Mineralele se află peste tot pe Pământ, fapt pentru care cel mai rar mineral trebuie să fie cu adevărat special. Mineralele sunt elemente sau compuși inorganici care apar în mod natural în natură. Fiecare are o structură internă și o compoziție chimică unică, fiind alcătuite din unul sau mai multe elemente chimice, care intră în componența rocilor și minereurilor. Ca urmare, proprietățile pot varia.
Dintre cele 6.000 de minerale recunoscute de Asociația Internațională de Mineralogie, multe sunt formate prin procese multiple, cu o chimie destul de diferită care duce la rezultate identice, în anumite cazuri.
Cel mai rar mineral din lume
Chiar dacă un mineral se formează o singură dată, probele se pot întinde pe o zonă mai largă. Cu toate acestea, există un mineral despre care se crede că este unic. Acesta a fost denumit kyawthuite şi se crede că există un singur exemplar de acest tip.[sursa]
Ce este kyawthuite și ce se știe despre el
Kyawthuite a fost găsit sub forma unei singure pietre prețioase, în apropiere de Mogok, Myanmar. A fost găsit în albia unui pârâu, de vânătorii de safire.
Kyawthuite este portocaliu-roșcat transparent, iar exemplarul unic are 1,61 carate. Având în vedere felul în care funcționează lucrurile în societatea noastră, ştim că atunci când un material este rar, acesta valorează foarte mult, fiindcă toți oamenii își doresc să-l dețină.
Formula chimică este Bi3+Sb5+O4 și prezintă urme de tantal. Atât bismutul, cât și antimoniul (da, Sb este simbolul chimic al antimoniului, pentru că de ce să fie lucrurile prea simple în chimie?) sunt metale rare, dar nu extraordinar de rare. În scoarța terestră există mai mult bismut decât aur, în timp ce antimoniul este mai abundent decât argintul. Oxigenul este elementul cel mai abundent din scoarță, astfel încât raritatea kyawthuite trebuie să fie legată de metoda prin care s-a format, mai degrabă decât de o lipsă a ingredientelor sale.
Bismutul este un element greu, așadar densitatea kyawthuite este mult mai mare decât cea a apei, dar și a altor minerale. Densitatea kyawthuite este de 8 ori mai mare decât cea a apei și de 2 ori mai mare decât cea a rubinelor. În consecință, piatra este mai mică decât ar sugera greutatea sa.
Cel mai rar mineral de pe Pământ a fost recunoscut oficial de Asociația Internațională de Mineralogie în anul 2015. În acest moment, se află în Muzeul de Istorie Naturală din Los Angeles. Există și o variantă sintetică de kyawthuite, fapt pentru care, dacă sunteţi un colecţionar pasionat şi vi-l doriţi foarte mult, nu trebuie să vă gândiţi să furaţi mineralul din muzeu.
Myanmar este, de asemenea, sursa celui de-al doilea cel mai rar mineral, denumit painite. Myanmar este una dintre zonele în care se găsesc mai multe pietre prețioase foarte rare. Atunci când supercontinentul Gondwana s-a rupt, în urmă cu circa 18 de milioane de ani, teritoriul Indiei s-a îndreptat spre nord și s-a izbit de Asia de sud. Presiunea și temperatura ridicată în urma acestei coliziuni au format mai multe pietre prețioase, precum painite, rubine și safire, în acea zonă.
Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou: