Pterocarpus angolensis este un arbore originar din Africa de Sud, renumit pentru culoarea sevei sale. Această culoare l-a făcut cunoscut drept „copacul care sângerează”.[sursa]
Copacul „magic” pe care localnicii îl numesc Kiaat, Mukwa şi Muninga este mult mai cunoscut cu numele de arborele sânge de cocoş sau arborele care sângerează, datorită sevei de culoare roşu închis, care se scurge de pe porţiunile sale „rănite”.
Atunci când o ramură sau trunchiul sunt tăiate, copacul începe imediat să „sângereze”.
O sevă roşie iese din trunchi şi sigilează imediat „rana”, accelerând procesul de vindecare.
Copacul sânge de cocoş este un arbore foios cu o coroană mare, ajungând la aproximativ 15 m înălţime, având scoarţa de culoare întunecată.
Seva sa roşie este utilizată în mod tradiţional ca un colorant.
În unele zone este amestecată cu grăsimi animale pentru a crea un produs cosmetic pentru faţă şi corp.
Se crede, de asemenea, că are proprietăţi magice de vindecare a problemelor de sânge, din cauza culorii sângerii.
Din păcate, vârsta exactă a copacilor este aproape imposibil de determinat, din moment ce în lemn nu există inelele anuale.
Toate estimările privind vârsta acestui copac se bazează pe numărul de ramuri ale trunchiului, efectuate imediat după ce acesta înfloreşte, o dată la 15 ani.
Cel mai vechi copac sânge de cocoş cunoscut până acum creşte în oraşul Icod de los Vinos, pe coasta de nord a insulei Tenerife, Spania.
Acesta are o înălţime de aproximativ 17 metri.
Vârsta sa este estimată la aproximativ 400 de ani, iar în 1917 a fost declarat monument natural de importanţă naţională.
Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou: