s-a cutremurat. Deși mai mulți oameni de știință au investigat fenomenul, este încă un mister ce anume a provocat explozia.

Fenomenul Tunguska: explozia

Se estimează că explozia a provocat efecte similare unui cutremur cu magnitudinea 5,0 grade pe scara Richter, făcând clădirile să se zguduie, ferestrele să se spargă și oamenii să fie doborâți chiar și la o distanță de 65 de kilometri.[sursa]

Fenomenul Tunguska
Fenomenul Tunguska

Se estimează că explozia, centrată într-o zonă pustie și împădurită din apropierea râului Podkamennaya Tunguska din Rusia, a fost de o mie de ori mai puternică decât bomba lansată asupra orașului Hiroshima în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Se estimează că explozia a doborât aproximativ 80 de milioane de copaci pe o suprafață de peste 2.000 de kilometri pătraţi, într-un model radial de la zona exploziei. Praful provenit de la explozie a plutit deasupra Europei, reflectând o lumină suficient de puternică pentru ca londonezii să poată citi noaptea cu ajutorul ei.

Deși multe animale au fost ucise în explozie, inclusiv sute de reni din zonă, se crede că niciun om nu și-a pierdut viața în explozie.

Examinarea zonei exploziei

Poziția îndepărtată a zonei exploziei și desfășurarea evenimentelor care a ținut oamenii ocupați o perioadă îndelungată (Primul Război Mondial și Revoluția Bolşevică) au făcut ca abia în anul 1927, la 19 ani după eveniment, să aibă loc prima expediție științifică care a putut examina zona exploziei.

Fenomenul Tunguska
Copaci doborâţi în urma exploziei

Presupunând că explozia a fost cauzată de căderea unui meteorit, echipa de cercetători se aștepta să găsească un crater imens, precum și bucăți de meteorit. Nu au găsit niciuna dintre acestea. De asemenea, expedițiile ulterioare nu au reușit să găsească dovezi credibile care să demonstreze că explozia a fost cauzată de căderea unui meteorit.

• CITEŞTE ŞI:  De ce trebuie spălat orezul înainte de a-l găti. Ce spune ştiinţa despre acest lucru

Fenomenul Tunguska: cauza exploziei

În deceniile care au urmat acestei explozii uriașe, oamenii de știință și nu numai au încercat să explice cauza misteriosului eveniment Tunguska. Cea mai frecvent acceptată explicație științifică este că un meteorit sau o cometă a intrat în atmosfera Pământului și a explodat la câțiva kilometri deasupra solului. Acest lucru explică lipsa craterului de impact.

Pentru a provoca o explozie atât de mare, unii oameni de știință au stabilit că meteoritul ar fi cântărit aproximativ 110.000 de tone și ar fi călătorit cu aproximativ 55.000 de kilometri pe oră înainte de dezintegrare. Alți oameni de știință spun că meteoritul ar fi fost mult mai mare, în timp ce alții spun că a fost mult mai mic.

Explicațiile suplimentare au variat de la posibil la ridicol, inclusiv o scurgere de gaze naturale care a ieşit din pământ și a explodat, o navă spațială OZN prăbușită, efectele unui meteorit distrus de laserul unui OZN în încercarea de a salva Pământul, o gaură neagră care a atins Pământul și o explozie cauzată de testele științifice efectuate de Nikola Tesla.

Încă un mister nerezolvat

Peste o sută de ani mai târziu, Fenomenul Tunguska rămâne un mister, iar cauzele sale continuă să fie dezbătute.

Posibilitatea ca explozia să fi fost cauzată de o cometă sau de un meteorit care a intrat în atmosfera Pământului creează o îngrijorare suplimentară. Dacă un meteorit a putut provoca atât de multe pagube, atunci există o posibilitate serioasă ca, în viitor, un meteorit similar să intre în atmosfera Pământului și, în loc să aterizeze în Siberia îndepărtată, să aterizeze într-o zonă populată. Rezultatul ar fi catastrofal.


Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Pe aceeaşi temă

CE MAI CITESC ALŢII

centura kuiper

Centura Kuiper de la marginea Sistemului Solar este mai mare decât s-a crezut până...

0
Dincolo de orbitele celor opt planete din sistemul nostru solar, mai multe obiecte îndepărtate alcătuiesc Centura Kuiper. Aceasta este centura de materie primordială care...
mumii găsite în deșertul chinezesc

Misterioasele mumii găsite în deșertul chinezesc au o origine neașteptată

0
Chiar în apropiere de Drumul Mătăsii, în deșerturile din Regiunea autonomă Xinjiang Uyghur din China, se află sute de rămășițe umane conservate în mod...
pierdut Venus apa

Cum și-a pierdut Venus apa: „sora geamănă a Pământului” a devenit o planetă infernală,...

0
„Venus are de 100.000 de ori mai puțină apă decât Pământul, deși are practic aceeași dimensiune și masă.” Dar cum şi-a pierdut Venus apa,...

Articole recomandate

Articole recomandate

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide
Share via