Cum şi-au căpătat peştii piranha dinţii şi cât sunt de periculoşi în realitate

Noutăţi

Peștii piranha, cu faima lor de prădători feroce, au stârnit imaginația oamenilor timp de secole. Imaginea lor ca niște ucigași nemiloși care devorează prada în secunde a fost popularizată de filme și cărți, dar cât de reală este această imagine?

Cum şi-au căpătat peştii piranha dinţii

Dinții peştilor piranha sunt o adaptare uimitoare la dieta lor carnivoră. Dinţii au o formă triunghiulară ascuțită, cu margini zimțate, perfecte pentru a sfâșia carnea. Piranha au o singură serie de dinți, dar aceștia sunt înlocuiți continuu pe tot parcursul vieții, asigurând o gură mereu tăioasă.

Fosilele indică faptul că strămoșii peştilor piranha, denumiţi Megapiranha paranensis, aveau dinți mai mici și mai conici, similari cu cei ai altor pești carnivori.

De-a lungul timpului, dinții lor au evoluat, devenind mai mari și mai ascuțiți, adaptându-se la o dietă bazată pe pești mai mari și animale. Aşadar, dinţii acestor peşti fioroşi au evoluat în timp pentru a-şi îmbunătăţi capacitatea de a sfâşia ţesuturile. Această adaptare le-a permis peştilor piranha să devină prădători de succes în habitatele lor.[sursa]

peştii piranha
Peştii piranha şi-au căpătat dinţii de-a lungul evoluţiie, strămoşii lor având dinţi mai mici şi mai conici

Cât sunt de periculoşi dinţii peştilor piranha în realitate

Contrar imaginii populare, piranha nu sunt mereu o amenințare pentru oameni. Deși atacurile pot exista, ele sunt rare și de obicei provocate de apărarea peștilor sau de confuzie. Piranha preferă prada mai mică, cum ar fi pești, insecte și crustacee.

Atacurile piranha asupra oamenilor sunt de obicei izolate și implică mușcături minore. Mușcăturile pot fi dureroase, dar rar sunt fatale. Există cazuri documentate de atacuri mai severe, soldate cu decese, dar acestea sunt extrem de rare.

• CITEŞTE ŞI:  Cercetătorii au înţeles cum funcţiona cel mai vechi calculator din lume, vechi de peste 2.000 de ani: Mecanismul de la Antikythera

În mod normal, piranha evită contactul cu oamenii şi nu îi sfâşie în trei secunde, aşa cum este prezentat adesea în filme pentru sporirea dramatizării. Totuşi, întrucât se bazează mult pe miros, este de evitat să intraţi în ape în care se găsesc piranha cu răni deschise sau sângerări.

Peştii piranha au un rol important în ecosistemul râurilor din America de Sud. Aceştia ajută la menţinerea echilibrului populaţiilor de peşti, eliminând peştii bolnavi sau morţi. Deşi sunt demonizaţi, în realitate aceşti peşti nu sunt chiar atât de periculoşi.


Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Pe aceeaşi temă

CE MAI CITESC ALŢII

gheorghe ştefănescu

Gheorghe Ştefănescu, un „capitalist” executat de către regimul comunist

2
Gheorghe Ştefănescu a fost un om de afaceri prosper, care a activat în perioada comunistă, fiind acuzat că ar fi prejudiciat statul român...
livia drusilla

Livia Drusilla, prima împărăteasă a Romei şi controversele din jurul său. De ce era...

0
Livia Drusilla s-a născut în data de 30 ianuarie anul 58 î.Hr. Cunoscută și sub numele de Livia Augusta, a fost soția împăratului roman...
ştefan răzvan

Domnitorul Ştefan Răzvan, romul de pe tronul Moldovei, partener al lui Mihai Viteazul, care...

0
Ștefan Răzvan, singurul rom care a devenit domnitor, a condus Moldova pentru câteva luni, între aprilie și decembrie 1595. Acesta a fost partener al...

Articole recomandate

Articole recomandate

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide
Share via