Cel mai vechi vin lichid din lume conține un ingredient surprinzător: rămășițe umane incinerate

Noutăţi

Cel mai vechi vin lichid descoperit până în prezent este asemănător cu vinul sherry modern. Însă are un ingredient surpriză, mai degrabă macabru.

Cenușa unui bărbat care a murit acum 2.000 de ani în sudul Spaniei a fost infuzată în vin alb, probabil ca parte a unui fel de ritual care să îl ajute în călătoria sa prin viața de apoi. În mod uimitor, urna în care se aflau rămășițele sale îmbibate cu alcool a reușit să împiedice deteriorarea vinului antic, devenind astfel cel mai vechi vin în stare lichidă descoperit vreodată.

Urna a fost descoperită inițial în anul 2019, când lucrările de excavare din orașul Carmona au scos la iveală un mausoleu roman subteran despre care se crede că a fost construit pentru o familie locală bogată. În interiorul camerei, cercetătorii au descoperit șase urne pline cu cenușă, fiecare aparținând unei persoane diferite.

Cel mai vechi vin lichid descoperit până acum conţine un ingredient surpriză

Una dintre aceste urne, care conținea rămășițele incinerate ale unui bărbat, era, de asemenea, „plină până la refuz cu un lichid roșiatic”, explică autorii unui nou studiu. Pe baza stării excelente de conservare a mormântului subteran și a faptului că toate celelalte urne au rămas uscate, cercetătorii au exclus imediat scurgerile ca explicație pentru acest lichid ciudat, bănuind în schimb că ar putea fi vorba de vin din epoca romană.[sursa]

Cel mai vechi vin
Cel mai vechi vin lichid are

Căutând clarificări, autorii studiului au analizat compoziția chimică a lichidului și au comparat-o cu cea a vinurilor moderne din podgoriile din apropiere, în locuri precum Jerez, Montilla-Moriles și Sanlúcar.

„Profilul mineral al lichidului roșiatic este comparabil cu cel al vinurilor sherry actuale din Jerez, al vinurilor fino din Condado de Huelva și al vinurilor fino din Montilla-Moriles – o denumire de origine nu departe de Carmona.”, mai scriu cercetătorii.

• CITEŞTE ŞI:  Cine a fost misterioasa regină din Saba şi ce legătură avea cu înţeleptul rege Solomon

Pentru a identifica în mod fiabil substanța străveche, cercetătorii au inspectat-o pentru biomarkeri cheie cunoscuți sub numele de polifenoli. Astfel, ei au descoperit că cele mai concentrate două flavonoide prezente în lichid erau quercetina și apigenina, ceea ce se potrivește bine cu vinurile moderne.

În total, autorii au identificat șapte polifenoli care sunt prezenți și în vinurile din Montilla-Moriles, Jerez și Sanlúcar, în timp ce absența acidului siringic a indicat că vinul era de fapt alb, în ciuda nuanței roșiatice pe care a dobândit-o de-a lungul anilor.

„Rezultatele obținute în această lucrare sugerează cu tărie că lichidul roșiatic din urna de cenușă a fost inițial vin care s-a descompus în timp și că avea o vechime de aproximativ 2000 de ani, fiind astfel cel mai vechi vin descoperit până în prezent.”, concluzionează cercetătorii.[sursa]

Și, deși în prezent se știu puține despre identitatea celor adăpostiți în mausoleu, gravurile de pe două dintre cele șase urne indică faptul că grupul de persoane de mult decedate include o pereche numită Hispanae și Senicio.

În ceea ce privește scopul băuturii antice, între timp, cercetătorii explică faptul că „urna trebuie să fi fost umplută cu vin într-un fel de ritual de libație (n.r. ritual care consta în gustarea și apoi vărsarea unei cupe de vin) în cadrul ceremoniei de înmormântare sau ca parte a ritualului de înmormântare pentru a-i ajuta pe decedați în tranziția lor către o lume mai bună”.


Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Pe aceeaşi temă

CE MAI CITESC ALŢII

Charlie Parker

Charlie Parker: omul care a schimbat cursul istoriei jazzului. „Nu cânta la saxofon, lasă...

0
Charlie Parker s-a născut în data de 29 august 1920, în Kansas City, SUA, fiind unul dintre cei mai mari saxofonişti din istorie. Cunoscut ca...
carne de vită în interiorul boabelor de orez

Oamenii de știință au inventat un nou aliment hibrid, crescând carne de vită în...

0
Oamenii de știință au cultivat pentru prima dată carne de vită în interiorul boabelor de orez. Populaţia lumii este într-o creştere continuă, iar odată...
mâncătorul de păcate

Mâncătorul de păcate, omul care prelua păcatele și greșelile decedatului

0
Decesul unui om este însoţit, aproape peste tot în lume, de diverse tradiţii prin care sufletul răposatului este ajutat să-şi găsească liniştea şi drumul...

Articole recomandate

Articole recomandate

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide
Share via