Cel mai vechi vin lichid descoperit până în prezent este asemănător cu vinul sherry modern. Însă are un ingredient surpriză, mai degrabă macabru.
Cenușa unui bărbat care a murit acum 2.000 de ani în sudul Spaniei a fost infuzată în vin alb, probabil ca parte a unui fel de ritual care să îl ajute în călătoria sa prin viața de apoi. În mod uimitor, urna în care se aflau rămășițele sale îmbibate cu alcool a reușit să împiedice deteriorarea vinului antic, devenind astfel cel mai vechi vin în stare lichidă descoperit vreodată.
Urna a fost descoperită inițial în anul 2019, când lucrările de excavare din orașul Carmona au scos la iveală un mausoleu roman subteran despre care se crede că a fost construit pentru o familie locală bogată. În interiorul camerei, cercetătorii au descoperit șase urne pline cu cenușă, fiecare aparținând unei persoane diferite.
Cel mai vechi vin lichid descoperit până acum conţine un ingredient surpriză
Una dintre aceste urne, care conținea rămășițele incinerate ale unui bărbat, era, de asemenea, „plină până la refuz cu un lichid roșiatic”, explică autorii unui nou studiu. Pe baza stării excelente de conservare a mormântului subteran și a faptului că toate celelalte urne au rămas uscate, cercetătorii au exclus imediat scurgerile ca explicație pentru acest lichid ciudat, bănuind în schimb că ar putea fi vorba de vin din epoca romană.[sursa]
Căutând clarificări, autorii studiului au analizat compoziția chimică a lichidului și au comparat-o cu cea a vinurilor moderne din podgoriile din apropiere, în locuri precum Jerez, Montilla-Moriles și Sanlúcar.
„Profilul mineral al lichidului roșiatic este comparabil cu cel al vinurilor sherry actuale din Jerez, al vinurilor fino din Condado de Huelva și al vinurilor fino din Montilla-Moriles – o denumire de origine nu departe de Carmona.”, mai scriu cercetătorii.
Pentru a identifica în mod fiabil substanța străveche, cercetătorii au inspectat-o pentru biomarkeri cheie cunoscuți sub numele de polifenoli. Astfel, ei au descoperit că cele mai concentrate două flavonoide prezente în lichid erau quercetina și apigenina, ceea ce se potrivește bine cu vinurile moderne.
În total, autorii au identificat șapte polifenoli care sunt prezenți și în vinurile din Montilla-Moriles, Jerez și Sanlúcar, în timp ce absența acidului siringic a indicat că vinul era de fapt alb, în ciuda nuanței roșiatice pe care a dobândit-o de-a lungul anilor.
„Rezultatele obținute în această lucrare sugerează cu tărie că lichidul roșiatic din urna de cenușă a fost inițial vin care s-a descompus în timp și că avea o vechime de aproximativ 2000 de ani, fiind astfel cel mai vechi vin descoperit până în prezent.”, concluzionează cercetătorii.[sursa]
Și, deși în prezent se știu puține despre identitatea celor adăpostiți în mausoleu, gravurile de pe două dintre cele șase urne indică faptul că grupul de persoane de mult decedate include o pereche numită Hispanae și Senicio.
În ceea ce privește scopul băuturii antice, între timp, cercetătorii explică faptul că „urna trebuie să fi fost umplută cu vin într-un fel de ritual de libație (n.r. ritual care consta în gustarea și apoi vărsarea unei cupe de vin) în cadrul ceremoniei de înmormântare sau ca parte a ritualului de înmormântare pentru a-i ajuta pe decedați în tranziția lor către o lume mai bună”.
Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou: