Uneori este, într-adevăr, ziua ta norocoasă, iar pentru Cristofor Columb acea zi a venit pe 29 februarie 1504. Pe lângă faptul că a fost o zi dintr-un an bisect, la această dată ciudată a avut loc și o eclipsă totală de Lună pe cerul nopții din Caraibe, ceea ce i-ar fi permis celebrului navigator să își păcălească gazdele indigene, acestea din urmă ajungând să îi trateze pe Columb și pe echipajul său ca pe niște regi.
Potrivit unor relatări atribuite fiului lui Columb, Ferdinand, manevra vicleană a avut loc într-un moment în care tensiunile dintre marinari și populația locală Arawak din Jamaica erau periculos de aprinse.
După ce au rămas blocați pe insulă de la mijlocul anului 1503 din cauza unei infestări de viermi marini care le mâncau bucăți din corăbii, Columb și oamenii săi au fost inițial bine primiți de nativi, însă după mai bine de jumătate de an de aprovizionare cu hrană a oaspeților lor, răbdarea și ospitalitatea arawakilor au început să se epuizeze.
Se presupune că lucrurile au luat o întorsătură neplăcută atunci când jumătate din echipaj s-a răzvrătit, pornind într-o răfuială în urma căreia unii arawak au fost uciși și alții jefuiți. Confruntat cu perspectiva foametei, deoarece rezervele de hrană complementară au fost reținute ulterior, se spune că Cristofor Columb ar fi pus la cale un plan ingenios pentru a-și salva pielea.[sursa]
Din fericire pentru el, toți marinarii europeni de la acea vreme erau dotați cu un almanah care conținea tabele astronomice pentru perioada 1475-1506. Elaborat de marele matematician german Johannes Müller von Königsberg – cunoscut și sub numele de Regiomontanus – documentul furniza informații vitale despre mișcările Soarelui, ale Lunii, ale planetelor și ale stelelor.
O eclipsă l-a salvat pe Cristofor Columb de la un sfârşit garantat
O privire rapidă aruncată pe almanah la sfârșitul lunii februarie 1504 i-a dezvăluit lui Columb că o eclipsă totală de Lună era iminentă. Apropiindu-se de șeful arawak, Columb a spus că zeul său creștin se înfuriase din cauza refuzului localnicilor de a-și hrăni oaspeții și că va șterge Luna plină ca semn al nemulțumirii sale.
Legenda spune că, atunci când eclipsa de Lună a avut loc exact la momentul specificat de Columb, indienii Arawak, cuprinși de panică, și-au cerut iertare și au promis că îl vor liniști pe zeul creștin, asigurându-le marinarilor o hrană bună.
Povestea spune că, din acel moment, Columb și echipajul său nu au mai avut nevoie de nimic, continuând să aștepte o navă de salvare, care a sosit în cele din urmă în iunie 1504.
În realitate, veridicitatea istorică a acestei legende este greu de stabilit, deși știm că la această dată a avut loc o eclipsă totală de Lună deasupra Jamaicăi.
Denumit în mod obișnuit Eclipsa lui Columb, acest eveniment astronomic celebru a inspirat numeroase episoade fictive, inclusiv un incident din romanul lui Mark Twain din anul 1889, Un yankeu din Connecticut la curtea regelui Arthur, în care personajul principal scapă, prin prezicerea unei eclipse de Soare, de arderea pe rug.
Având în vedere că o eclipsă totală de Soare va avea loc în America de Nord pe 8 aprilie, acest vechi truc ar putea fi util pentru oricine se află în pericol de moarte în această perioadă.
Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou: