Auguste Piccard, primul om care a ajuns în stratosferă, în urmă cu peste 90 de ani

Noutăţi

Auguste Piccard a fost un fizician elvețian și un explorator de origine belgiană, cunoscut pentru cercetările sale în domeniul fizicii particulelor și pentru explorarea oceanelor prin inventarea batiscafului, dar şi a stratosferei cu un balon umplut cu hidrogen.

Auguste s-a născut în data de 28 ianuarie 1884, în Basel, Elveţia, având un frate geamăn, pe nume Jean Felix. Amândoi erau pasionaţi de ştiinţă.

Auguste Piccard a studiat fizica și chimia la Institutul Federal Elvețian de Tehnologie din Zürich, acolo unde a devenit doctor în științe. A fost profesor de fizică la Universitatea din Bruxelles din anul 1922 şi până în 1954. De asemenea, a fost membru al Congresului Solvay de cinci ori între anii 1922 și 1933.[sursa]

auguste piccard
Auguste Piccard şi balonul său cu hidrogen lansat în anul 1931

Auguste Piccard, primul om care a ajuns în stratosferă

Auguste Piccard şi asistentul său, Paul Kipfer, au realizat o călătorie istorică în anul 1931, fiind primii oameni care au ajuns în stratosfera Terrei. Această călătorie a necesitat o proiectare inovatoare a unui balon cu hidrogen și a unei cabine pentru a face posibilă supraviețuirea și cercetarea la altitudini foarte mari.

Balonul a fost umplut cu hidrogen, un gaz care este mai ușor decât aerul și care a permis angrenajului să se ridice la o altitudine de aproape 16 kilometri. Hidrogenul a fost ales deoarece are o forță de ridicare mai mare decât heliul, deși este mai inflamabil.

Cabina în care Auguste Piccard și Paul Kipfer au călătorit a reprezentat şi ea o capodoperă inginerească. A fost proiectată să fie etanșă și presurizată pentru a permite supraviețuirea în condiții de presiune foarte scăzută din stratosferă. Cabina avea ferestre din sticlă pentru a observa exteriorul și instrumente științifice pentru a măsura temperatura, presiunea, umiditatea și radiația. Balonul era controlat de un sistem de balast (saci cu nisip) și de un ventilator care permitea eliberarea de hidrogen pentru a coborî sau a stabiliza altitudinea. De asemenea, cabina era izolată termic pentru a-i proteja pe cei doi cercetători de temperaturile extrem de scăzute de la acea altitudine.

• CITEŞTE ŞI:  10 curiozităţi despre Anne Boleyn, frumoasa regină executată din cauza unor acuzaţii neadevărate

Lansarea

Lansarea balonului a avut loc în data de 27 mai 1931, în Augsburg, Germania. Auguste Piccard și Paul Kipfer au stat în cabină în timp ce balonul a fost umplut cu hidrogen. Astfel s-a evitat o eventuală scurgere în cabină. După ce balonul a fost umplut, acesta a început să se ridice, ducând cabina și pe cei doi oameni de ştiinţă în stratosferă.

Călătoria a durat aproximativ 17 ore. În acest timp, Piccard și Kipfer au efectuat observații științifice și au înregistrat date despre atmosferă. Au fost primii oameni care au văzut curba Pământului cu propriii ochi și au confirmat că atmosfera devine de o culoare albastru închis pe măsură ce altitudinea crește.

Cei doi au atins o altitudine de 15.781 m. Călătoria lor a fost o realizare istorică și o sursă de inspirație pentru explorarea ulterioară a spațiului.

auguste piccard
Lansarea balonului din anul 1932

Auguste Piccard a mai făcut alte două călătorii în stratosferă

După zborul său istoric din anul 1931, Auguste Piccard a continuat să facă călătorii în stratosferă pentru a efectua cercetări științifice.

În anul 1932, Piccard a efectuat un al doilea zbor în stratosferă, de data aceasta atingând o înălțime de aproximativ 16.000 metri. Acest zbor a confirmat rezultatele primului său zbor și a permis colectarea de date suplimentare despre condițiile atmosferice de la acea altitudine.

Auguste Piccard a întreprins un al treilea zbor în anul 1934, atingând o altitudine de aproximativ 16.200 de metri. Acest zbor a stabilit un nou record pentru cea mai mare altitudine atinsă cu un balon.

După aceste zboruri, Auguste Piccard s-a concentrat pe dezvoltarea batiscafurilor, submersibile capabile să exploreze adâncurile oceanelor.

După o viață de realizări remarcabile în domeniul științei și explorării, Auguste Piccard s-a retras treptat din activitatea publică în ultimii ani de viață. Omul de ştiinţă a murit pe 24 martie 1962, la vârsta de 78 de ani. Munca sa a fost continuată prin activitatea fiului său, Jacques Piccard, și a nepotului său, Bertrand Piccard, ambii fiind și ei exploratori remarcabili.


Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Pe aceeaşi temă

CE MAI CITESC ALŢII

mamă i-a donat un rinichi fiicei

O mamă i-a donat un rinichi fiicei sale de 8 ani, salvându-i viaţa. Primul...

0
O mamă i-a donat un rinichi fiicei sale în vâstă de 8 ani, scăpând-o astfel de dependenţa de dializă şi salvându-i viaţa. Micuța fusese...
virgil iovănaş

Virgil Iovănaş, liceanul de 15 ani care şi-a dat viaţa apărând Ardealul

0
Virgil Iovănaș a fost un copil erou, care şi-a pierdut viaţa în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, pe când avea doar 15 ani. Virgil...
cezar petrescu fiu

Tragedia lui Cezar Petrescu: unicul său fiu şi-a luat viaţa după ce şi-a ucis...

0
În urmă cu 75 de ani, o frumoasă poveste de dragoste, dintre unicul fiu al scriitorului Cezar Petrescu şi fiica unei familii de ţărani...

Articole recomandate

Articole recomandate

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide
Share via