Având în vedere imensitatea continentului alb, cu siguranţă v-aţi întrebat la un moment dat: ce se află sub gheaţa din Antarctica? Dar cât de gros este stratul de gheaţă?
Ce se află sub gheaţa din Antarctica
Antarctica este acoperită de un strat de gheață cu o grosime medie de 2,2 kilometri. Spre deosebire de Arctica din emisfera nordică, sub această gheață se află o masă continentală cu munți stâncoși, vulcani și canioane vaste care au fost îngropate timp de milioane de ani.
Mulțumită deceniilor de date satelitare și de studii radar, este posibil să se vadă cu o claritate incredibilă „umflăturile și denivelările” acestor stânci de mult pierdute.[sursa]
Una dintre cele mai cuprinzătoare hărți ale celei mai sudice mase continentale din lume este cunoscută sub numele de BedMachine Antarctica.
Publicat în anul 2019, proiectul a reprezentat o operațiune uriașă la care au participat 19 institute de cercetare din întreaga lume, inclusiv NASA, Fundația Națională pentru Știință, Universitatea din California Irvine, Programul Centrelor de Cercetare Cooperativă al guvernului australian, Fundația Națională pentru Științe Naturale din China, British Antarctic Survey și multe altele.
Vizionaţi în materialul video de mai jos ce se află sub gheaţa din Antarctica, conform BedMachine
Harta reprezintă o priveliște fascinantă. Este ca și cum ai folosi ochelarii cu raze X pentru a privi în interiorul unui continent acoperit de gheață. Cu toate acestea, ea are și potențial științific. Folosind datele de pe hartă, cercetătorii pot obține tot felul de informații despre misterele geografice ale Antarcticei, de la topografia continentului la viitorul straturilor sale de gheață cu probleme.
Una dintre cele mai mari surprize ale hărții a fost adevărata dimensiune a canionului de sub ghețarul Denman. Cu o adâncime de 3.500 de metri sub nivelul mării, canalul Denman acoperit cu gheață este cel mai adânc punct de pe Pământul continental.
„Hărțile mai vechi sugerau un canion mai puțin adânc, dar acest lucru nu era posibil; lipsea ceva. Având în vedere conservarea masei, prin combinarea datelor existente privind cercetarea radar și mișcarea gheții, știm câtă gheață curge prin canion – care, conform calculelor noastre, ajunge la 3.500 de metri sub nivelul mării, cel mai adânc punct de pe uscat. Deoarece este relativ îngust, trebuie să fie adânc pentru a permite acestei mase de gheață să ajungă pe coastă.”, a declarat Mathieu Morlighem, profesor asociat de știința sistemului terestru la Universitatea din California, Irvine.
Peste 97% din Antarctica este acoperită de gheață, care a învelit o mare parte a continentului timp de milioane și milioane de ani. La cea mai mare grosime, gheața măsoară aproape 4,9 kilometri adâncime, adică înălțimea a șase clădiri Burj Khalifa suprapuse.
Cu toate acestea, gheața este doar o parte a reliefului său extrem. O caracteristică mai puțin cunoscută a Antarcticei este predispoziția sa vulcanică. Un studiu realizat în anul 2017 a identificat 138 de vulcani numai în Antarctica de Vest. În timp ce majoritatea dintre aceștia sunt inactivi, opt sau nouă dintre vulcanii antarctici sunt considerați activi.
Unul dintre cei mai feroce vulcani de pe continent este Muntele Erebus, cel mai înalt vulcan activ din Antarctica, cu o înălțime a vârfului de 3.794 de metri. Acesta este și cel mai sudic vulcan activ de pe Pământ, iar un lucru interesant despre el este că pulverizează aur.
Este ușor să ne imaginăm Antarctica ca pe un cub de gheață friguros și, îndrăznim să spunem, plictisitor, la baza planetei noastre. Priviți mai de aproape, însă, și veți vedea că este o lume dinamică și monumentală, plină de secrete și povești neașteptate.
Evident, conspiraţioniştii au lansat şi foarte multe teorii privind ceea ce se află sub gheaţa din Antarctica. De la presupuse baze naziste secrete până la ideea că ar găzdui intrări către lumi diferite sau că ar fi fost locul civilizației mitice a Atlantidei, aceste teorii se hrănesc din izolarea și mediul extrem al continentului.
Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou: