Centura Kuiper de la marginea Sistemului Solar este mai mare decât s-a crezut până acum

Noutăţi

Dincolo de orbitele celor opt planete din sistemul nostru solar, mai multe obiecte îndepărtate alcătuiesc Centura Kuiper. Aceasta este centura de materie primordială care înconjoară Sistemul Solar, extinzându-se de la orbita planetei Neptun până mult în afara Sistemului Solar.

Întinderea acestei regiuni a fost estimată pe baza descoperirii unor astfel de obiecte astronomice, dar noile observații sugerează că aceasta se întinde mai departe decât se credea anterior.

Sonda spațială New Horizons a NASA a vizitat cel mai faimos obiect din Centura Kuiper, planeta pitică Pluto. Apoi a zburat pe lângă un mic obiect numit Arrokoth, iar acum călătorește prin centură. Unul dintre instrumentele sale, Venetia Burney Student Dust Counter (SDC), măsoară nivelurile de praf pe măsură ce nava spațială călătorește.

Numit după persoana care a dat numele lui Pluto, SDC se aștepta să înregistreze o scădere a cantității de praf pe care o captează. Praful provine din coliziunile dintre obiectele din centura Kuiper, asteroizi și comete, precum și din bombardarea acestor obiecte de către praful interstelar.

Observațiile de pe Pământ consideră că centura se extinde până la o distanță de 50 de ori mai mare decât distanța dintre Pământ și Soare (sau o unitate astronomică, denumită pe scurt UA), şi care este egală cu circa 150 de milioane de kilometri.[sursa]

centura kuiper
Centura de la marginea Sistemului Solar, denumită Kuiper, este similară cu centura de asteroizi, însă mai întinsă, de 20 de ori mai largă și de 20 până la 200 de ori mai masivă

Centura Kuiper ar fi, de fapt, mai mare decât se credea

În ciuda observaţiilor anterioare de pe Pământ, sonda spaţială New Horizons se află la o distanţă 55 UA și încă se menține în continuare pe direcţia de deplasare.

• CITEŞTE ŞI:  20 de curiozităţi despre Islanda, o ţară extrem de interesantă

Analiza echipei sugerează că centura ar putea ajunge până la 80 UA sau poate chiar mai departe, ceea ce implică faptul că și obiectele din Centura Kuiper s-ar putea extinde mai departe de atât. Dacă acesta este într-adevăr cazul, există încă foarte multe obiecte nedescoperite în Centura Kuiper.

„New Horizons face primele măsurători directe ale prafului interplanetar mult dincolo de Neptun și Pluto, astfel încât fiecare observație ar putea duce la o descoperire. Ideea că am fi putut detecta o centură Kuiper extinsă – cu o întreagă populație nouă de obiecte care se ciocnesc și produc mai mult praf – oferă un alt indiciu în rezolvarea misterelor celor mai îndepărtate regiuni ale sistemului solar.”, a declarat într-un comunicat Alex Doner, autorul principal al noului studiu, de la Universitatea Colorado Boulder, care este șeful SDC.[sursa]

Echipa nu exclude, totuşi, teoriile alternative. Poate că praful este împins de lumina solară către regiuni mai îndepărtate ale sistemului solar, încurcând măsurătorile așteptate. Sau poate că New Horizons a întâlnit gheață de scurtă durată care adaugă o cantitate suplimentară temporară de praf atunci când este prezentă doar puțină. Este posibil, dar având în vedere dificultățile de a găsi obiecte din Centura Kuiper, nu este surprinzător faptul că nu a fost găsită o populație mare de obiecte astronomice.

„Aceste noi rezultate științifice obținute de New Horizons ar putea fi prima dată când o navă spațială a descoperit o nouă populație de corpuri în sistemul nostru solar. Abia aștept să văd cât de departe ajung aceste niveluri ridicate de praf din Centura Kuiper.”, a declarat Alan Stern, cercetător principal al New Horizons de la Southwest Research Institute din Boulder.


Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Pe aceeaşi temă

CE MAI CITESC ALŢII

cine au fost amazoanele

Cine au fost Amazoanele, femeile fatale ale lumii antice şi de ce trăiau fără...

0
Amazoanele au reprezentat unul dintre cele mai neobişnuite triburi ale Antichităţii. Acestea erau un trib de femei războinice, care s-a dezvoltat în nordul Mării...
Ce miros au mumiile egiptene

Ce miros au mumiile egiptene antice în realitate? Un studiu recent dezvăluie misterul

0
Ce aromă poartă eternitatea? Un studiu recent ne invită într-o călătorie olfactivă unică, dezvăluind că trupurile mumificate din Egiptul antic emană un parfum complex...
copacul plin cu monede

Copacul plin de monede, despre care legenda spune că ar vindeca bolile

0
În pădurile Parcului Naţional Peak District cu siguranţă poţi vedea lucruri impresionante. Însă copacul plin de monede, pe care nu ai cum să nu-l...

Articole recomandate

Articole recomandate

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide
Share via