Dezastrul prezis cu 25 de ani înainte să se întâmple: scufundarea Titanicului

Noutăţi

Deşi pare greu de crezut şi mai degrabă poate fi considerată o coincidenţă, scufundarea Titanicului, dezastrul din anul 1912 în care şi-au pierdut viaţa peste 1.500 de oameni, a fost prezis cu 25 de ani înainte să se întâmple.

În anul 1886, autorul William Thomas Stead avertiza asupra pericolelor navigației în larg, publicând o scurtă poveste denumită „Cum s-a scufundat vaporul poștal în mijlocul Atlanticului, de către un supraviețuitor” („How the Mail Steamer Went Down in Mid Atlantic, by a Survivor”) despre o tragedie care ar fi putut fi evitată.

În povestea sa, un vapor a intrat în coliziune cu o altă navă, ceea ce a dus la o pierdere mare de vieți omenești din cauza unui raport insuficient între bărcile de salvare și pasageri. Stead adăugase: „Aceasta este exact ceea ce ar putea avea loc și va avea loc dacă navele de linie sunt trimise pe mare fără bărci de salvare”. În anul 1892, Stead a publicat o altă povestire intitulată „From the Old World to the New” („Din lumea veche în lumea nouă”), în care o navă, numită Majestic, salvează supraviețuitorii unei alte nave care s-a ciocnit de un aisberg.

Paradoxal, câțiva ani mai târziu, în anul 1912, același Stead avea să se numere printre victimele celei mai celebre catastrofe maritime din istorie: scufundarea Titanicului.

Scufundarea Titanicului putea produce mai puţine victime

Titanicul, considerat nava de lux a epocii, transporta doar 20 de bărci de salvare, cu o capacitate totală de 1.178 de persoane. Această cifră era evident insuficientă pentru a salva toate cele 2.201 de persoane aflate la bord. Dacă toate bărcile ar fi fost coborâte complet încărcate, 1.023 de oameni ar fi rămas în urmă.[sursa]

scufundarea Titanicului
Scufundarea Titanicului a produs ecouri la nivel mondial

Tragedia a fost amplificată de faptul că foarte puține bărci au fost încărcate la capacitate maximă în momentul coborârii lor în apa rece. Ofițerii Titanicului, probabil nefiind conştienţi de amploarea situaţiei, nu au transmis un sentiment de urgență, iar mulți pasageri au ezitat să urce în bărci.

• CITEŞTE ŞI:  Povestea fascinantă a femeii care a căzut cu liftul de la etajul 75 şi a supraviețuit: Betty Lou Oliver

Mai mult decât atât, nu fuseseră organizate exerciții prealabile de evacuare, iar echipajul nu știa că fiecare barcă poate fi coborâtă în siguranță atunci când este plină.

De ce erau atât de puține bărci de salvare la bordul Titanicului? De fapt, nava depășea numărul minim cerut de reglementările maritime ale vremii. Deși Titanicul fusese proiectat pentru a transporta 48 de bărci, compania care deţinea pachebotul, White Star Line, a decis că confortul pasagerilor era mai important, temându-se că o creștere a numărului de bărci ar fi aglomerat punțile.

Scufundarea Titanicului a reprezentat o lecție dură cu privire la importanța siguranței maritime. Numărul necesar de bărci de salvare a fost revizuit, iar legile au fost adoptate pentru a impune ca navele să aibă suficiente ambarcațiuni pentru a putea salva toți pasagerii și echipajul. Dintr-o catastrofă de proporții, a rezultat o îmbunătățire semnificativă a standardelor de siguranță în domeniul maritim.


Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Pe aceeaşi temă

CE MAI CITESC ALŢII

familia borgia

Familia Borgia: ascensiunea și prăbușirea uneia dintre cele mai puternice familii ale Renaşterii

0
Familia Borgia este cea mai infamă familie din Italia Renascentistă, iar istoria ei se învârte în jurul a patru persoane cheie: Papa Calixtus al...
Soarele s-ar transforma într-o gaură neagră

Ce s-ar întâmpla cu Pământul dacă Soarele s-ar transforma într-o gaură neagră? Cercetătorii spun...

0
În ultima perioadă am auzit din ce în ce mai mult discutându-se de găuri negre, fiind descoperite relativ multe astfel de obiecte cosmice misterioase...
el dorado

El Dorado, oraşul legendar care a fascinat oamenii secole la rând

0
El Dorado este un oraș legendar, despre care se crede că ar fi fost plin de aur și alte comori prețioase. Numele "El Dorado"...

Articole recomandate

Articole recomandate

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide
Share via