Cunoscut și sub numele de „spirite roșii”, acest „eveniment luminos tranzitoriu” este rar observat de pe Pământ.
Astronautul Andreas Mogensen, de la Agenția Spațială Europeană (ESA), a surprins o nouă imagine a unui „spirit roșu”, un tip rar de descărcări electrice rar observate de pe Pământ.
În cadrul experimentului Thor-Davis, astronautul danez Mogensen se îndreaptă în fiecare sâmbătă către modulul de observare Cupola al Stației Spațiale Internaționale (ISS) pentru a încerca să fotografieze furtunile de sus.
În prima imagine publicată în cadrul experimentului, care are ca scop studierea furtunilor intense dintr-un punct de observație mai bun, precum și a fenomenelor meteorologice la mare altitudine, se observă un eveniment luminos tranzitoriu, la o altitudine situată între 40 și 80 de kilometri deasupra Pământului.
Ce sunt „spiritele roşii”, evenimente luminoase tranzitorii rar observabile de pe Pământ
„Evenimentele luminoase tranzitorii” mai sunt numite „fulgere ionosferice” sau „fulgere în atmosfera superioară”, fiind cunoscute şi ca „spirite roşii”. Cercetătorii folosesc acești termeni pentru a face referire la o familie de fenomene electrice de scurtă durată care apar la altitudini mai mari decât fulgerele normale sau norii de furtună.[sursa]
Aceste fenomene au fost raportate de piloți de zeci de ani, dar au fost înregistrate pentru prima dată abia în iulie 1989. Ele sunt rareori observate de la suprafață, ceea ce este probabil mai bine, având în vedere iluzia pe care o creează de forță spațială extraterestră invadatoare.
La fel ca fulgerele obișnuite, spiritele apar în urma acumulării de sarcină electrică în nori. Cu toate acestea, în cazul spiritelor roșii, descărcarea are loc în mezosfera Pământului, până la 80 de kilometri deasupra Pământului. Culoarea roșie stranie apare atunci când încărcătura se întâlnește cu azotul din atmosfera Pământului.
Imaginile surprinse de astronautul Andreas Mogensen
Mogensen a capturat spritele cu o „cameră de evenimente”, care, potrivit ESA, funcționează mai mult ca un ochi uman decât o cameră obișnuită, detectând schimbările de contrast mai degrabă decât captând o imagine. Un avantaj al acestor camere este că pot produce aproximativ 100.000 de imagini pe secundă, consumând foarte puțină energie pentru a face acest lucru. Printre alte obiective, studiul se străduiește să înțeleagă mai bine modul în care fulgerele din atmosfera superioară afectează concentrația de gaze cu efect de seră.
„Aceste imagini realizate de Andreas sunt fantastice. Camera Davis funcționează bine și ne oferă rezoluția temporală ridicată necesară pentru a capta procesele rapide din fulgere.”, a declarat pentru ESA Olivier Chanrion, cercetătorul principal al acestui experiment, cu privire la această primă imagine realizată de acesta. „
Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou: